Η αγάπη ως νόμισμα

Είναι κάποιες στιγμές που διαφέρουν από τις πολλές. Είναι στιγμές που νοιώθεις πως τους αγαπάς όλους την οικογένειά σου, το σύντροφό σου, το σκύλο σου, τους φίλους σου, το αφεντικό σου, τη φωνακλού γειτόνισσα και τη γκρινιάρα γάτα της. Αυτές τις στιγμές, θες να τους δικαιολογήσεις όλους για τα λάθη, τις αδυναμίες τους και τα ανυπόφορα ελαττώματά τους. Είναι αυτές οι λίγες στιγμές που σε βάζουν σε σκέψεις που δε μπορείς να αποφύγεις.

Όλα αυτά όμως μόνο για λίγο, μέχρι να εμφανιστούν τα άγχη, οι λογαριασμοί, τα ρολόγια και η ρουτίνα που σε κάνουν να ξεχνάς τα πάντα και να τρέχεις πίσω από τον Ολυμπιονίκη της εποχής μας, το χρήμα. Σε πρώτη φάση τρέχεις με τη σκέψη της αγάπης μαζί σου, έπειτα την κουβαλάς σα βαρύ σακίδιο στη πλάτη σου ενώ ακόμα τρέχεις και τελικά όταν το χρήμα διεισδύσει για τα καλά στο είναι σου η αγάπη, σαν άλλη ερυθρά θάλασσα, υποχωρεί με μια βαθειά υπόκλιση μπροστά στη δύναμη του χρήματος και σε αφήνει στο έλεος του. Τότε υπερισχύουν οι στιγμές που όλοι σε εκνευρίζουν, κανείς δε σε καταλαβαίνει. Η αγάπη όμως είναι αυτοδημιούργητη και δεν καταστρέφεται εύκολα.

Φαντάσου λοιπόν ο άνθρωπος να εύρισκε επιτέλους το νόημα της ζωής του. Σε ένα τέτοιο ειδυλλιακό κόσμο, θα αντιλαμβανόμασταν την ισχύ της αγάπης και θα ήταν αυτή το «νόμισμα» και η κινητήριος δύναμή μας. Τότε θα ανταλλάσσαμε φαγητό, ρουχισμό, πολυτέλεια, τα πάντα για να έχουμε λίγη αγάπη. Τότε θα τρέχαμε να προλάβουμε, όχι τα λεωφορεία αλλά να βρούμε ακόμα έναν άνθρωπο να αγαπήσουμε και να τον κάνουμε να μας αγαπήσει. Τότε θα συγκεντρωνόμασταν στην αγάπη σα να ήταν η δουλειά μας και τίποτα δε θα μπορούσε να μας αποσπάσει από αυτή μας την ασχολία. Όλα θα φάνταζαν δευτερεύοντα ενώ δικαιώματα και υποχρεώσεις θα είχαν τον ίδιο σκοπό, την αγάπη και έτσι όλα θα ήταν πολύ πιο απλά.

Όμως μην ξεγελιέσαι, η αγάπη δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί αφοσίωση, πίστη, αλήθεια και ευαισθησία και όλα αυτά δε συμβιώνουν εύκολα με τον προαναφερθέντα Ολυμπιονίκη. Γιατί η αγάπη ποτέ δεν είναι αρκετή όπως ακριβώς και το χρήμα, οπότε ο ανταγωνισμός τους είναι μεγάλος. Το χρήμα δε μεταφράζεται σε αγάπη, όμως η αγάπη μπορεί να μεταφραστεί σε χρήμα. Ποιος ξέρει, ίσως κάποτε κυριαρχήσει η αγάπη στις ζωές μας. Πολύ φοβάμαι όμως πως για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να την αναζητήσουμε και να εξαλειφθεί από προσώπου γης, όσο για αυτό όμως νομίζω πως είμαστε σε καλό δρόμο!