Οι αόρατες διαδρομές της Σχεδίας (φωτορεπορτάζ)

Δεν θα μπορούσε κανείς να βάλει, ίσως, καλύτερο τίτλο στην νέα κοινωνική δράση του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» από αυτόν που έχουν δώσει οι ίδιοι. Αν θα μπορούσες να κάνεις μια περιήγηση στη ζωή των ανθρώπων, να σταματήσεις εκεί όπου στάθηκαν, να δεις αυτά που είδαν, να περάσουν από το μυαλό σου ψήγματα από τις σκέψεις τους, κομμάτια από τα συναισθήματά τους, να δεις τον κόσμο από τη δική τους οπτική γωνία και να καταβυθιστείς για λίγο στο δικό τους κόσμο, όσο όμορφος ή άσχημος και αν είναι αυτός, τότε θα καταλάβαινες καλύτερα και τους ανθρώπους και τον κόσμο τους.

Κατά κάποιο τρόπο μπορείς να το κάνεις μέσα από τις Αόρατες Διαδρομές. Οδηγοί σου δεν είναι ξεναγοί, αν και ξεναγοί τους έδειξαν τον δρόμο. Είναι άνθρωποι που έζησαν ή ζουν ακόμα την κοινωνική και οικονομική κρίση με τον χειρότερο και πιο σκληρό τρόπο, με την έλλειψη της ασφάλειας της στέγης τους, την ανεργία και τη φτώχεια. Ξεναγοί σου θα είναι οι άνθρωποι που ίσως προσπέρασες μια μέρα στο δρόμο και μπορεί να τους έριξες ένα βλέμμα, να σκέφτηκες για λίγο την κατάσταση που βίωσαν, να λυπήθηκες, αλλά τελικά τους ξέχασες. Οι άνθρωποι αυτοί τώρα σου δείχνουν τον δικό τους δρόμο. Σε παίρνουν από το χέρι και σε γυρνούν στην Αθήνα, σε περιοχές όπου πέρασαν και ακόμα περνάνε σε μέρη που έχουν ιδιαίτερη σημασία για αυτούς και σε άλλα που ίσως ακόμα επισκέπτονται. Τα μέρη είναι πολλά και δεν έχω σκοπό να τα αναφέρω, γιατί θέλω να κρατήσω κάτι κρυφό για εσάς που δεν έχετε κάνει αυτήν τη διαδρομή.

Άλλωστε μεγαλύτερη σημασία δεν έχει η διαδρομή, αλλά οι ιστορίες. Και τα συναισθήματα. Με την συμμετοχή στις Αόρατες Διαδρομές δεν θα δεις μόνο, κυρίως θα ακούσεις. Και αυτό είναι το σημαντικότερο. Θα ακούσεις τις ιστορίες των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι έρχονται και γενναία σου λένε πως βρέθηκαν εκεί, τα λάθη τους και πώς τα διόρθωσαν ή προσπαθούν να τα διορθώσουν. Στη δική μου διαδρομή ήταν ο Λάμπρος και ο Γιάννης, δύο αξιαγάπητοι άνθρωποι, ζεστοί, φιλικοί, ανοιχτοί. Μας έδειξαν τα στενά της Αθήνας με έναν τρόπο βιωματικό, μας είπαν την ιστορία τους, άκουσαν τις ερωτήσεις μας, με θάρρος απάντησαν και με θάρρος είπαν την αλήθεια τους.

Η διαδρομή μας ξεκίνησε από τα γραφεία της Σχεδίας, όπου και μας μίλησε ο διευθυντής σύνταξης και μας ενημέρωσε για τις δράσεις της Σχεδίας. Έπειτα μας σύστησε τους οδηγούς μας, οι οποίοι και είπαν δύο λόγια για τον εαυτό τους. Την μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε το χαμόγελο στο πρόσωπό τους και η ειλικρινής έκφραση αισιοδοξίας όταν μίλησαν για τη συνάντηση τους με τη Σχεδία και το πώς το πρώτο ελληνικό περιοδικό δρόμου τους έδωσε την ελπίδα και την ώθηση που χρειάζονταν στη ζωή τους. Ειλικρινά είναι ωραίο να σκέφτεσαι πως μέσα σε αυτήν την μαυρίλα που ζούμε, στην σκληρή πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε, υπάρχει κάτι που πραγματικά βοηθάει αυτούς που βρέθηκαν από την μια μέρα στην άλλη στο περιθώριο, προσφέροντας βοήθεια ουσιαστική, ώθηση, ελπίδα, αφού δίνει την ευκαιρία στους ανθρώπους να βγάλουν τα δικά τους χρήματα.

Στην συνέχεια της περιήγησης είχα την δυνατότητα να μιλήσω με τους οδηγούς μας και να κάνω τις δικές μου ερωτήσεις για να μάθω τη δική τους αλήθεια και αυτό που κατάλαβα είναι ότι τελικά η μεγαλύτερη μάχη που δίνεις στη ζωή σου είναι αυτή με τον εαυτό σου. Ή θα την κερδίσεις, ή θα δεχτείς αυτό που είσαι. Αυτό μου έμαθε ο Γιάννης μέσα από τις αόρατες διαδρομές του. Επίσης είναι σημαντικό ποτέ να μην το βάζεις κάτω, πραγματικά να μην το βάζεις κάτω. Γιατί θα πέσεις πολλές φορές. Το θέμα είναι να προσπαθείς όπως μπορείς να κρατηθείς. Αυτό μου έμαθε ο Λάμπρος μέσα από τις αόρατες διαδρομές του. Έτσι κι αλλιώς, όπως έγραψε ο πολιτικός φιλόσοφος και δημοσιογράφος William Godwin: «Τα αόρατα πράγματα είναι οι μοναδικές πραγματικότητες».

 

Πληροφορίες συμμετοχής: 2130231220

Θα πρέπει να κλείσετε τηλεφωνικά θέσεις, καθώς οι συμμετοχές κάθε εβδομάδα είναι περιορισμένες.

Οι περιηγήσεις ξεκινούν κάθε Σάββατο στις 11.00 και διαρκούν περίπου 2 ώρες.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site της Σχεδίας: http://www.shedia.gr/diadromes/

 

Photo Credit: Χρήστος Τόλης

aorates-diadromes18 aorates-diadromes17 aorates-diadromes16 aorates-diadromes15 aorates-diadromes13 aorates-diadromes14 aorates-diadromes12 aorates-diadromes11 aorates-diadromes10 aorates-diadromes9 aorates-diadromes8 aorates-diadromes7 aorates-diadromes6 aorates-diadromes4 aorates-diadromes3 aorates-diadromes2 aorates-diadromes1 aorates-diadromes0 aorates-diadromes30 aorates-diadromes29 aorates-diadromes28 aorates-diadromes27 aorates-diadromes26 aorates-diadromes25 aorates-diadromes24 aorates-diadromes23 aorates-diadromes22 aorates-diadromes21 aorates-diadromes20 aorates-diadromes19