Ugly Bell: Όταν το Eyewear γίνεται τέχνη

*Μιλήσαμε με τον Νικόλα Γκίκα, τον εμπνευστή και δημιουργό της επωνυμίας “Ugly Bell”, του χειροποίητου eyewear που συνδυάζει την καλή αισθητική, με την εξαιρετική ποιότητα και τις προσιτές τιμές! Ας τον γνωρίσουμε!  

Νικόλα, πες μας κάποιες πληροφορίες για το τι σημαίνει η επωνυμία “Ugly Bell” (πότε ξεκίνησε, με τι αφορμή, κλπ.). Επίσης, πότε αντιλήφθηκες αυτό το ταλέντο που διαθέτεις (γιατί περί αυτού πρόκειται) και πώς αποφάσισες να το διοχετεύσεις στην δημιουργία γυαλιών;

Από μικρός έπιανε το χέρι μου και συνήθιζα να ζωγραφίζω ότι έβρισκα μπροστά μου: από τα παπούτσια και τις τσάντες μου μέχρι την ντουλάπα και το γραφείο μου. Στην ηλικία των 15 η ανάγκη μου για ζωγραφική δεν μπορούσε να περιοριστεί στα στενά περιθώρια του σπιτιού μου και έτσι βγήκα στους δρόμους όπου ξεκίνησα το graffiti. Στη συνέχεια σπούδασα Βιομηχανικό Σχέδιο ενώ συγχρόνως εξακολουθούσα να εξελίσσω το στυλ μου στο graffiti και στο σχέδιο γενικότερα.

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα άφησα την ζωγραφική και ασχολήθηκα με πολλές άλλες δουλειές για να βγάλω τα προς το ζην. Πάντα όμως ένοιωθα την ανάγκη να δημιουργήσω κάτι πραγματικά ξεχωριστό.

Έτσι στις αρχές του 2011 σκέφτηκα να δημιουργήσω πάνω σε ένα κουδούνι ποδηλάτου καθώς ήμουν και λάτρης της ποδηλασίας. Το αποτέλεσμα ήταν πρωτότυπο και προκάλεσε θετικές εντυπώσεις σε φίλους και γνωστούς. Κάθε φορά που έβγαινα για ποδήλατο κάποιος θα με σταματούσε στο δρόμο για να με ρωτήσει από που έχω αγοράσει το χρωματιστό κουδουνάκι. Όταν τους απαντούσα ότι το δημιούργησα μόνος μου έμεναν έκπληκτοι και μου ζητούσαν να φτιάξω και για εκείνους.

Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου ήταν εκείνη που μου έδωσε το θάρρος για την υλοποίηση του brand Uglybell. Το 2012 σκέφτηκα να δοκιμάσω να επεκτείνω την τεχνοτροπία που χρησιμοποιούσα στα κουδούνια πάνω σε γυαλιά ηλίου. Το αποτέλεσμα ήταν άκρος εντυπωσιακό, οι παραγγελίες έπεφταν βροχή και εγώ αφοσιώθηκα αποκλειστικά στη δημιουργία ζωγραφισμένων στο χέρι γυαλιών.

Λόγω της μεγάλης ζήτησης βρήκα έναν συνεργάτη για να με βοηθάει στην υλοποίηση των παραγγελιών. Το brand Uglybell παρέμεινε γιατί πλέον έτσι το έχει μάθει ο κόσμος και προσωπικά μου αρέσει γιατί είναι εύηχο και funky.

Επειδή μιλάμε για γυαλιά ηλίου και ίσως είναι αρκετοί αυτοί που θα το σκεφτούν όσο διαβάζουν το θέμα,
οι φακοί που χρησιμοποιείς πληρούν τις προδιαγραφές για την προστασία των ματιών, σωστά;

Οι φακοί που χρησιμοποιούμε στα γυαλιά που δημιουργούμε παρέχουν 100% προστασία από την UV ακτινοβολία (uv400) και τα προμηθεύομαι από την καλύτερη Ελληνική εταιρία κατασκευής φακών ηλίου, οράσεως και επαφής. Μάλιστα πολλά από τα γυαλιά διαθέτουν και πολωτικούς φακούς (Polarized)

Από την εμπειρία σου έως τώρα, ο κόσμος στηρίζει αυτή την εναλλακτική πρόταση στο eyewear;

Ένα χαρακτηριστικό της κρίσης που διανύουμε είναι ότι ο κόσμος έχει στραφεί προς εναλλακτικές λύσεις. Αυτό είναι θετικό για εμάς γιατί θέλοντας να ξεφύγουμε από τα βαρετά μαύρα και καφέ γυαλιά, δημιουργούμε πρωτότυπα και εναλλακτικά σχέδια, σχήματα και χρώματα, που ταιριάζουν στην προσωπικότητα του καθενός. Μάλιστα να τονίσω ότι αυτή η ιδέα είναι καινοτόμα παγκοσμίως.

Δεδομένης και της οικονομικής συγκυρίας, οι τιμές στις οποίες πωλούνται τα γυαλιά ποικίλουν; Είναι προσιτές σε ένα μέσο εισόδημα;

Στόχος μας δεν είναι να είναι να κατασκευάσουμε ένα γυαλί ηλίου που θα μπορούν να το αγοράσουν μόνο λίγοι. Άλλωστε και εμάς μας έχει αγγίξει η κρίση και ξέρουμε πολύ καλά τι συμβαίνει γύρω μας. Γι’ αυτό προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τις τιμές των γυαλιών μας ώστε να είναι προσιτές σε όλους. Έτσι υπάρχουν δύο ποιότητες σκελετών οι οποίες καθορίσουν την τιμή. Για να δώσω ένα παράδειγμα τα γυαλιά μας ξεκινούν από 50 ευρώ με φακούς άριστης ποιότητας και διαμορφώνονται ανάλογα τις απαιτήσεις του κάθε πελάτη.

Υπάρχει κάποιος χώρος που εκθέτεις τις δημιουργίες σου; Αν ναι, πού βρίσκεται και είναι ανοιχτός στο κοινό; Επίσης, ποιους άλλους τρόπους επικοινωνίας έχει όποιος ενδιαφέρεται να δει τη δουλειά σου και να αγοράσει κάποια από τις δημιουργίες σου;

Υπάρχουν τρεις τρόποι για να βρει κάποιος τα γυαλιά μας. Ο ένας είναι να επισκεφτεί ένα από τα επιλεγμένα καταστήματα οπτικών που προμηθεύουμε σε όλη την Ελλάδα.

Ο δεύτερος τρόπος είναι να μας βρει στο Meet Market (πρόκειται για ένα urban market καινοτομίας που γίνεται μια φορά τον μήνα σε διάφορους χώρους της Αθήνας)

Ο τρίτος τρόπος είναι να τα προαγγείλει μέσω eshop στην διεύθυνση uglybell.com (η οποία θα είναι διαθέσιμη σε λίγο καιρό)

Για περισσότερες πληροφορίες και απευθείας επικοινωνία μαζί μου, με βρίσκετε στα social media:

facebook page: uglybell
facebook profile: nick uglybell
instagram: @ugly_bell
pinterest: uglybell

Σ’ ευχαριστώ πολύ, Νικόλα!

Εγώ σ’ ευχαριστώ Αθανασία!

Ένα δείγμα της δουλειάς του Νικόλα:

uglybell2 uglybell3 uglybell4 uglybell6 uglybell7 uglybell8