Το ποδόσφαιρο δίνει ελπίδα

Είναι κάποια πράγματα που δεν θα αλλάξουν ποτέ. Η διαφορά νοοτροπίας είναι τεράστια και κάνει «μπαμ» από απόσταση. Δεν ξέρω αν έχω αρχίσει να γράφω καλά. Για ποδόσφαιρο θα γράψω εξάλλου, πόσο σοβαρά να το πάρει κανείς εδώ στην Ελλάδα; Δεν είναι πράγματα που δεν έχουν ξανά γραφτεί. Πριν λίγες ημέρες διάβασα για επιθέσεις σε πρώην διαιτητή. Διάβασα για δηλώσεις παραγόντων που έκαναν λόγο για «κάθαρση» του ποδοσφαίρου. Και σκέφτηκα πως δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζω κάτι τέτοιο.

Αλλά, συνηθισμένος εγώ, γύρισα «σελίδα» και έπεσα πάνω σε ένα θέμα που έχει πραγματικά αξία. Ένα θέμα που βάζοντάς το δίπλα σε όλα αυτά τα τραγικά που συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι η μέρα με τη νύχτα. Πως έχει η ιστορία, λοιπόν;

Το Περού είναι το μέρος από όπου μας έρχεται αυτή η απίστευτη και συγκινητική ιστορία. Μια ιστορία που περικλείει μέσα της όλα όσα πρέπει να αντιπροσωπεύει το ποδόσφαιρο, όλα εκείνα που κάνουν κάποιον να παρακολουθεί το άθλημα, να ταυτίζεται με μια ομάδα, να την αγαπά αθώα και αγνά, πέρα από οπαδικές αβρότητες.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας μας , ο μικρός Άνχελ Κρουζ Σάντσες, ένα 8χρονο παιδάκι που λατρεύει την Ουνιβερσιτάριο ντε Ντεπόρτες και δεν θέλει να χάνει παιχνίδι της. Όμως, ο Άνχελ έχει ένα πρόβλημα. Πάσχει από πνευμονική ίνωση, μια σχετικά σπάνια ασθένεια στην οποία δημιουργούνται ουλές στους πνεύμονες στην θέση του πνευμονικού παρεγχύματος. Αυτό δημιουργεί δυσκολία στην αναπνοή και ανάγκη φιάλης οξυγόνου για να μπορεί να αναπνεύσει άνετα ο ασθενής.

Όπως είναι λογικό οι γιατροί του είχαν πει να μην βγαίνει από το σπίτι. Να μην πηγαίνει στο γήπεδο. Να αποφεύγει τις έντονες συγκινήσεις. Ωστόσο, ο μικρός Άνχελ είναι μαχητής. Μαζί με τον πατέρα του δεν χάνει κανένα εντός έδρας παιχνίδι της αγαπημένης του «U». Βάζει το κασκόλ του και με την φιάλη οξυγόνου κάθεται στις κερκίδες του «Μονουμεντάλ» της Λίμα και βλέπει την ποδοσφαιρική του αγάπη να παλεύει για το πρωτάθλημα.

Η περίπτωση του Άνχελ συγκίνησε τους φίλους της Ουνιβερσιτάριο, που ενημέρωσαν τη διοίκηση της ομάδας. Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μια καμπάνιας, από την οποία ο 8χρονος εισέπραξε πολλή αγάπη, αλλά και αρκετά χρήματα, τα οποία προσδοκούσε να τον βοηθήσουν ώστε να καταπολεμήσει την ασθένεια. Βέβαια, ο Άνχελ χρειάζεται επεμβάσεις και μεταμοσχεύσεις για να γίνει καλά, αλλά ακόμα και αυτή η δόση αγάπης που λαμβάνει είναι κάτι σημαντικό και του δίνει ελπίδα για τη συνέχεια.

Η Ουνιβερσιτάριο κατάφερε να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα, ύστερα από συγκλονιστικούς αγώνες με την Ρεάλ Γκαρσιλάο, κάτι που όπως είναι λογικό έδωσε απίστευτη χαρά στον μικρό Άνχελ, ο οποίος παραμέρισε κινδύνους, απαγορεύσεις, ασθένειες και διάφορες δυσκολίες, προκειμένου να δίνει το «παρών» στο γήπεδο και να βλέπει από κοντά την μεγάλη του λατρεία. Γιατί, τελικά αυτά τα μικρά -για κάποιους πράγματα- όπως το ποδόσφαιρο και γενικά ο αθλητισμός, είναι πολύ σημαντικά για κάποιους άλλους και τους δίνουν μια μορφή δύναμης και ελπίδας για ό, τι στραβό συμβεί στην ζωή τους.

Αυτή η αγνότητα, η αθωότητα δεν θα υπάρξει σχεδόν ποτέ στην Ελλάδα. Βάλτε δίπλα-δίπλα το ποδόσφαιρο εδώ και το ποδόσφαιρο γενικότερα του εξωτερικού και βρείτε τις διαφορές. Είναι σίγουρο πως δεν θα δυσκολευτείτε και πολύ…