Τα Pints στο Σύλλογο Φροντίδας Άρρωστου Παιδιού και Οικογένειας «Ηλιαχτίδα»

Τα Pints βρεθήκαμε στον Σύλλογο «Ηλιαχτίδα» στη Νέα Σμύρνη, τη ΜΚΟ που λειτουργεί από το 2000 και έχει ως στόχο να ενισχύσει ηθικά, οικονομικά και ψυχολογικά, τόσο το παιδί που πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια όσο και το οικογενειακό του περιβάλλον. Παράλληλα, δραστηριοποιείται στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Έπειτα από προσπάθεια 10 χρόνων, το 2010 η «Ηλιαχτίδα» κατάφερε, μαζί και με την αρωγή του δήμου Νέας Σμύρνης, να εγκαινιάσει το Κέντρο Φιλοξενίας Άρρωστου Παιδιού και Οικογένειας, στην κεντρική πλατεία του δήμου, όπου σήμερα φιλοξενούνται άπορα παιδιά από την επαρχία αλλά και την Κύπρο, με σοβαρά προβλήματα υγείας, που τα αναγκάζουν  να μεταφερθούν στα Νοσοκομεία της Αθήνας.

Συναντήσαμε την πρόεδρο και ιδρύτρια του Συλλόγου, κυρία Ντόρα Κασιμέρη, η οποία και μας μίλησε για την μακροχρόνια προσπάθεια του Κέντρου να στέκεται στο πλευρό των απόρων παιδιών και των οικογενειών τους, αλλά και για τα προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει ο ξενώνας, εξαιτίας της αδράνειας της Πολιτείας και του κρατικού μηχανισμού. Την ευχαριστούμε πολύ!

«Έχω την τιμή και τη χαρά να είμαι πρόεδρος και ιδρύτρια της Ηλιαχτίδας από το 2000. Ξεκινήσαμε μια γροθιά ανθρώπων, το διοικητικό συμβούλιο, όλοι φίλοι, για να ασχοληθούμε με τα προβλήματα του παιδιού, που δεν μπορεί να το στηρίξει η οικογένειά του λόγω οικονομικών δυσπραγιών, αλλά και ιδιαίτερα όσον αφορά στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του.  Είναι πολύ άσχημο για ένα παιδί και ηθικά και συναισθηματικά να νιώθει ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει όσα δικαιούται», μας ανέφερε, εισαγωγικά, η κυρία Κασιμέρη.

«Από το 2010 καταφέραμε και ευασιθητοποίησαμε το δήμο Νέας Σμύρνης και μας παραχώρησε αυτό τον πολύ όμορφο χώρο στην κεντρική πλατεία. Εδώ είναι τα γραφεία και δίπλα είναι ο ξενώνας. Ο ξενώνας παρέχει τα πάντα, χωρίς να επιβαρύνεται ο φιλοξενούμενος ούτε με ένα ευρώ. Μπορούν να φιλοξενηθούν επισήμως 15 άτομα αλλά περνάμε τα 25, εξαιτίας των αναγκών», συμπληρώνει η ίδια.

Στην ερώτηση πώς επιτυγχάνεται η βιωσιμότητα του ξενώνα έως τώρα και ποια είναι η συμμετοχή της Πολιτείας σε αυτό, η κυρία Κασιμέρη είναι σαφής: «Έχουμε κόσμο που μας στηρίζει, ενώ από το κράτος δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ. Κι ας είμαστε πιστοποιημένοι (πρωτοβάθμια-δευτεροβάθμια φροντίδα), κι ας ανήκουμε σ’ ένα πανευρωπαικό φόρουμ στις Βρυξέλλες και είναι τιμή για την Ελλάδα, το Eurochild, με 65 χώρες- μέλη. Κι ούτε μία δραχμή από την Πρόνοια. Και τι ζητάμε; Να μας παραχωρήσει το κράτος ένα κτίριο, γιατί αυτό δε μας χωρά πλέον, από αυτά τα ετοιμόρροπα που βρίσκονται σπαρμένα σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την Αττική. Και όμως, αγωνιζόμαστε 4-5 χρόνια γι’ αυτό το σκοπό και δεν μπορούν ακόμα να μας παραχωρήσουν ένα κτίριο. Αυτό είναι το κράτος μας, λυπάμαι που το λέω».

Για την συμπαράσταση και αρωγή των εθελοντών, δεδομένης και της απουσίας της Πολιτείας, η πρόεδρος και ιδρύτρια της «Ηλιαχτίδας» σημειώνει τα εξής: «Η βοήθεια των εθελοντών είναι πολύ σημαντική. Δεν είναι ότι στέλνει κάποιος 50 ευρώ, είναι ότι αυτά τα 50 ευρώ μπορεί να τα μάζεψαν μαθητές σ’ ένα σχολείο ενός χωριού της Κρήτης μ’ ένα παζάρι που πραγματοποιήσαν και τα στέλνουν σ’ εμάς. Είναι πολύ συγκινητικό», ενώ, παράλληλα, διευκρινίζει ότι ο Σύλλογος δεν συντηρεί μόνο τον ξενώνα, αλλά βοηθά καθημερινά οικογένειες δημοτών της Νέας Σμύρνης.

Η κυρία Κασιμέρη υπογραμμίζει ότι στη διάρκεια της ζωής του ο ξενώνας έχει φιλοξενήσει δεκάδες παιδιά, ενώ τονίζει ότι έχει χρειαστεί να κοιμηθούν γονείς παιδιών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο ακόμα και στο γραφείο του Συλλόγου, προκειμένου να μην βρεθούν στο δρόμο.

Πώς μπορεί να βοηθήσει ο κόσμος που ενδιαφέρεται; Η πρόεδρος και ιδρύτρια της «Ηλιαχτίδας» είναι σύντομη και περιεκτική: «Χρειαζόμαστε τρόφιμα. Βοηθάμε οικογένειες σε όλη την Αττική, μέχρι και την Ανθούσα».

Κλείνοντας, ζητήσαμε από την κυρία Κασιμέρη, η οποία αντιμετωπίζει καθημερινά πολλές δύσκολες καταστάσεις ιδίοις όμμασι, να μας πει γιατί πιστεύει ότι χρειάζεται να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας έμπρακτα: «Τώρα, γίναμε όλοι φτωχοί. Κάποτε υπήρχε ο συγγενής που μπορούσε να σε βοηθήσει.Τώρα δεν υπάρχει ούτε αυτός. Όταν υπάρχει τόση ανεργία, ποιος θα σε βοηθήσει; Όταν δουλεύεις, δεν έχεις ανάγκη κάποιον. Κανονίζεις εσύ ο ίδιος το πρόγραμμά σου, βάσει των οικονομικών σου. Πλέον, σε πολλές οικογένειες, δεν δουλεύει ούτε ένας…».

*Όποιος επιθυμεί να έρθει σε επαφή με τον Σύλλογο «Ηλιαχτίδα» (2ας Μαίου 5, Νέα Σμύρνη), μπορεί να το κάνει καθημερινά, 09:00-15:00, στο 210 9346139. Εναλλακτικά, το email του Συλλόγου είναι το iliachtida@otenet.gr