Συνέντευξη με τους δημιουργούς του πρώτου θεατρικού σήριαλ

Ο Τάσος και η Κατερίνα είναι δύο πολύ δημιουργικοί άνθρωποι οι οποίοι έγιναν οι «γονείς» του πρώτου θεατρικού σήριαλ. Η Κατερίνα έχει σπουδάσει υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης και πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ενώ ο Τάσος είναι συνιδιοκτήτης εστιατορίου, μηχανικός και έχει δουλέψει κινηματογραφικά σενάρια για ταινίες μικρού μήκους. «Ο Κόκορας» είναι ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο έργο που θα διεκδικήσει φέτος το χειμώνα μια θέση στη διασκέδαση των Αθηναίων. Η ιστορία του «Κόκορα» θα διαδραματίζεται στο εστιατόριο Ριφιφί στα Εξάρχεια. Οι δύο δημιουργοί υποδέχθηκαν τα pints και μας μίλησαν για το καλλιτεχνικό τους εγχείρημά που κάνει πρεμιέρα σήμερα 12 Νοεμβρίου.

Αρχικά να ευχηθώ καλή τύχη στον «Κόκορα» και σε εσάς. Πως εμπνευστήκατε κάτι τόσο πρωτότυπο όσο ένα θεατρικό σήριαλ;

Τ: Την ιδέα την είχαμε μαζί και η στιγμή που το επιχειρήσαμε συνέπιπτε με ένα δημιουργικό «κενό» που αντιμετωπίσαμε ταυτόχρονα σε άλλες καλλιτεχνικές μας ασχολίες.

Κ: Συζητούσαμε καιρό να κάνουμε μια θεατρική δουλειά μαζί. Ο Τάσος είχε την αρχική ιδέα να συμπεριληφθεί σε αυτή τη δουλειά το εστιατόριο στο οποίο είναι συνιδιοκτήτης. Από κει και πέρα το θεατρικό σήριαλ ήρθε μόνο του. Σκεφτήκαμε αρχικά το έργο να ήταν ένα και με μεγαλύτερη διάρκεια. Όμως στη διαδικασία των προβών δημιουργήθηκε η ανάγκη για συνέχεια.

Ποια είναι η ιστορία του «Κόκορα»;

Κ: Το έργο πραγματεύεται την ιστορία του Αργύρη μέσα από τη σχέση του με την Πόπη. Πρόκειται για την προσπάθειά του να αγαπηθεί και να απεγκλωβιστεί από τα προσωπικά του δεσμά. Αν με ρωτάτε, ο Αργύρης είναι ένας «αντιπαθής» χαρακτήρας αφού έχει πολύ έντονα τα χαρακτηριστικά του νταή.

Τ: Εγώ αντίθετα τον βλέπω ως ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο πλάσμα που μέσα από το έργο μας μεταδίδει την αγωνιώδη προσπάθειά του να επικοινωνήσει. Μέσα από τη σχέση τους λοιπόν ξετυλίγεται η ιστορία ενός καθημερινού ζευγαριού που τυχαίνει να βρίσκεται την ίδια στιγμή με τους θεατές σε ένα εστιατόριο.

Και γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο τίτλο για την παράσταση;

Κ: Πρόκειται για ένα χαρακτηρισμό που ταιριάζει απόλυτα στον πρωταγωνιστή μας! Επίσης, υπάρχει και μια σχετική ατάκα στην παράσταση.

Πως θα δένει η εμπειρία του εστιατορίου με αυτή του θεάτρου;

Τ: Ποντάρουμε σε έναν εναλλακτικό τρόπο διασκέδασης ενταγμένο στο χώρο του εστιατορίου. Η λογική ήταν ο θεατής να γίνει ακούσιος ωτακουστής και να «κρυφακούσει» το διάλογο ενός ζευγαριού. Η λειτουργία του εστιατορίου δε θα διαταράσσεται και ευελπιστούμε πως η ιστορία είναι αυτή που θα τραβήξει την προσοχή.

Πολύ ενδιαφέρον. Άρα τα επεισόδια θα είναι αυτοτελή; Πως θα καταφέρετε να παρακινήσετε ένα θεατή να δει όλα τα επεισόδια;

Τ: Τα επεισόδια είναι μέρος της ιστορίας, από κει και πέρα είναι αυτόνομα μεταξύ τους.

Κ: Άλλωστε το τέλος λίγη σημασία έχει για το ίδιο το επεισόδιο ενώ αποκτά μεγάλη σημασία για τη συνέχεια. Το περσινό πειραματικό ανέβασμα του έργου μας αποκάλυψε ότι οι θεατές περίμεναν εναγωνίως τη συνέχεια της ιστορίας. Επίσης, το γεγονός ότι ο μεταξύ τους διάλογος μοιάζει αληθινός είναι ένα από τα πολύ θετικά στοιχεία του.

Να φανταστώ λοιπόν πως η περσινή απόπειρα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική προκειμένου να συνεχίσετε φέτος.

Κ: Τα σχόλια του κόσμου ήταν πολύ θετικά αλλά ακόμα και τα αρνητικά σχόλια συνοδεύονταν με απορίες για το πως εξελίσσεται η ιστορία. Κάποια στιγμή αποφασίσαμε να κάνουμε μια πρόβα στο εστιατόριο. Οι ηθοποιοί κάθονταν μαζί μας και έλεγαν το κείμενο ενώ εγώ και ο Τάσος δε συμμετείχαμε. Μόλις τελειώσαμε μια κυρία από διπλανό τραπέζι με ρώτησε αν είμαστε ηθοποιοί γιατί είναι δικηγόρος και ήταν έτοιμη να δώσει στο ζευγάρι την κάρτα της για να προσφέρει υπηρεσίες διαζυγίου. Σχόλια όπως αυτό μας βοηθούν να δούμε την αντικειμενική άποψη των θεατών.

Σε τι κοινό (ηλικιακό) απευθύνεται «Ο Κόκορας»;

Τ: Πιστεύω πως απευθύνετε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ακόμα και αν σε διαφορετικές ηλικίες έχει άλλη απήχηση όλοι περνούν καλά με την κωμική επίφαση του έργου. Οι νεώτεροι βρίσκονται στην ίδια φάση με τους πρωταγωνιστές και «ζουν» περισσότερο το έργο, όμως οι μεγαλύτεροι που έχουν εμπειρία παρόμοιων καταστάσεων αναγνωρίζουν πιο εύκολα το χιούμορ και μπορούν να αυτοσαρκαστούν μέσα από αυτό.

Τώρα που γνωρίσαμε εσάς και τον δημιουργικό «Κόκορα», τα Pints δε μένει παρά να σας ευχηθούν καλή επιτυχία για τη σημερινή σας πρεμιέρα!

Κ& Τ: Ευχαριστούμε πολύ!

 

Πληροφορίες παράστασης

Παίζουν: Ν. Κασάπης, Ε. Δαφνή.

Κείμενο- Σκηνοθεσία: Τ. Γερακίνης, Κ. Παπαναστασάτου.

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, ώρα 22:00.

Εστιατόριο Ριφιφί, Εμμ. Μπενάκη 69Α Εξάρχεια.

Κρατήσεις: 210 3300237