Επιτέλους πρόσβαση!

Το δικαίωμα τους για ισότιμη πρόσβαση στα έργα Πολιτισμού διεκδίκησαν με επιτυχία οι συνάνθρωποί μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής.

Συγκεκριμένα, o σκηνοθέτης Πάνος Κούτρας αποφάσισε η ταινία του “XENiA” (2014) να διανεμηθεί από 2/10/2014 στις κινηματογραφικές αίθουσες με ελληνικούς υπότιτλους για Κωφούς/ές.

Μέχρι στιγμής μόνο η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και Ααβόρα Art Cinema έχουν δεχτεί να προβάλλουν την ταινία με υποτίτλους. Οι υπόλοιποι αιθουσάρχες εξακολουθούν να αρνούνται, αποκλείοντας έτσι την πρόσβαση σε περισσότερους από 30.000 κωφούς.

Αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι το γεγονός ότι με την ταινία XENiA είναι η πρώτη φορά, στα 100 χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου που εμπορική ταινία θα είναι προσβάσιμη από άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής.

Στην Ελλάδα, όμως, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα όχι μόνο με το κινηματογραφικό περιεχόμενο αλλά και με το τηλεοπτικό περιεχόμενο. Παρά τις συστάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης οι τηλεοπτικοί σταθμοί επιλέγουν να προβάλλουν υποτιτλισμένα προγράμματα μετά τα μεσάνυχτα. Αξίζει να αναφερθούμε, πάντως, στην προσπάθεια που γίνεται στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Οι πολίτες μέσω της διαδικτυακής του πλατφόρμας αλλά και της εφαρμογής του για κινητά τηλέφωνα έχουν τη δυνατότητα άμεσα να παρακολουθήσουν ορισμένες από τις εκπομπές που προβάλλει ο σταθμός.

Σήμερα, αυτό που ζητούν οι άνθρωποι με προβλήματα ακοής είναι το αυτονόητο, είναι η δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε κινηματογραφικό και τηλεοπτικό περιεχόμενο και γενικότερα σε πολιτιστικό περιεχόμενο, είναι να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα που χάρη στην τεχνολογία μπορούν να λυθούν πολύ εύκολα αρκεί να υπάρξει βούληση. Μα πάνω απ’ όλα αυτό που χρειάζεται για να έρθει η κοινωνική αλλαγή είναι κοινωνική ευαισθησία και αυτοί πρέπει να τη δείξουμε όλοι, δημιουργοί, αιθουσάρχες, καναλάρχες και απλοί πολίτες. Από τα απλά και τα καθημερινά έρχεται η αλλαγή.