Πρεμιέρα για το Δάνη Κατρανίδη και την Παναγιώτα Βλαντή

Το κλασσικό πλέον έργο του Ι. Μπέργκμαν «Σκηνές από ένα γάμο» έκανε εχθές, 4 Νοεμβρίου, πρεμιέρα στο Θέατρο Πόλη. Αρκετοί συνάδελφοι των δύο πρωταγωνιστών, όπως η Κ. Δανδουλάκη, ο Σ. Μάινας, ο Π. Μπουγιούρης, η Δ. Δαρμουσλή και πολλοί ακόμα, έδωσαν το παρόν και καταχειροκρότησαν τον Δ. Κατρανίδη και την Π. Βλαντή.

Οι «Σκηνές από ένα γάμο» βασίζονται σε ένα σενάριο που γυρίστηκε και προβλήθηκε το 1973 από το Σουηδό κινηματογραφιστή, αρχικά για επεισόδια στην τηλεόραση και έπειτα έγινε ταινία. Η ταινία γυρίστηκε στο σύντομο διάστημα των τεσσάρων μηνών και θεωρείται από της κεντρικές στην τεράστια φιλμογραφία του Ι. Μπέργκμαν. Η ιστορία μας παρουσιάζει ένα καθ’ όλα καθωσπρέπει ζευγάρι που ζει ευτυχισμένα όπως δεν παραλείπει να υπογραμμίζει. Πάραυτα, ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση όλα καταστρέφονται και το διαζύγιο γίνεται ο μόνος λόγος για τον οποίο επικοινωνούν. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα έργο που καταπιάνεται με τα διάφορα στάδια του γάμου καθώς και τη φθορά του ενώ επιμένει στις κοινωνικές συμβάσεις που μπορούν να σκοτώσουν τα πάντα, από τον πολύπλοκο έρωτα μέχρι την καθημερινή επικοινωνία. Στο έργο επίσης, δε λείπουν και οι φιλοσοφημένες σκέψεις των πρωταγωνιστών περί θρησκείας, πολιτικής και ζωής. Η συγκεκριμένη ταινία έχει κερδίσει βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας στις «Χρυσές Σφαίρες», βραβείο «David di Donatello» για την πρωταγωνίστρια Λίβ Ούλμαν και βραβείο καλύτερης ταινίας, ηθοποιού και σεναρίου «NSFC». Επίσης, ο Σουηδός κινηματογραφιστής επέλεξε να δημιουργήσει έναν επίλογο στη συγκεκριμένη ιστορία με την ταινία «Σαραμπάντα» (2003) που παρουσιάζει τους δύο πρωταγωνιστές έπειτα από πολλά χρόνια.

Ο σκηνοθέτης του συγκεκριμένου θεατρικού Ε. Φεζολάρι, έχει δώσει μεγάλη έμφαση όχι μόνο στα πρόσωπα αλλά και στη στάση τους στο χώρο και την επικοινωνία τους με το κοινό αφού αρκετές φορές φαίνεται σα να βγαίνουν από τους ρόλους τους και να μετατρέπονται άλλοτε σε σχολιαστές απευθυνόμενοι στο κοινό και άλλοτε σε αφηγητές της ίδιας τους της ιστορίας. Επίσης, η μετακίνηση των επίπλων από τους ίδιους τους ηθοποιούς στις αλλαγές σκηνής, βοηθά τον θεατή να παρατηρήσει λίγο περισσότερο τις εκφράσεις τους και να μαντέψει τις σκέψεις τους. Οι δύο πρωταγωνιστές φαίνεται να έχουν μια υπέροχη χημεία που τους δένει πάνω στη σκηνή και τους κάνει να μοιάζουν με ένα πραγματικά συνηθισμένο και «συμβατικό» ζευγάρι. Οι υποκριτικές τους ικανότητες είναι περιττό θεωρώ να σχολιαστούν αφού ο Δ. Κατρανίδης αποτελεί πλέον εγγύηση ποιότητας στα θεατρικά δρώμενα ενώ η Π. Βλαντή έχει αποδείξει το ταλέντο της πάνω στη σκηνή ουκ ολίγες φορές. Έτσι, το κοινό φαίνεται να ταυτίζεται με τους δύο ρόλους και να νοιώθει έντονα συναισθήματα συγκίνησης, χαράς και λύπης μαζί τους.

Το έργο «Σκηνές από ένα γάμο» παίζεται για δεύτερη σεζόν στο Θέατρο Πόλη και είναι μια πολύ καλή θεατρική επιλογή με την έννοια του κλασσικού και του διαχρονικού. Είναι αλήθεια πως αν είσαι ήδη παντρεμένος, το έργο έχει να σου δώσει πολύ περισσότερα και έχει τη δυνατότητα να σε συγκινήσει βαθιά. Όμως, ακόμα και το κοινό που δεν έχει ζήσει «Σκηνές από ένα γάμο» στη πραγματική του ζωή, μπορεί να αδράξει την ευκαιρία για σκέψη καθώς το έργο προσφέρει ξεκάθαρα μια αληθινή λίστα αποφυγής των παγίδων του γάμου. Καλή διασκέδαση.

Πληροφορίες: Κοινωνικό. Διάρκεια: 100’

Σκηνοθ.:Ένκε Φεζολάρι
Ερμηνεύουν: Δ. Κατρανίδης, Π. Βλαντή. Μετάφρ.: Δ. Κατρανίδης. Σκην.-κοστ.: Αλ. Θεοδωράκη. Μουσ.: Στ. Κραουνάκης. Φωτ.: Μ. Μάσχα.

Διεύθυνση: «Πόλη Θέατρο» Φωκαίας 4 & Αριστοτέλους 87, Πλ. Βικτωρίας.

Τηλέφωνο: 2111828900