Είδαμε την ταινία “Ida”

Της Κασσάνδρας Γαλάτου

Η νέα κινηματογραφική δημιουργία του Paweł Pawlikowski, “Ida” αποδεικνύει ακράδαντα το τεράστιο σκηνοθετικό του ταλέντο.

H υπόθεση της ταινίας είναι η εξής: “Το 1962 η νεαρή δόκιμη μοναχή Anna (Agata Trzebuchowska) συναντά λίγο προτού δώσει τους όρκους της, τη μόνη ζωντανή συγγενή της, την αδελφή της μητέρας της, Wanda (Agata Kulesza). Εκείνη της αποκαλύπτει πως είναι εβραϊκής καταγωγής και την παίρνει μαζί της σε ένα ταξίδι ανεύρεσης του τάφου αλλά και του τρόπου θανάτου των γονιών της κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Η “Ida” είναι από αυτές τις ταινίες που καταφέρνουν να απορροφήσουν πλήρως τον θεατή, να τον εισάγουν μέσα στο σύμπαν της ταινίας και να τον αφήσουν μάλιστα εκεί για αρκετή ώρα μετά το τέλος της προβολής της. Η πλοκή αργή, σταθερή, αλλά εξαιρετικά δυνατή και κατά την εξέλιξή της όλο και πιο ενδιαφέρουσα. Η τεχνική αρτιότητα της ταινίας συμπεριλαμβάνει τα ασπρόμαυρα, αργά και στατικά πλάνα, τα οποία μάλιστα συχνά, είναι αφαιρετικά, την καταπληκτική σύνθεση των κάδρων και την υπέροχη φωτογραφία. Ένα σκηνοθετικό χάρμα οφθαλμών, ένα καλλιτεχνικό αριστούργημα που δεν χορταίνεις να βλέπεις.

Μεγάλο ατού της ταινίας αποτελεί η ερμηνεία της πρωταγωνίστριας Agata Trzebuchowska. Aν λάβει μάλιστα κανείς υπ’οψιν πως είναι ο πρώτος της ρόλος, είναι απλά εξαιρετική. Η ιδιαίτερη και αφοπλιστική της παρουσία και κυρίως το επιβλητικό της βλέμμα μαγνητίζουν.

Μεγάλο ενδιαφέρον θεματικά αποτελεί το δίδυμο της Ida και της θείας της (Agata Kulesza), δύο γυναικών εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους που επηρεάζουν η μια την άλλη καθώς και η εσωτερική σύγκρουση και το δίλημμα της Ida που μας κάνει να αναρωτιόμαστε και να περιμένουμε με αγωνία να δούμε ποιον δρόμο θα ακολουθήσει τελικά. Παράλληλα, η ταινία κατορθώνει να κάνει ένα διακριτικό σχόλιο για θέματα όπως η πίστη αλλά και η πολιτική.

Συμπερασματικά η ταινία μπορεί να χαρακτηριστεί ένα συγκλονιστικό επίτευγμα της 7ης τέχνης. Άκρως κινηματογραφική, απλή, απόλυτα αξιόλογη και μαγευτική.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 4/5

Σκηνοθεσία: Paweł Pawlikowski

Ηθοποιοί: Agata Trzebuchowska, Agata Kulesza, Joanna Kulig, Dawid Ogrodnik, Adam Szyszkowski, Jerzy Trela

Για περισσότερες κριτικές ταινιών μπείτε εδώ