Έγκλημα και τιμωρία

Τον γύρο του κόσμου κάνουν τα βιντεάκια από τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στον αγώνα της Σερβίας με την Αλβανία.

Στα βιντεάκια απεικονίζονται ποδοσφαιριστές να ανταλλάσουν μπουνιές και λαβές ελληνορωμαϊκής και οπαδοί να μπουκάρουν στον αγωνιστικό χώρο προκειμένου να παίξουν ξύλο με την Αστυνομία!

Ως συνήθως οι ευθύνες γίνονται μπαλάκι του πινγκ πονγκ, με τους Σέρβους να κατηγορούν τους Αλβανούς για την σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» που έκανε την εμφάνιση της πάνω από το γήπεδο και τους Αλβανούς να απαντούν ότι η προσπάθεια των Σέρβων να την κατεβάσουν είναι προσβλητική.

Η αλήθεια  είναι ότι φταίνε και οι δύο. Οι Σέρβοι ποδοσφαιριστές θα έπρεπε να είχαν δείξει περισσότερη ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση σε ένα ματς τέτοιας επικινδυνότητας, ενώ οι Αλβανοί ποδοσφαιριστές δεν είχαν κανένα λόγο να πάνε να υπερασπιστούν ένα εθνικιστικό σύμβολο, όπως η σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας».

Βέβαια η είσοδος  των Σέρβων «οπαδών» στο γήπεδο και η αποθεωτική υποδοχή των Αλβανών ποδοσφαιριστών από «φιλάθλους» στα Τίρανα αποδεικνύουν ότι η ακροδεξιά και εθνικιστική ρητορεία μόνο περιθωριακή δεν είναι στις δύο χώρες, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που δεν σκοπεύουμε να εξετάσουμε στο παρόν άρθρο. Εξάλλου όπως έλεγε και ο Σαββόπουλος: «Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε».

Το θέμα που θα αναλύσουμε εδώ, είναι η βλακώδης απόφαση της UEFA να βάλει Σερβία και Αλβανία στον ίδιο όμιλο στα προκριματικά.

«Μα είναι ένας ποδοσφαιρικός αγώνας, πώς να ξέρει η UEFA αυτό που θα επακολουθούσε;» μπορεί να ρωτήσει κάποιος, η απάντηση μου όμως θα είναι σαφής «Έπρεπε να το έχει προβλέψει».

Δεν μπορείς να βάζεις στον ίδιο όμιλο ομάδες από χώρες που μέχρι πριν λίγα χρόνια αλληλοσκοτώνονταν και έχουν διαμάχη για εδάφη (βλ. Κόσσοβο), λέγοντας με περισσή υποκρισία δεν ήξερα…

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην ξέρει η UEFA κάτι τόσο σοβαρό… Οπότε είναι προφανές ότι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία υποτίμησε τον κίνδυνο, κάτι που είναι ακόμα χειρότερο.

Βλέπετε, μπορεί στη Νιόν της Ελβετίας που εδρεύει η UEFA, οι άνθρωποι να έχουν ως μοναδικό πρόβλημα της ζωής τους, το αν ο μισθός τους θα πάει από τα 5 στα 4 χιλιάδες ευρώ, αλλά υπάρχουν και άλλες χώρες που οι πολίτες έχουν προβλήματα πολύ πιο σοβαρά.

Τέτοιες χώρες είναι οι περισσότερες των Βαλκανίων, εκεί όπου  οι πληγές των πολέμων είναι ακόμα νωπές και  υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν χάσει τους δικούς τους στις πολεμικές συρράξεις και τις γενοκτονίες που ακολούθησαν.

Για παράδειγμα, ο Σέρβος ποδοσφαιριστής, Μίτροβιτς που κατέβασε τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» έχει καταγωγή από το Κόσσοβο, πόσο δύσκολο είναι να προβλέψει κάποιος την αντίδραση του;

Είναι ηλίου φαεινότερο λοιπόν, ότι δεν μπορείς να λες «Είναι απλά ένας ποδοσφαιρικός αγώνας» γιατί κάθε φορά που θα φέρεσαι τόσο ανεύθυνα, η πραγματικότητα θα σε προσγειώνει απότομα. Ελπίζω το πάθημα να γίνει μάθημα στην UEFA γιατί κάθε έγκλημα το ακολουθεί η τιμωρία.