Τα Ερείπια της Σάρα Κέιν στο θέατρο Πορεία

Τα Ερείπια ή αλλιώς “Blasted” είναι το πρώτο έργο της γνωστής Βρετανίδας συγγραφέως Σάρα Κέιν. Στο κοινό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1995 στο Λονδίνο όπου οι κριτικές αρχικά το χαρακτήρισαν σαν μια «ανώριμη» προσπάθεια πρόκλησης. Αργότερα όμως, οι ίδιοι οι κριτικοί αναθεώρησαν χαρακτηρίζοντας την μεγάλο ταλέντο. Το έργο σκηνοθέτησε για το ελληνικό κοινό ο Δ. Τάρλοου και με πρωταγωνιστές τον Ακ. Καραζήση, τη Λ. Παπαλυγούρα και τον Μ. Αφολάνιο το παρουσίασε για πρώτη φορά πέρσι στο θέατρο Πορεία. Η παράσταση επαναλαμβάνεται με την έναρξη της νέας θεατρικής σεζόν και θα παίζεται ξανά στο ίδιο θέατρο μέχρι τις 9 Νοεμβρίου.

Το έργο είναι μια ακραία αλλά άκρως ρεαλιστική αναπαράσταση της βίας κάθε είδους. Η ιστορία εκτυλίσσεται εξολοκλήρου στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου όπου η νεαρή Κέητ και ο μεσήλικας δημοσιογράφος Ίαν πρόκειται να περάσουν ένα βράδυ μαζί. Οι δύο αυτοί άνθρωποι είναι πολύ αταίριαστοι και είναι φανερό πως ενώ τους δένει μια περίεργη σχέση πάθους, εντούτοις αδυνατούν να επικοινωνήσουν. Η βία είναι παρούσα καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου με τη μορφή όπλου, λέξεων, σεξουαλικών πράξεων και χειρονομιών. Ενόσω ο θεατής παρακολουθεί την ιστορία των δύο πρωταγωνιστών, μια δυνατή έκρηξη μας ενημερώνει για την ύπαρξη ενός πολέμου έξω από το ξενοδοχείο ο οποίος όμως μένει απροσδιόριστος χρονικά, τοπικά και ιστορικά. Από το σημείο λοιπόν της έκρηξης και μετά, το σκηνικό αλλάζει και το υπόλοιπο έργο εκτυλίσσεται στα ερείπια του, μέχρι προ ολίγου, πολυτελούς δωματίου.

Δεν έχω να πω πολλά πράγματα για τη συγκεκριμένη παράσταση καθώς οι σκηνές της είναι τόσο δυνατές και ρεαλιστικές που καταφέρνουν να δημιουργήσουν την επιθυμητή αποστροφή απέναντι στη βία. Παρατήρησα όμως τον μεγάλο βαθμό δυσκολίας των ρόλων που αποδόθηκαν εξαιρετικά κατά τη γνώμη μου από τους ηθοποιούς. Η Λ. Παπαληγούρα, κατάφερε με το ιδιαίτερα εκφραστικό της πρόσωπο να υποδυθεί τον πολύ απαιτητικό ρόλο της ανασφαλούς, κακοποιημένης Κέιτ ενώ ο Α. Καραζήσης ήταν εξαιρετικός στον ρόλο του αθυρόστομου, αλκοολικού Ίαν που υπήρξε θύμα και θύτης. Ο ρόλος του σκληρού στρατιώτη ενσαρκώθηκε από τον Μ. Αφολάνιο και ίσως εμπεριείχε αρκετή υπερβολή όμως ο πόλεμος δεν έχει ισορροπίες και μέτρα.

Τα Ερείπια είναι μια παράσταση πολύ σκληρή για θεατές που αντέχουν τη διαφορετική και ακραία εικόνα. Η συγκεκριμένη παράσταση αποδεικνύει την αμεσότητα του θεάτρου σε σχέση με τον κινηματογράφο αφού οι βίαιες σκηνές σοκάρουν πολύ περισσότερο, αυτός όμως πιστεύω είναι και ο στόχος του συγκεκριμένου έργου.

Η παράσταση διαρκεί 110 λεπτά, δεν έχει διάλλειμα και είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.

Θέατρο Πορεία: Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69,Πλ. Βικτωρίας.
Τηλ : 2108210991.
Παραστάσεις : Mέχρι : 9/11/2014
Πληροφορίες : Τετ.-Κυρ. 9 μ.μ. και 1, 2, 7, 8, 9/11, 9 μ.μ.
Τιμη : € 15, φοιτ.-νεανικό (κάτω των 24 ετών)-άνεργ.: € 10.