Η ελπίδα, η κλιματική αλλαγή και η Γη

Η σημερινή ημερομηνία, 23 Σεπτεμβρίου 2014, είναι η μεγάλη μέρα που αναμένεται να δώσει ελπίδα στη Γη αφού πρόκειται για την εναρκτήρια ημερομηνία της συνόδου κορυφής για την κλιματική αλλαγή.

Έπειτα από την προηγούμενη αποτυχημένη σύσκεψη, ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε. Μπαν Γκι Μουν προσκάλεσε περισσότερους από 120 παγκόσμιους ηγέτες προκειμένου να συζητήσουν από κοινού την κλιματική αλλαγή και να καταλήξουν σε ένα κοινό πλάνο μείωσης ρύπων στοχεύοντας αν όχι στη λήξη, στη μείωση της κλιματικής αλλαγής. Έτσι, όπως μας ενημερώνει ο ιστότοπος του Ο.Η.Ε., το πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής προβλέπει αμέσως μετά την τελετή έναρξης να χωριστούν οι ηγέτες σε τρία διαφορετικά δωμάτια συζήτησης όπου και θα παραθέσουν τις προβλέψεις τους, τα τοπικά προβλήματα και τις επιδιώξεις τους. Αργότερα, θα ακολουθήσει ένα γεύμα φόρουμ του ιδιωτικού τομέα το οποίο θα έχει ως στόχο να διευκολύνει την ανταλλαγή απόψεων και γνώσης μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η απογευματινή ατζέντα έχει θεματικό χαρακτήρα αφού θα συζητηθούν ξεχωριστά με διάρκεια 40 λεπτά έκαστο τα εξής θέματα: δάση, γεωργία, μεταφορές, αστική ζωή και βραχύβιοι ρύποι. Τέλος από τις 15.30 έως και τις 18.30 θα συζητηθούν παράλληλα διάφορα θέματα γενικού περιεχομένου όπως «Κλίμα, Υγεία και Εργασία», «Οικονομία», «Οι επιστήμες για την κλιματική αλλαγή».

Με το σύνθημα «Δεν υπάρχει Σχέδιο Β’ για την κλιματική αλλαγή γιατί δεν υπάρχει Πλανήτης Β’», και «καταλυτική δράση», ο Γενικός Γραμματέας θέλησε να υπογραμμίσει την κρισιμότητα του θέματος και την αναγκαιότητα για εύρεση λύσης. «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα μακρινό πρόβλημα, συμβαίνει τώρα και έχει πραγματικές συνέπειες… Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει γιατί η μη χρήση του άνθρακα είναι απαραίτητη. Πρέπει να αντιληφθούν πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό και πως η μείωση των ρύπων μπορεί να ωφελήσει και την οικονομία και το επίπεδο ζωής» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα με την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, πολλές περιβαλλοντικές καμπάνιες έχουν ξεκινήσει στοχεύοντας στην προώθηση του μηνύματος της. Έτσι, η εφημερίδα «Metro International» ξεκίνησε σήμερα έναν παγκόσμιο διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα «Η πράσινη πόλη μου» και με στόχο να φανεί πως η αλλαγή είναι κοντά και με έπαθλο ένα τετραήμερο ταξίδι στη Νέα Υόρκη. Επίσης, το κανάλι του Ο.Η.Ε. στο youtube έχει ετοιμάσει ένα βίντεο στο οποίο ακτιβιστές και διάσημοι από όλο τον κόσμο, εξηγούν την αναγκαιότητα της επιτυχίας αυτής της Συνδιάσκεψης.

Όσο θετικά και ελπιδοφόρα και αν ακούγονται όλα τα παραπάνω, πρέπει να γνωρίζουμε πως η Κλιματική Αλλαγή αποτελεί μια πρόκληση για την παγκόσμια πολιτική. Η επιτυχία θα έρθει μόνο όταν οι υπερδυνάμεις της Γης, βλέπε Αμερική, Ρωσία, Κίνα, αποφασίσουν και πειστούν να συμφωνήσουν σε μια πιο πράσινη οικονομία/ βιομηχανία. Φυσικά μόνο αν σκοπεύουν να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, αφού πρέπει να τονίσουμε πως δεν υπάρχουν επιπτώσεις για τυχόν μη τήρηση των συμφωνιών.