Παρουσίαση Προγράμματος για το «Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν»

Τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση προγράμματος του «Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν» στο κτήριο της οδού Φρυνίχου στην Πλάκα. Εκεί πέρα από το αναλυτικό πρόγραμμα των παραστάσεων για τη νέα θεατρική σεζόν 2014- 2015, γνωρίσαμε και την Μαριάννα Κάλμπαρη που διαδέχεται φέτος τον Διαγόρα Χρονόπουλο στη διοίκηση του ιστορικού αυτού θεάτρου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο κύριος Διαγόρας Χρονόπουλος, που με συγκίνηση ευχήθηκε στη διάδοχο του τα καλύτερα και τόνισε πως η φετινή χρονιά αποτελεί «Γιορτή» για το «Θέατρο Τέχνης», μια γιορτή για τα 60 χρόνια της ύπαρξης της σκηνής του «Υπογείου» καθώς και για τα 30 χρόνια της σκηνής στην οδό Φρυνίχου. Έπειτα από τον σύντομο πρόλογο του κύριου Χρονόπουλου, που καταχειροκροτήθηκε, η κυρία Μαριάννα Κάλμπαρη μίλησε για αυτή την επετειακή χρονιά του «Θεάτρου Τέχνης» που θα έχει ως οδηγό της τη φράση «να μείνω έξω στ’ ανοιχτά». Η φράση αυτή υπογραμμίζει τη συνεργασία, την εξωστρέφεια και τη συλλογικότητα ως στόχους του «Θεάτρου Τέχνης» και  προέρχεται από το ποίημα «Του κήπου η πόρτα» του Κάρολου Κουν.

Στη συνέχεια, η κυρία Κάλμπαρη παρουσίασε τις τέσσερις περιόδους στις οποίες θα χωριστεί η θεατρική σεζόν καθώς και τις παραστάσεις ενώ ζήτησε από τους συντελεστές του να πουν λίγα λόγια για αυτές. Το «Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν» λοιπόν θα ξεκινήσε με την περίοδο της «‘Εναρξης» που θα διαρκέσει από τις 2 Οκτωβρίου έως και τις 3 Νοεμβρίου 2014 και θα έχει τον τίτλο ΕΛΛΑΔΑ/ σύγχρονη δημιουργία. Έτσι, η σκηνή του «Υπογείου» κάτω από τον υπότιτλο «2014: 6 χρόνια κρίση/ 60 χρόνια Υπόγειο» θα παρουσιάσει τις παραστάσεις «Συμβαίνει Τώρα», που θα αποτελείται από δύο έργα της Μ. Κάλμπαρη και του Α. Φλουράκη, και το «Υπόγειο στο Φως» του Κ. Καπελώνη, που αποτελεί μια παράσταση αφιέρωμα στην ιστορία του «Θεάτρου Τέχνης». Στη σκηνή της οδού Φρυνίχου ο υπότιτλος θα είναι «Νεοελληνικό έργο, χορός, μουσική» και θα παρουσιαστούν  οι παρακάτω παραστάσεις: «Betelgez» από την ομάδα «Κι όμως κινείται», «Νέα Ελλάδα» (The making of) της ομάδας «όπερες των ζητιάνων», «Εκλάμψεις» του συνόλου «Corporis Miracula»  και «Δάσος & Blind spot» από την ομάδα «Griffon» και τον «Αντώνη Π.» ενώ ταυτόχρονα θα παρουσιαστούν και κείμενα που θα ανήκουν στα «Αναλόγια 2014».

Με το τέλος της «Έναρξης» άρχεται η «Πρώτη Περίοδος» με τον τίτλο Κλασσικό κείμενο/ σύγχρονη διασκευή και θα διαρκέσει από τις 4 Νοεμβρίου έως και τις 20 Ιανουαρίου 2015. Κατά αυτή την περίοδο, το «Υπόγειο» θα ανεβάσεις τις παραστάσεις «Με τα δόντια» του Γ. Μόσχου που ήταν επιλογή του ίδιου του Καρόλου Κουν το 1954 και «Αλεξάνδρεια» της ομάδας «Elephas tiliensis» κάτω από τη θεματική «Το μυστήριο της επιβίωσης». Παράλληλα, η σκηνή στην οδό Φρυνίχου με τη θεματική «Δίψα για ζωή» θα παρουσιάσει τις παραστάσεις «Vanya. Δέκα χρόνια μετά» της ομάδας «Blitz» και «Το θηρίο στη ζούγκλα» της ομάδας «Πρότσες». Η «Δεύτερη Περίοδος» θα συνεχίσει τη θεατρική σεζόν με τον τίτλο Ποιητικά κείμενα/ άγρια εποχή και θα λήξει στις 8 Απριλίου. Οι παραστάσεις του Υπογείου θα υιοθετήσουν τον υπότιτλο «Γάλλοι συγγραφείς μιλούν για τον έρωτα» και θα παρουσιάσουν την «Ανταλλαγή» του Π. Κλωντέλ από τον Ν. Μαστοράκη και το «Η Λίλα λέει» του Σιμώ από την Μ. Κάλμπαρη. Ταυτόχρονα θα παρουσιαστεί και μια βραδιά για το Γαλλικό θέατρο με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου. Την ίδια περίοδο, στην οδό Φρυνίχου η θεματική «Ο θάνατος της πνευματικότητας» θα συνοδεύσει τα έργα «Ιμμάνουελ Κάντ» του Τ. Μπέρνχαρντ σε σκηνοθεσία του Γ. Περλέγκα και «Μια νέα παράσταση» της Λένας Κιτσοπούλου.

Η «Τρίτη Περίοδος» θα είναι αυτή που θα κλείσει την θεατρική σεζόν στις 10 Ιουνίου 2015 και θα έχει τον τίτλο Κλασσικές ιστορίες/ σκοτεινοί κύκλοι. Τότε το Υπόγειο και η θεματική «Κύκλος του αίματος» θα παρουσιάσουν στο κοινό τους «Αδελφούς Καραμαζόφ» του Φ. Ντοστογιέφσκι σε σκηνοθεσία της Ν. Τριανταφύλλη και το «Τρελό Αίμα» του Π. Πρεβελάκη σκηνοθετημένο από την Α. Μπρούσκου, ενώ η οδός Φρυνίχου θα χρησιμοποιήσει ως υπότιτλο τον «Κύκλο της ιστορίας». Εκεί θα παρουσιαστούν οι «Πέρσες» του Αισχύλου από τον Ε. Λυγίζο και «Το ’21 και η αλήθεια» του Α. Μπινιάρη. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσουμε και την παιδική- εφηβική σκηνή που από τις 2 Νοεμβρίου έως τις 5 Απριλίου θα παρουσιάζει το εξαιρετικό έργο του Ο. Ουάιλντ «Το φάντασμα του Καντερβιλ» στην οδό Φρυνίχου, μια παράσταση με ζωντανή μουσική που καταπιάνεται με την διαχείριση του φόβου. Παράλληλα, το Υπόγειο θα φιλοξενεί την εφηβική παράσταση «Κόκκαλα» του Α. Φλουράκη η οποία θα πραγματοποιηθεί από την ομάδα του επιτυχημένου «Chatroom» το οποίο φέτος θα αποτελέσει καθαρά σχολική παράσταση.

Καθώς φάνηκε λοιπόν από τη χθεσινή παρουσίαση προγράμματος, το «Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν» μας επιφυλάσσει μια εξαιρετική θεατρική χρονιά, ανανεωμένη, πολλά υποσχόμενη και επετειακή. Αναμένουμε με αγωνία την έναρξή της και ευχόμαστε κάθε επιτυχία.