Ο απολογισμός του Μουντομπάσκετ

Το Μουντομπάσκετ της Ισπανίας ολοκληρώθηκε τη Κυριακή το βράδυ, με τις ΗΠΑ να αποδεικνύουν στη πράξη ότι είναι το φαβορί, συντρίβοντας στον μεγάλο τελικό τη Σερβία με 12992.

Οι Αμερικανοί παρά το γεγονός ότι, στη μεγαλύτερη διάρκεια της διοργάνωσης δεν έπειθαν με το μπάσκετ που έπαιζαν, στον τελικό ήταν απλά διαστημικοί, τελειώνοντας το ματς από το πρώτο δεκάλεπτο! Οι φιλότιμοι Σέρβοι έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να ξαναμπούν στο παιχνίδι, αλλά από τη στιγμή που η «team USA» είχε 15/30 τρίποντα, η προσπάθεια τους ήταν φυσιολογικό να πέσει στο κενό.

Στον μικρό τελικό πάντως, τα πράγματα ήταν πιο αμφίρροπα, αφού οι Γάλλοι δυσκολεύτηκαν αρκετά να κερδίσουν τους Λιθουανούς και το τελικό 95-93 αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Έτσι το Μουντομπάσκετ της Ισπανίας έφτασε στο τέλος του και πλέον μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως το πιο δίκαιο των τελευταίων ετών. Δίκαιο, γιατί οι 3 καλύτερες ομάδες πήραν τα μετάλλια που τους αναλογούσαν. Οι Αμερικανοί το χρυσό ως η «εξωγήινη» ομάδα του τουρνουά, οι Σέρβοι το ασημένιο ως η ομάδα-ποίημα του Σάσα Τζόρτζεβιτς και οι Γάλλοι το χάλκινο που άξιζε όσο τίποτα άλλο ο φανταστικός Νικολά Μπατούμ!

Η Ελλάδα βέβαια, έμεινε με την πικρία του αποκλεισμού στους 16, αλλά αν σκεφτεί κανείς ότι η ομάδα που την απέκλεισε ήταν η φιναλίστ, Σερβία μάλλον ήταν άτυχη. Εάν δεν αντιμετώπιζε τη γειτονική χώρα τόσο νωρίς στη διοργάνωση μπορεί να είχε φτάσει ψηλά, ίσως και μέχρι τα μετάλλια…

Πάντως από τη στιγμή που όπως όλα δείχνουν, ο Φώτης Κατσικάρης μείνει στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, δεν είναι καθόλου απίθανο να γίνει το μπαμ στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 15! Εμείς απλά επιφυλασσόμαστε για τα καλύτερα…

Τέλος πρέπει να γίνει και μία αναφορά στη μεγάλη απογοήτευση της διοργάνωσης που ήταν αδιαμφισβήτητα η Ισπανία. Οι διοργανωτές παρά το γεγονός ότι, θεωρούνταν φαβορί όχι απλά για να πάνε στον τελικό, αλλά για να πάρουν το χρυσό μετάλλιο κιόλας, δεν έφτασαν ούτε μέχρι τα ημιτελικά!

Υπεύθυνοι για αυτό είναι βεβαίως οι Γάλλοι και κυρίως οι Μπατούμ και Ερτέλ που απέδειξαν στους Ισπανούς ότι, η αλαζονεία πληρώνεται. Ας ελπίσουμε ότι το πάθημα θα γίνει μάθημα στην ομάδα των αδελφών Γκασόλ που τα τελευταία χρόνια, αντιμετώπιζε σχεδόν όλες τις αντίπαλες ομάδες υποτιμητικά.

Υγ. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι για τουλάχιστον 2 χρόνια ακόμα η μόνη ομάδα που κέρδισε τους Αμερικανούς! Αυτή είναι η κληρονομιά του ελληνικού μπάσκετ και πρέπει όλοι να φανούμε αντάξιοι της…