Το “ατού” της νέας Λεγεώνας του Γιούνκερ

Με πολλές ανατροπές και γενναίες αποφάσεις συστάθηκε η «Λεγεώνα των υπερηρώων» του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κοινώς τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναλαμβάνουν να καθοδηγήσουν την Ευρώπη σε μια εποχή τόσο δύσκολη όσο και των προκατόχων τους, με πολλές προκλήσεις για την Ευρωζώνη.

Η ομάδα που συνέθεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι έξυπνα δομημένη καθώς Λουξεμβουργιανός πολιτικός κάνει μια κίνηση – ματ, αναθέτοντας σε κάθε χώρα-μέλος να λύσει το πρόβλημα που την ταλαιπωρεί περισσότερο και για το οποίο έχει κατηγορήσει τις Βρυξέλλες για ανεπάρκεια.

Ο Βρετανός Jonathan Hill ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, κληρονομώντας έτσι το θέμα της εξυγίανσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, ζήτημα το οποίο αποτελεί ζωτικής σημασίας για τη Βρετανία αλλά και μόνιμο θέμα διαφωνίας μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Ο Γάλλος Pierre Moscovici πάλεψε σκληρά για το χαρτοφυλάκιο Οικονομικών και Νομισματικής Πολιτικής, αναλαμβάνοντας ίσως το πιο απαιτητικό κομμάτι της Ε.Ε. αλλά κι ένα πόστο από το οποίο θα επιβλέπει τις δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών μελών, κάτι που αποτελεί ειρωνεία καθώς μόλις πριν λίγες μέρες η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα καταφέρει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% μέχρι το 2015, όπως είχε δεσμευτεί, αλλά μέχρι το 2017.

Η Ελλάδα κατάφερε να πάρει το χαρτοφυλάκιο για τα θέματα Μετανάστευσης με Επίτροπο τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, μια κίνηση που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να σταματήσει τις δικαιολογίες και να αντιμετωπίσει ευθέως το τεράστιο μεταναστευτικό κύμα από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής.

Ο Ούγγρος Tibor Navracsics, τέθηκε επικεφαλής των θεμάτων Παιδείας, Κουλτούρας και Πολιτικών Δικαιωμάτων, την ίδια στιγμή που η χώρα κινδυνεύει να γίνει τα «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης με τα ρεκόρ παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας των ΜΜΕ.

Αντίθετα η Γερμανία και συγκεκριμένα ο Günther Oettinger, πρώην Επίτροπος Ενέργειας, αν και ήλπιζε σε ένα μεγαλύτερης σημασίας χαρτοφυλάκιο, ανέλαβε την ευθύνη για την Ψηφιακή Οικονομία. Ωστόσο, η ηγετική χώρα της Ε.Ε. εμφανίστηκε ικανοποιημένη από τη συνολική δομή της νέας Κομισιόν, αφού σε γενικές γραμμές αυτή αντιπροσωπεύει την πολιτική λιτότητας της Γερμανίας.

Άλλωστε, η χώρα, αν και δεν διόρισε τον Γερμανό Επίτροπο σε θέση-κλειδί, έχει καταφέρει να κινήσει τα νήματα παρασκηνιακά, τοποθετώντας τις ενέργειες του Μοσκοβισί στα οικονομικά της Ε.Ε. υπό την επίβλεψη δύο αντιπροέδρων, που έχουν λάβει την έγκριση της Μέρκελ, τον Φινλανδό Katainen και τον Λετονό Dombrovski. Ωστόσο, η συνεργασία των Συντηρητικών υπέρμαχων της λιτότητας του Βορρά με τον Γάλλο πρώην υπουργό, που έχει ταχθεί υπερ μιας αναπτυξιακής στροφής στην Ευρωζώνη, αφήνει ανοιχτό τουλάχιστον το ενδεχόμενο μιας διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Η προσθήκη έξι νέων θέσεων, των Αντιπροέδρων που θα έχουν μια πιο συνολική εποπτεία επί των Επιτρόπων, δίνει την ευκαιρία στην Ολλανδό Frans Timmermans, να γίνει ο πρώτος Αντιπρόεδρος, το «δεξί χέρι» του προέδρου με εξουσίες πάνω σε όλους τους Επιτρόπους, όπως χαρακτήρισε τη θέση ο ίδιος ο Γιούνκερ.

Ο Timmermans, προσωπική επιλογή του Γιούνκερ, είναι επιφορτισμένος με την εποπτεία, τις σχέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και την επίλυση ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ε.Ε., όπως παραπονιέται η Ολλανδία, τη λήψη αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο, όσο αυτό είναι δυνατόν.

Παράλληλα, η νέα σύνθεση αποτελεί μια νίκη και για τις μικρότερες χώρες, κυρίως τις ανατολικές, οι οποίες ανέλαβαν ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους έξι νέους Αντιπροέδρους που ορίστηκαν κανένας δεν είναι Γάλλος, Ισπανός ή Βρετανός. Τη συνολική επίβλεψη των Επιτρόπων ανέλαβαν πολιτικοί από τη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Λιθουανία, τη Φινλανδία τη Σλοβενία και την Ολλανδία.

 new commission 2014