Οι «Βάτραχοι», ο Αριστοφάνης και ο Διόνυσος

Την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου, παρακολουθήσαμε στο Θέατρο Άλσους της Νέας Σμύρνης τους «Βάτραχους» του Αριστοφάνη που μας έκαναν να γελάσουμε με τη ψυχή μας αλλά και να προβληματιστούμε.

Το Θέατρο Άλσους γέμισε για ακόμα μια βραδιά με θεατρόφιλους θεατές που αυτή τη φορά ήρθαν να παρακολουθήσουν μια κωμωδία κλασσικών προδιαγραφών δια χειρός Ευριπίδη. Το επιτυχημένα διασκευασμένο κείμενο από τον ταλαντούχο Γιάννη Κακλέα έχει ως πρωταγωνιστή τον Θεό του θεάτρου τον Διόνυσου ο οποίος αποφασίζει να επισκεφθεί τον κάτω κόσμο, προκειμένου να φέρει στην Αθήνα τον Ευριπίδη που με την ποίησή του μπορεί να σώσει τους πολίτες από τα δεινά τους. Στο ταξίδι του τον ακολουθεί ο δούλος του Ξανθίας και μαζί μπλέκονται σε κωμικές καταστάσεις που δεν έχουν τέλος. Ο σκοτεινός κόσμος του Άδη, γίνεται λίγο πιο ενδιαφέρον όταν στήνεται ένας αγώνας ποίησης μεταξύ Ευριπίδη και Αισχύλου με έπαθλο τον θρόνο του κορυφαίου τραγικού και κριτή τον πλέον κατάλληλο θεό του θεάτρου.

Στη συγκεκριμένη παράσταση, εκτός από το πολύ ενδιαφέρον πρωτότυπο κείμενο, εντυπωσιάζει το πάντρεμα του κλασσικού και του μοντέρνου στοιχείου που έχει επιτευχθεί ομαλά. Ταυτόχρονα, η σύνδεσή του με την σύγχρονη Ελλάδα, τα προβλήματα και την ποίησή της είναι ουσιαστική και καταφέρνει να καθηλώσει τον θεατή και να τον κάνει να ταυτιστεί με ένα έργο που μοιάζει πάντα επίκαιρο. Η σκηνοθεσία καθώς και η επιλογή των ηθοποιών είναι ιδιαίτερα προσεγμένη προσδίδοντας μόνο θετικά στους ήδη υπέροχους «Βάτραχους» του Αριστοφάνη. Στα θετικά στοιχεία της παράστασης πρέπει να υπογραμμίσουμε τις ιδιαίτερες επιλογές σε μουσική και κοστούμια που χαρακτηρίζουν τις «πλούσιες» παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου.

Για όσους δεν παρακολούθησαν τους «Βάτραχους» το καλοκαίρι στην πολύ επιτυχημένη περιοδεία τους ανά την Ελλάδα, οι παραστάσεις θα συνεχιστούν στο Θέατρο Πέτρας (12 Σεπτεμβρίου), στο Θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη» (14 Σεπτεμβρίου) και στο θέατρο «Αλέξης Μινωτής» (17 Σεπτεμβρίου).