Η Υρώ Μανέ και ο «Συμβολαιογράφος»

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ιωνικές Γιορτές, παρουσιάστηκε την Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου η παράσταση «Συμβολαιογράφος» στο θέατρο που βρίσκεται στο Άλσος της Νέας Σμύρνης. Παρά την ξαφνική βροχούλα που καθυστέρησε λίγο την έναρξη, το θέατρο γέμισε με θεατές που παρακολούθησαν στωικά τη δυναμική ερμηνεία της πρωταγωνίστριας, γέλασαν, προβληματίστηκαν, την συγχώρεσαν και τελικά την αποθέωσαν με ένα δυνατό και επαναλαμβανόμενο χειροκρότημα.

Ο «Συμβολαιογράφος» είναι ένα κείμενο του Νίκου Βασιλειάδη που χαρακτηρίζεται ως τραγική κωμωδία. Το ανέκδοτο αυτό  έργο διασκευάστηκε από τον Γιώργο Καραμίχο και την Εμμανουέλλα Αλεξίου και μεταμορφώθηκε σε έναν από τους πιο αγαπημένους μονολόγους του ελληνικού κοινού που το ακολουθεί πιστά και το στηρίζει εδώ και 5 χρόνια.

Δεν χρειάζεται να πει κανείς πολλά για την πλοκή του έργου. Μια γυναίκα, πολλά πάθη, περισσότερη καταπίεση και φυσικά ένας συμβολαιογράφος. Η μεταπολεμική ελληνική κοινωνία έχει ακόμα πολλά ενδιαφέροντα απωθημένα να εκφράσει και η πρωταγωνίστρια εν ονόματι Ερασμία τα νοιώθει στο πετσί της. Χήρα, φτωχή και «χρησιμοποιημένη» πρέπει να σταθεί στα πόδια της για χάρη της κόρης της και της ζωής. Όσο όμως η Ερασμία καταπίνει τα θέλω της, τόσο αυτά διογκώνονται και τελικά την καταστρέφουν ολοκληρωτικά.

Μέσα από έναν λεκτικά παραστατικό μονόλογο, η Υρώ Μανέ μας διηγείται την ιστορία της, μας σκιαγραφεί τους χαρακτήρες που την πλαισιώνουν και απολογείται ενώπιον των θεατών και της κοινωνίας. Οι κινήσεις της λεπτομερείς, ούτε υπερβολικές, ούτε συγκρατημένες φαντάζουν ιδιαίτερα ρεαλιστικές ενώ η παρουσία της στο χώρο είναι αρκετή για να γεμίσει τη σκηνή. Το κείμενο του έργου είναι πολύ προσεγμένο και ξεκαρδιστικά γλαφυρό αναδεικνύοντας τη δύναμη, την ομορφιά και την φαντασία της ελληνικής γλώσσας.

Οι μικρές αναποδιές της βραδιάς περιορίστηκαν σε μια σύντομη βροχή και προβλήματα ήχου που αντιμετωπίστηκαν γρήγορα και δεν κατάφεραν να επηρεάσουν την όμορφη ατμόσφαιρα της όμορφης αυτής παράστασης που μας δημιούργησε πολλά διαφορετικά συναισθήματα μέσα στα 70 λεπτά της διάρκειά της.