Στην τελική ευθεία για τη μάχη των μεταλλίων

Μετά την ολοκλήρωση και της φάσης των 16, μπορούμε να πούμε και επισήμως ότι τα «ψέματα τελείωσαν». Οι ομάδες που συνεχίζουν στα προημιτελικά είναι όλες τοπ επιπέδου και το παραμικρό λάθος μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό.

Βεβαίως κανείς δεν παραγνωρίζει το γεγονός ότι, οι ΗΠΑ και η Ισπανία παραμένουν τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού, όμως ποιός μπορεί να ξεγράψει τις άλλες ομάδες;

Ποιός μπορεί να ξεγράψει τη Σερβία των Τεόντοσιτς, Μπογκντάνοβιτς και Ραντούλιτσα; Ποιός μπορεί να ξεγράψει τη Σλοβενία των καταπληκτικών αδελφών Ντράγκιτς ή την εντυπωσιακή φετινή Βραζιλία των Σπλίτερ, Χουέρτας και Μπαρμπόσα; Ποιος μπορεί να ξεγράψει τη Λιθουανία του Βαλαντσιούνας ή την πρωταθλήτρια Ευρώπης Γαλλία των Μπατούμ και Ντιό; Ακόμα και η Τουρκία των Πρέλτζιτς και Αρσλάν που κανείς αθλητικογράφος σχεδόν δεν πίστευε ότι μπορεί να κάνει την υπέρβαση, είναι στους 8 και δείχνει ικανή για τα πάντα!

 Ας δούμε τα ζευγάρια των προημιτελικών  με τη σειρά:

Λιθουανία- Τουρκία

Το μεγάλο φαβορί του συγκεκριμένου προημιτελικού είναι η Λιθουανία. Η «μπασκετομάνα» της Βαλτικής μπορεί να έχασε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τον φυσικό της ηγέτη Καλνιέτις, αλλά ο καλός μέχρι στιγμής Σεϊμπούτις και η εντυπωσιακή της φροντ λάιν (Βαλαντσιούντας, Μοτεγιούνας και Λαβρίνοβιτς) κρατάνε τη σημαία του λιθουανικού μπάσκετ ψηλά. Οι Λιθουανοί είναι σαφώς πιο ποιοτικοί από τους Τούρκους και έχουν τον πρώτο λόγο σε αυτό το ματς.

Οι Τούρκοι από την άλλη, δεν σε πείθουν με την απόδοση τους και για να κερδίσουν τους Αυστραλούς έβαλαν ο Θεός, ο Αλλάχ και Βούδας το χέρι τους μαζί, όμως όταν οι Πρέλτζιτς και Αρσλάν βλέπουν το καλάθι σαν βαρέλι, κανείς δεν θέλει να βρεθεί απέναντι τους.

 

ΗΠΑ- Σλοβενία

Σε αυτό το ζευγάρι οτιδήποτε άλλο πλην μίας σχετικά εύκολης επικράτησης των ΗΠΑ θα είναι μεγάλη έκπληξη. Οι Αμερικανοί παρά τις πολλές απουσίες τους, είναι σίγουρα δύο επίπεδα πιο πάνω από κάθε άλλη ομάδα του τουρνουά πλην της Ισπανίας.

Οι Σλοβένοι βέβαια, είναι ποιοτική ομάδα και σίγουρα θα θέλουν να βάλουν δύσκολα στους Αμερικανούς. Οι Ζόραν και Γκόραν Ντράγκιτς είναι δεδομένο ότι θα υπερβάλλουν εαυτόν, αλλά πρέπει τουλάχιστον ένας Σλοβένος ακόμα να ακολουθήσει το ρυθμό τους για να ζορίσουν την «αστερόεσσα», θα τα καταφέρουν;

Σερβία- Βραζιλία

Αυτό το ζευγάρι πιθανότατα θα είναι το καλύτερο και πιο αμφίρροπο των ημιτελικών. Από τη μία πλευρά οι Σέρβοι που δεν έπειθαν κανέναν στην πρώτη φάση, αλλά έπαιξαν μπασκετάρα στους 16, κάνοντας κηδεία στην Ελλάδα και από την άλλη οι Βραζιλιάνοι που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έρχονται σε Μουντομπάσκετ με στόχο το μετάλλιο και δείχνουν αρκετά σοβαροί για να τα καταφέρουν.

Ραντούλιτσα εναντίον Σπλίτερ, Τεόντοσιτς εναντίον Χουέρτας και Μπογκντάνοβιτς εναντίον Μπαρμπόσα! Τι άλλο να πω; Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια σε τέτοια ματς… Απλά μία τέλεια ευκαιρία να απολαύσουμε μπάσκετ!

 

Ισπανία-Γαλλία

Εάν οι Γάλλοι είχαν έρθει πλήρεις με Πάρκερ, Ντε Κολό και Σεραφέν θα μιλάγαμε για το ντέρμπι του αιώνα! Από τη στιγμή όμως, που οι «τρικολόρ» έχουν τόσες απουσίες και οι Ισπανοί είναι πλήρεις νομίζω ότι το φαβορί είναι ξεκάθαρο.

Οι Ίβηρες έχουν Ροντρίγκεζ, Φερνάντεζ, Ναβάρο, Ρούμπιο, Γιουλ και αδελφούς Γκασόλ και οι Γάλλοι Μπατούμ και Ντίο. Λυπάμαι που θα το πω αυτό, αλλά ένας Μπατούμ δεν φέρνει την άνοιξη. Πιθανότατα το μόνο ενδιαφέρον αυτού του αγώνα θα είναι η τελική διαφορά.