Η ανασκόπηση της Α΄φάσης του Μουντομπάσκετ

Η Α΄φάση του Μουντομπάσκετ της Ισπανίας ολοκληρώθηκε χθες βράδυ με 16 από τις 24 ομάδες που συμμετείχαν αρχικά να συνεχίζουν στη Β΄ φάση των νοκ άουτ. Οι εκπλήξεις ήταν πολλές, οι απογοητεύσεις περισσότερες. Από την πρωτιά της Ελλάδας στο Β΄όμιλο και τις προκρίσεις-εκπλήξεις της Δομινικανής Δημοκρατίας και της Νέας Ζηλανδίας στην επόμενη φάση, μέχρι τον αποκλεισμό σοκ του Πουέρτο Ρίκο και της Φινλανδίας. Ας τα δούμε όμως, όλα αυτά αναλυτικά ανά όμιλο.

Α΄όμιλος

Σε αυτό τον όμιλο τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα εξ αρχής. Είχαμε 4 καλές ομάδες (Ισπανία, Γαλλία, Βραζιλία και Σερβία) και άλλες 2 οι οποίες αναμενόταν να γίνουν σάκοι του μποξ (Αίγυπτος και Ιράν). Έτσι και έγινε. Αίγυπτος και Ιράν δεν κατάφεραν σε κανένα αγώνα να κοντράρουν τους μεγάλους τους αντιπάλους και το ενδιαφέρον του ομίλου εστιάστηκε στους αγώνες που έπαιξαν οι 4 πρώτες ομάδες μεταξύ τους.

Οι διοργανωτές Ισπανοί τερμάτισαν πρώτοι και αήττητοι, οι Βραζιλιάνοι τερμάτισαν δεύτεροι, αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις, οι Γάλλοι πήραν την τρίτη θέση παρά την μετριότατη απόδοση τους και οι Σέρβοι πήραν το τέταρτο και τελευταίο εισιτήριο για τους 16 με τον Κρστιτς να είναι ο «τελευταίος των μοϊκανών» για την πάλαι ποτέ μπασκετική υπερδύναμη.

Β΄όμιλος

Ο Β΄ομιλος μαζί με τον Γ΄ θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως οι όμιλοι των εκπλήξεων! Συγκεκριμένα στον Β΄όμιλο που αναλύουμε εδώ η πρωτιά της Ελλάδας και η πρόκριση της Σενεγάλης μόνο αναμενόμενα αποτελέσματα δεν ήταν. Βλέπετε η Ελλάδα μπορεί να έχει μπασκετική παράδοση, αλλά οι απουσίες της την καθιστούσαν αουτσάιντερ απέναντι στις Κροατία και Αργεντινή, ενώ η Σενεγάλη ήταν φαβορί μόνο για την….τελευταία θέση του ομίλου!

Εν τέλει το μπασκετικό ταλέντο της ελληνικής ομάδας «άνθισε» κάτω υπό τις οδηγίες του Φώτη Κατσικάρη, συνδυάζοντας το θέαμα με θετικά αποτελέσματα, ενώ η Σενεγάλη του καταπληκτικού Γκόρτζι Ντιένγκ κατατρόπωσε τις Κροατία και  Πουέρτο Ρίκο για να πάρει το εισιτήριο για τους 16.

Τα άλλα 2 εισιτήρια του ομίλου για την νοκ άουτ φάση πήραν η Αργεντινή και η Κροατία, ενώ το Πουέρτο Ρίκο των Σαντιάγκο, Μπλάκμαν και Μπαρέα πήγε σπίτι του χωρίς ακόμα να έχει καταλάβει πως τους κέρδισαν οι Σενεγαλέζοι!

Γ΄όμιλος

Όμιλος εκπλήξεων αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν και ο Γ΄όμιλος. Βλέπετε μπορεί οι ΗΠΑ και η Τουρκία να κατέλαβαν τελικά τις 2 πρώτες θέσεις, αλλά η Φινλανδία και η Ουκρανία έπεσαν θύματα εκπλήξεων. Οι Φινλανδοί ηττήθηκαν τόσο από τους Νεοζηλανδούς, όσο και από τη Δομινικανή Δημοκρατία, ενώ οι Ουκρανοί ξεκίνησαν εντυπωσιακά, όμως «πλήρωσαν» την ήττα από τη Νέα Ζηλανδία.

Το στοίχημα για τις Νέα Ζηλανδία και Δομινικανή Δημοκρατία που πήραν το τρίτο και το τέταρτο εισιτήριο από αυτό τον όμιλο είναι το να φανούν ανταγωνιστικές στη φάση των 16 κόντρα στις Λιθουανία και Σλοβενία αντίστοιχα. Δύσκολο; Ναι, αλλά δεν έχουν να χάσουν κάτι, την υπέρβαση τους την έχουν ήδη κάνει.

Δ΄όμιλος

Ο τέταρτος όμιλος ήταν παρόμοιος με τον πρώτο. Είχε 3 καλές ομάδες (Σλοβενία, Λιθουανία, Αυστραλία), 2 μέτριες που θα πάλευαν για την τέταρτη θέση (Μεξικό και Ανγκόλα) και μία κακή που θα την κέρδιζαν όλοι (Νότια Κορέα).

Έτσι λοιπόν και η εξέλιξη του ήταν παρόμοια με του Α΄ομίλου. Λιθουανία, Σλοβενία, Αυστραλία πήραν τα 3 πρώτα εισιτήρια για τους 16. Το Μεξικό πήρε το τέταρτο εισιτήριο στις λεπτομέρειες από την Αγκόλα και η Νότια Κορέα δεν έκανε νίκη.

Αίσθηση πάντως, προκάλεσε τόσο η απουσία του Καλνιέτις στη Λιθουανία, όσο και οι απουσίες των Ούντριχ και Λάκοβιτς στη Σλοβενία. Απουσίες που από τη φάση των νοκ άουτ και έπειτα αναμένεται να παίξουν το ρόλο τους.

Η φάση των 16

Η Β΄ φάση ξεκινάει το Σάββατο το μεσημέρι και ολοκληρώνεται το βράδυ της Κυριακής. Τα ζευγάρια είναι τα εξής:

Σάββατο (6/9)

ΗΠΑ-Μεξικό 17.00

Γαλλία-Κροατία 19.00

Δομινικανή Δημοκρατία – Σλοβενία 21.00

Ισπανία-Σενεγάλη 23.00

Κυριακή (7/9)

Νέα Ζηλανδία-Λιθουανία 17.00

Σερβία-Ελλάδα 19.00

Τουρκία – Αυστραλία 21.00

Βραζιλία-Αργεντινή 23.00