Κανένα επίσημο στοιχείο για τη δηλητηρίαση των αλόγων

Ένα περιστατικό που προκαλεί μόνο λύπη γνωστοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Αυγούστου. Ο περίεργος θάνατος δύο αλόγων στη Γλυκή, στα περίχωρα του ποταμού Αχέροντα, προκάλεσε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης παντός τύπου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και τις πληροφορίες που βγήκαν στη δημοσιότητα ο ιδιοκτήτης τοπικής τουριστικής επιχείρησης, που αναλαμβάνει περιηγήσεις με άλογα, βρήκε δύο από τα άλογα του νεκρά και έντεκα ακόμη να τρέμουν. Επίσης, όπως ανέφερε, παρατήρησε κριθάρι στο χώρο ενώ η μόνη τροφή που δίνει στα ζώα είναι βρώμη και τριφύλλι.

Παρ’ όλα αυτά, τίποτα δεν έχει διασταυρωθεί ακόμα αφού δεν υπάρχουν επίσημα αποτελέσματα από την έρευνα που έχει αναλάβει το Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς. Εμείς σε μια προσπάθεια να αποσπάσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα, επικοινωνήσαμε με τοπικούς επιχειρηματίες τουριστικών επιχειρήσεων, το Δήμο Σουλίου και Δασαρχείο Ηγουμενίτσας. Αρκετά γρήγορα λοιπόν, αποφανθήκαμε πως έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαιτέρως πολύπλευρο περιβαλλοντικό ζήτημα, αφού σε περίπτωση που αποδειχθεί όντως η ενσυνείδητη δηλητηρίαση των αλόγων, τα κίνητρα μιας αποτρόπαιης πράξης σαν αυτή μπορεί να είναι ιδιαιτέρως περίπλοκα.

Στην περιοχή του Αχέροντα ποταμού, που φημίζεται για το φυσικό της κάλλος και ανήκει στο δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών, Natura 2000, έχουν απαγορευτεί οι ιππικές περιηγήσεις για λόγους περιβαλλοντικούς κυρίως. Για αυτήν την πληροφορία μας διαβεβαίωσε η Δήμαρχος Σουλίου, κα Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση. «Εδώ και καιρό αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τις ιππικές περιηγήσεις αφού η δραστηριότητα και η επισκεψιμότητα είναι πολύ έντονες στην περιοχή και συχνά συνωστίζονται πολλά άτομα αλλά και οχήματα, έτσι ως Δήμος αποφασίσαμε να μην τις επιτρέπουμε». «Όταν όμως κάποιοι προσφέρουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα στους επισκέπτες, και οι υπόλοιποι επιχειρηματίες ακολουθούν λόγω ανταγωνισμού», όπως μας είπε ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας της περιοχής. Επίσης, στη περιοχή έχει εμφανιστεί η ασθένεια των Πλατανιών, το μεταχρωματικό έλκος όπως ονομάζεται, που απειλεί τα Πλατάνια με εξαφάνιση και με επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή τον ποταμό της θλίψης που κατά τους αρχαίους Έλληνες ήταν το πέρασμα για τον κάτω κόσμο. Οι ιππικές δραστηριότητες λοιπόν δεν βοηθούν ιδιαιτέρως στην αντιμετώπισή του προβλήματος. Το Δασαρχείο της περιοχής μας ενημέρωσε πως «όλα είναι σχετικά. Οι ιππικές δραστηριότητες, αν δεν γίνονται σωστά μπορούν φυσικά να βοηθήσουν στην εξάπλωση της ασθένειας. Η χρήση σχοινιών, για παράδειγμα, για να σταθμεύσουν τα άλογα στα δένδρα δημιουργεί πρόβλημα αφού ο συγκεκριμένος μύκητας μεταφέρεται από το ένα δένδρο στο άλλο».

Όταν ρωτήσαμε την κα Δήμαρχο πληροφορίες σχετικά με το γεγονός της δηλητηρίασης των 11 άλογων δήλωσε ιδιαίτερα επιφυλακτική ελλείψει στοιχείων. « Ο θάνατος των δύο αλόγων είναι ένα πολύ λυπηρό γεγονός και θεωρώ πως δεν υπάρχει λόγος να αναλυθούν τα ζωοφιλικά αισθήματα του καθενός. Πάραυτα, η αλήθεια είναι πως ακόμα δε γνωρίζουμε τίποτα επίσημο οπότε πριν μιλήσουμε για δολιοφθορά πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Άλλωστε όταν κάποιος απλά εικάζει, δημιουργείται σίγουρα μια προβληματική κατάσταση». Η κα Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση συνέχισε λέγοντας «Έχει δοθεί μεγάλη διάσταση σε ένα θέμα το οποίο είναι, και το τονίζω, λυπηρό αλλά είναι ακόμα ανεπίσημες οι αιτίες του. Οι τοξικολογικές εξετάσεις των δύο πεθαμένων αλόγων δεν έχουν βγει ακόμα και ως τότε δεν έχουμε επίσημες απαντήσεις. Δεν μπορεί να πάει το μυαλό μου σε μια τόσο νοσηρή πράξη αν πρώτα δεν υπάρχουν επίσημα αποτελέσματα».

Η έρευνα και οι τοξικολογικές απαντήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για ένα αναμφισβήτητα αποτρόπαιο γεγονός που άγγιξε τις ευαίσθητες χορδές όλων των φιλόζωων της χώρας. Πολύ σύντομα λοιπόν θα υπάρχουν απαντήσεις και ελπίζουμε να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους.