Οι φίλοι μας τα ζώα

Ένα βήμα πιο κοντά στο σεβασμό προς τη φύση ήρθε πρόσφατα η Ελληνική Κοινωνία και νομοθεσία. Η πρώτη ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή, συνοδευόμενη από επιπλέον χρηματικό πρόστιμο, αποδόθηκε στις Σέρρες για κακοποίηση ζώου. Ενθαρρυντικό σημάδι, χωρίς άλλο, για μια κοινωνία που έχει μάθει να εκμεταλλεύεται τα ζώα και να τα θυσιάζει στο βωμό της εργασίας, του κέρδους, του παραλογισμού και του lifestyle ενίοτε.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίθουν από περιστατικά σχετικά με βασανισμένα και βασανισμένα ζώα τα οποία αβοήθητα εμπνέουν τις σαδιστικές ορέξεις του ανθρώπινου είδους που δεν χάνει ευκαιρία να αποδείξει την ανωτερότητα και τη δύναμή του. Η ελληνική επαρχία φαίνεται να είναι ο συνήθης ύποπτος χωρίς φυσικά αυτό να αποκλείει τα αστικά κέντρα της χώρας μας από τον κατάλογο της κακομεταχείρισης ζώων. Κι όμως σας έχω νέα «τα ζώα είναι και αυτά κάτοικοι του πλανήτη, συναισθανόμενα όντα με δικαιώματα» όπως μας είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης, κα Ε. Μιμικέλη, και οφείλουμε αν μη τι άλλο να τα σεβόμαστε. Δυστυχώς ούτε η «μόδα» του φιλόζωου πολίτη έχει βοηθήσει ώστε να εξαλειφθούν τα ανωτέρω περιστατικά. Πρόσφατο τρανταχτό παράδειγμα, η δολοφονία, με τη χρήση καρέκλας, νεαρού σκύλου από ιδιοκτήτη ταβέρνας στα Στείρα Ευβοίας. Όμως, «η δολοφονία του σκύλου στην Εύβοια δεν είναι παρά ένα από τα δεκάδες περιστατικά σε καθημερινή βάση, τα περισσότερα από τα οποία δεν θα μάθουμε ποτέ» μας είπε η κα Μιμικέλη που καθημερινά ακούει για διάφορα περιστατικά φρίκης. Σήμερα, ήταν ακόμα μια μέρα από τις πολλές που το διαδίκτυο κοινοποιούσε ακόμα ένα παρόμοιο γεγονός. Εισαγγελέας στην Ρόδο διέταξε την «κατάσχεση» γαϊδουριού από τον ιδιοκτήτη του προκειμένου να γλυτώσει το ζώο από συνθήκες κακομεταχείρισης.

Η εκμετάλλευση όμως των ζώων δεν περιορίζεται στις ιδιωτικές κακόβουλες πρωτοβουλίες ανθρώπων με σαδιστικά, ας μου επιτραπεί η έκφραση, ένστικτα. Η ίδια η πολιτεία γίνεται πολλές φορές η ρίζα του κακού επιτρέποντας αδιανόητες πρακτικές, μια εκ των οποίων είναι η πώληση ζώων από μη εγκεκριμένους εκτροφείς. Επιπλέον, οι κινήσεις της πολιτείας που προβάλλονται ως μέσα αντιμετώπισης των εν λόγω προβλημάτων είναι συχνά γενικόλογες και εξαιρετικά διφορούμενες. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα λοιπόν, την πολυαναμενόμενη επικείμενη εμφάνιση του «μπόγια» στους Αθηναϊκούς δρόμους που υπόσχεται να λύσει το πρόβλημα των αδέσποτων. Ιδιωτικές εταιρείες λοιπόν πρόκειται να αναλάβουν την περισυλλογή και φροντίδα των αδέσποτων. Έτσι ρωτήσαμε την κα Μιμικέλη να μας πει τη γνώμη της: «Είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί για το κατά πόσο η ανάθεση αυτού του έργου θα γίνει με αξιοκρατικές διαδικασίες και προς το συμφέρον των ζώων. Το παράδειγμα της Αθήνας την διαχείριση του καταφυγίου της οποίας ανέλαβε ιδιωτική εταιρεία άσχετη με τα θέματα των ζώων με καταστροφικά αποτελέσματα είναι χαρακτηριστικό».

Πολλές ερωτήσεις προκύπτουν σχετικά με τα παραπάνω θέματα και ακόμα περισσότερες σκέψεις. Άραγε η πρώτη ποινή φυλάκισης που πανηγυρίζουμε είναι εξαγοράσιμη; Άραγε όλα αυτά τα κατοικίδια που δεν πωλούνται από τα pet shop στην χαριτωμένη κουταβίστικη ηλικία τι γίνονται όταν πια δεν χωρούν στα κλουβιά βιτρίνας; Άραγε όλοι αυτοί οι άνθρωποι που φέρονται κυριολεκτικά απάνθρωπα στους εν δυνάμει καλύτερους φίλους τους, τι να σκέφτονται; Δεν έχω και πολλές ενθαρρυντικές απαντήσεις είναι η αλήθεια. Η μόνη αλήθεια εστιάζεται στην παιδεία και την εκπαίδευση με μοναδικό στόχο την αλλαγή νοοτροπίας. Τι έχει όμως να μας πει η κα Μιμικέλη για όλα αυτά τα γεγονότα και που καταλήγει εκείνη: «Δεν χρειάζεται κόπο χρειάζεται τρόπο. Η οργή είναι τεράστια και απόλυτα δικαιολογημένη και περιμένουμε με αγωνία να δούμε επιτέλους τις αρχές να ενδιαφέρονται και να κινητοποιούνται και τον νόμο να τιμωρεί όπως πρέπει».

*Ενημερωθείτε για τη δράση της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης στον ιστότοπο http://www.zeil.gr