Αιματοκύλισμα χωρίς τέλος στη Γάζα

Από το πόλεμο των 6 ημερών μέχρι σήμερα οι διαμάχες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων δεν έχουν περιοριστεί στο τραπέζι των συνομιλιών. Αντίθετα συνήθως επεκτείνονται στις αιματηρές συγκρούσεις. Μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία τους μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν έγινε η μαζική μετανάστευση των Εβραίων στην περιοχή είναι διαφωτιστική.

Το 1967 οι Ισραηλινοί και οι γειτονικές αραβικές χώρες (Αιγύπτος Συρία και Ιορδανία) συγκρούονται στον πόλεμο των 6 ημερών και το Ισραήλ θριαμβεύει και διπλασιάζει τα εδάφη του.

Το 1987 ξεσπά η πρώτη Ιντιφάντα (νεανική εξέγερση) των Παλαιστινίων έναντι των Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη της Λωρίδας της Γάζας.  Θεωρήθηκε αυθόρμητη νεανική εξέγερση αν και η Χαμάς και η  PLO διεκδίκησαν την “πατρότητα”.  Λήγει επισήμως το 1993 μετά από συμφωνία του Γιασέρ Αραφάτ, του ιδρυτή του παλαιστινιακού κράτους και του Γιτζάκ Ράμπιν. Μέχρι το 2000 που ξεσπά η 2η Ιντιφάντα έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας 1500 Παλαιστίνιοι και 400 Ισραηλινοί.

Το 2002 οι Ισραηλινοί χτίζουν τείχος στη Δυτική Όχθη για να προστατέψουν τα εδάφη τους από τις επιθέσεις αυτοκτονίας ενώ το 2004 πραγματοποιούν επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, σε απάντηση της εκτόξευσης πυραύλων Κασάμ από παλαιστίνιους μαχητές κατά του Ισραήλ, με θύματα δύο παιδιά. Από την επιχείρηση των Ισραηλινών σκοτώνται 150 Παλαιστίνιοι.

Σήμερα

Μετά από μια αρκετά μακρά περίοδο σχετικής ηρεμίας , με μικρές αψιμαχίες το Ισραήλ επιτέθηκε πριν λίγες μέρες στην Παλαιστίνη ως αντίποινα για την απαγωγή και το θάνατο τριών Ισραηλινών εφήβων. Οι Ισραηλινοί θεώρησαν υπαίτια τη Χαμάς, η οποία αρνήθηκε την ευθύνη αλλά επικρότητησε την απαγωγή. Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 500 Παλαιστίνιοι ενώ ο αριθμός των τραυματισμένων ανέρχεται στις 3000. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι άμαχοι.  Αντίθετα το Ισραήλ έχει μόλις 20 νεκρούς.

Ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ παρακολουθούν αμήχανα την εξέλιξη του πολέμου, ο οποίος εξελίσσεται σε γενοκτονία κατά των Παλαιστίνιων. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι είναι μια γενικά δύσκολη κατάσταση, αλλά οι Ισραηλινοί έπραξαν σωστά όταν επιτέθηκαν για να προστατεύσουν τα εδάφη τους.

O OHE  καταδίκασε τις επιθέσεις ενώ ο γενικός γραμματέας Μπαν Κι-μοον ζήτησε από το Ισραήλ να δείξει αυτοσυγκράτηση. Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα  (12 ημέρες μετά την έναρξη των επιθέσεων) θα γίνει έκτακτη συνάντηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Όλα αυτά ενώ ολοένα και περισσότεροι άμαχοι  Παλαιστίνιοι  χάνουν τη ζωή τους καθημερινά.  500 αθώοι άνθρωποι , πληρώνουν τον αποτρόπαιο  φόνο 3 εφήβων.   Η αναλογία είναι καταδικαστική, ειδικότερα όταν όπως προείπαμε η Χαμάς αρνήθηκε την εμπλοκή της στην απαγωγή και τη δολοφονία των 3 εφήβων. Παρόλα αυτά η διεθνής κοινότητα δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική παρέμβαση πέρα από παραινέσεις για παύση πυρός.

Ίσως το Ισραήλ να θέλει όντως να κλείσει τις διόδους της Χαμάς, όπως ισχυρίζεται. Ίσως όμως να πρόκειται για μια προσπάθεια επιβολής του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.  Οποιαδήποτε  και αν είναι η αιτία εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας, τα χτυπήματα των Ισραηλινών, όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι άθελα του,  είναι τυφλά.

Το ερώτημα που γεννιέται λοιπόν είναι:  Πού θα σταματήσει το αιματοκύλισμα και ποια θα είναι η επόμενη μέρα; Το Ισραήλ δεν βρίσκεται καθόλου κοντά στην εξάθρωση της Χαμάς και το μόνο σίγουρο είναι ότι η Χαμάς θα εκδικηθεί το θάνατο των Παλαιστινίων αμάχων, το οποίο προφανώς θα οδηγήσει σε ένα νέο κύκλο αίματος με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί “σοκαρισμένη”.