Η “επόμενη μέρα” για την ουκρανική κρίση μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους

Αργά η γρήγορα κάτι τέτοιο θα γινόταν. Το σημείο καμπής, το συμβάν που θα αναγκάσει τη διεθνή κοινότητα να στρέψει το βλέμμα της επιτέλους προς τον εμφύλιο χαμηλής έντασης που μαίνεται τους τελευταίους μήνες στην Ουκρανία θα μπορούσε να ήταν κάτι άλλο, εξίσου σοκαριστικό, αλλά ήταν αυτό: η κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους πάνω από τα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας και ο θάνατος σχεδόν 300 ανθρώπων.

Όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αλλά και οι αναλυτές συμφωνούν ότι δύο είναι οι τροπές που μπορεί να λάβει η ιστορία της ουκρανικής κρίσης από εδώ και στο εξής: Τα πράγματα είτε θα γίνουν καλύτερα είτε θα γίνουν χειρότερα. Φαίνεται προφανές αλλά μέχρι τώρα δεν ήταν.

Η τραγωδία έφερε στο προσκήνιο ακριβώς όλα τα άλυτα προβλήματα της Ουκρανίας που είχαν μείνει «στον πάγο» τόσο καιρό. Αλλά κάτι τέτοιο είναι πολύ μεγάλο για να παραβλεφθεί. Μοιραία, το περιστατικό φέρνει στο προσκήνιο το ρόλο του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Εάν εξακριβωθεί, ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη από τους αντάρτες, τότε η Ρωσία θα βρεθεί σε ακόμη δυσκολότερη θέση.

Ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά τις ήδη σκληρές που επέβαλλε μέσα στην εβδομάδα οι οποίες φαίνεται να έχουν από τώρα αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία. Το περιστατικό είναι πιθανόν να αποτελέσει καταλύτη και για την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία μέχρι στιγμής έχει επιβάλλει κυρώσεις αλλά παραμένει διστακτική να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα ενάντια στη χώρα. Είναι επίσης, πιθανό, αν και περισσότερο ακραίο, το περιστατικό να σπρώξει ΗΠΑ και Ε.Ε. σε μια πιο ενεργή υποστήριξη της ουκρανικής κυβέρνησης, αυτή τη φορά με οπλικό εξοπλισμό.

Το συμβάν μπορεί όμως να αποτελέσει ένα «σοκ» στον Ρώσο πρόεδρο, τόσο δυνατό που να τον κινητοποιήσει ώστε να προχωρήσει σε ενέργειες που θα τερματίσουν την ένταση στην περιοχή, αν και ακόμα δεν έχει καταστεί σαφές αν οι ένοπλες ομάδες υποκινούνται από τη Ρωσία, ή αν ακόμα κι αν είχαν υποκινηθεί στην αρχή είναι άγνωστο αν παραμένουν υπό τον έλεγχό της ή έχουν αυτονομηθεί.

Σύμφωνα πάντως με άλλους πολιτικούς αναλυτές, ο αστάθμητος παράγοντας είναι ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος ήδη έχει πραγματοποιήσει επιχειρήσεις για να επανακαταλάβει τις ανατολικές επαρχίες της χώρας και πιθανότατα μετά από αυτό το συμβάν θα κλιμακώσει τις επιθέσεις για να τους απωθήσει.

Αυτό με τη σειρά του ίσως προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Πούτιν ο οποίος έχει επαναλάβει πολλές φορές το δικαίωμα της Ρωσίας να υπερασπιστεί τον ρωσόφωνο πληθυσμό στην Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση, οι συνέπειες που δεν έχουν κάνει ακόμα την εμφάνισή τους, θα είναι καθοριστικές για την εξέλιξη της κρίσης.

Με πληροφορίες από The New York Times, NBC, Business Insider, The Moscow Times, Whashington Post