Ο ταλαντούχος κύριος Χάρης Χιώτης

Το χειμώνα παρακολουθήσαμε την παράσταση Αλεπούδες στο θέατρο Επί Κολωνώ όπου πρωταγωνιστούσε μεταξύ άλλων και ο Χάρης Χιώτης. Αυτή τη σεζόν θα τον συναντήσουμε σε διπλό ρόλο στην παράσταση του Γιώργου Κιμούλη «Θεσμοφοριάζουσες» όπου θα αναδειχθεί το υποκριτικό, και όχι μόνο, ταλέντο του για ακόμα μια φορά. Εμείς γνωρίσαμε τον νέο αυτό ηθοποιό και σας τον συστήνουμε μέσα από μια χαλαρή και φιλική συζήτηση. Ποιος είναι όμως ο Χάρης Χιώτης, ποια είναι τα όνειρα και τα σχέδια του;

Καλησπέρα Χάρη, θες να συστηθείς με δυο λόγια στους αναγνώστες του Pints;

Με λένε Χάρη Χιώτη, είμαι 1.90, έχω six pack κοιλιακών, κατάξανθα μαλλιά και γαλανά μάτια. Βεβαίως από όλα τα παραπάνω ισχύει μόνο ότι με λένε Χάρη Χιώτη.

Και φυσικά το χιούμορ δεν θα μπορούσε παρά να είναι ο βασικός πρωταγωνιστής όταν συνομιλείς με έναν ταλαντούχο ηθοποιό, σκηνοθέτη και σεναριογράφο. Αλήθεια, ποια ιδιότητά σου σε συνεπαίρνει και σου ταιριάζει περισσότερο;

Είναι τρεις ενασχολήσεις που ουσιαστικά έχουν να κάνουν με τον προσωπικό τρόπο έκφρασης των εσωτερικών αναγκών του καθενός. Η συγγραφή αγγίζει άλλο κομμάτι μου, η σκηνοθεσία εκφράζει κάποιο άλλο και η υποκριτική κάποιο άλλο, σίγουρα όμως αλληλοσυμπληρώνονται.

Πως προέκυψε η υποκριτική στη ζωή σου; Ήταν κάτι που το ήθελες πάντα;

Η υποκριτική, ή μάλλον το θέατρο, εμφανίστηκε σε πολύ μικρή ηλικία στη ζωή μου, στο δημοτικό σχολείο. Η αδελφή μου, από πολύ μικρή ηλικία ήξερε ότι ήθελε να ασχοληθεί με το θέατρο. Έτσι, μία μέρα την ακολούθησα στο θεατρικό εργαστήρι του σχολείου και το θέατρο έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου.

Αυτή την περίοδο παίρνεις μέρος στην παράσταση του Γ. Κιμούλη «Θεσμοφοριάζουσες». Πες μας λίγα λόγια για το έργο και τη συνεργασία σου με τον θίασο.

Η παράσταση αποτελεί μία σύγχρονη διασκευή του έργου του Αριστοφάνη, βασισμένη στη μετάφραση του Κ. Χ. Μύρη. Μία διασκευή που επιμελήθηκε ο Γιώργος Κιμούλης και ο Πιτσιρίκος. Θίγει έντονα τα κοινωνικά και πολιτικά θέματα των ημερών μας  καθώς και τις αλήθειες της εποχής μας που ενώ όλοι γνωρίζουμε, προσπερνάμε. Η συνεργασία με το θίασο αλλά και όλους τους συντελεστές ήταν εξαιρετική, όλοι κινηθήκαμε στους πολύ δυναμικούς ρυθμούς που απαιτούσε η παράσταση και η διαδικασία της πρόβας. Μεγάλη τιμή για εμένα η συνύπαρξη μου με τους συγκεκριμένους συνεργάτες.

Η παράσταση «Αλεπούδες» την προηγούμενη σεζόν ήταν μια από τις καλύτερες που παρακολούθησα και ο ρόλος σου εκτός από ιδιαίτερος ήταν και ιδιαιτέρως απαιτητικός. Σε τι ρόλο θα σε δούμε στις «Θεσμοφοριάζουσες» φέτος το καλοκαίρι;

Στις Θεσμοφοριάζουσες υποδύομαι τον Τοξότη, ένα ρόλο που στη διασκευή του κειμένου πήρε τη μορφή του σύγχρονου αστυνομικού, ενός «ματατζή» που καλείται να φυλάει το Συγγενή να μην αποδράσει από τα Θεσμοφόρια. Είναι ένας ρόλος πολύ ωραία διασκευασμένος που αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα μέσα από τη μορφή ενός σημερινού αστυνομικού.

Μόλις ενημερώθηκα όμως και για τα πολύ ενδιαφέροντα χειμερινά σχέδια σου. «Τολμάς;» λοιπόν ο τίτλος του έργου που βασίζεται σε Γαλλική κινηματογραφική ταινία, αν δεν κάνω λάθος, και εσύ ο ίδιος σε τριπλό ρόλο αφού επιμελείσαι την σκηνοθεσία, το κείμενο αλλά παίζεις κιόλας. Ποια είναι η αίσθησή σου για την απήχηση του έργου; Πες μας λίγα λόγια για την ομάδα “Repente”.

Είναι ακριβώς η αίσθηση που είχα όταν πρωτοείδα τη ταινία. Με άγγιξε, μου άρεσε η δομή της, η πλοκή της, η σκηνοθεσία της, όλα. Έτσι, την πρότεινα στην Αγνή, την Αναστασία και την Μαρλού και αποφασίσαμε να επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε μία παράσταση εμπνευσμένη από την ταινία. Το Νοέμβριο, το αποτέλεσμα. Όσο για τους Repente προέκυψαν το 2008 και έγιναν πραγματικότητα το 2009. Δημιουργήσαμε μία ομάδα για να κάνουμε τις παραστάσεις μας, συνεργαζόμαστε χρόνια, υπάρχει πολλή εμπιστοσύνη, πολύ γέλιο και πολύ όρεξη.

Ευχαριστώ πάρα πολύ Χάρη. Χάρηκα πολύ που σε γνώρισα και ελπίζω να καταφέρουμε όλοι να ακολουθήσουμε και να επιβραβεύσουμε τις πολύ ενδιαφέρουσες δουλειές σου! Καλή επιτυχία.

Εγώ ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Καλό καλοκαίρι να έχουμε και καλή μας αντάμωση!

Πληροφορίες για τις παραστάσεις:

-«Θεσμοφοριάζουσες» από 7 Ιουλίου έως και 12 Σεπτεμβρίου, περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

-«Τολμάς;» από το Νοέμβριο στο Θέατρο Μεταξουργείο, Ακαδήμου 14-16 Αθήνα, 210 5234382