Εκείνη κι εμείς: η απόσταση μεταξύ οθόνης και πραγματικότητας δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερη

Επιμέλεια: Δώρα Παναρίτη

 

Κάποτε ήταν της μόδας τα περιοδικά με γυναικεία ονόματα. Συνήθιζαν να σκετσάρουν τη φιγούρα της τέλεια καμπυλόγραμμης αλλά με προεξέχοντα παϊδια κοπέλας απροσδιορίστου ηλικίας που νωχελικά γέμιζε την μέρα της σουλατσάροντας πάνω σε ψηλοτάκουνα με μοναδικό στόχο να βρει τις φίλες της και να χαχανίσουν πάνω από ανέγγιχτες σαλάτες.

Πλέον τα περιοδικά αυτά ξέπεσαν, κατά τους φασιονάκηδες, κι αντί για συμβουλές μόδας δίνουν μόνο κρέμες κατά τις κυτταρίτιδας και κουπόνια λιποαναρρόφησης σε σπα στα Μεσόγεια. Άλλωστε, το κοινό τους μεγάλωσε, έκανε παιδιά, ωρίμασε.

Τα τελευταία χρόνια που ακολούθησαν την βαθιά βουτιά του τύπου – και κατ’ επέκταση και των ελληνικών περιοδικών – στον κενό, η αναθεωρημένη μορφή της καρικατούρας φασιονάριας έρχεται απο το μέτωπο των μπλογκ. Απλώνει το χέρι απ’ την οθόνη και βάζει τάξη στις ντουλάπες μας, χωρίζει καλοκαιρινά απο χειμωνιάτικα και σετάρει συνολάκια ‘για ποτό μετά τη δουλειά’, ‘για βουτιές στο Σαιν Τροπέ’, ‘για ποτά με τις φίλες’, ‘για ραντεβού με το έτερο ήμισι’, ‘για μια μέρα χουχουλιασματος στο σπίτι’.

Μόνο που ξεχνά πως δουλειά δεν υπάρχει, η ρεγκάτα του Οκτώβρη μεταφέρθηκε στα Παλούκια Σαλαμίνας, οι φίλες φαληρίσανε και το έτερο ήμισι κουνά τα ζάρια δίπλα στο φραπέ. Το χουχούλιασμα είναι το μόνο που γίνεται, αλλά κι αυτό μπανάλ, χωρίς s’mores αλλά με τήλιο και κάστανα.

Για όλα τα παραπάνω λοιπόν, έρχεται να μας ενημερώσει τώρα η globetrotter με τα Βirkenstock, αυτά που κοροϊδεύαμε στα πόδια του τουρίστα σεταρισμένα με την άσπρη κάλτσα. Αντί να σκαρφαλώνουν στην Ακρόπολη, περιφέρονται στο Μεξικό στα πόδια της Alix, στην Νέα Υόρκη στα πόδια της Betty και της Garance κι απαθανατίζονται παγκοσμίως απ’ τον φακό του Scott. Χοροπηδάνε ‘αυθόρμητα’, πηγάινουν να πάρουν καφέ και τυχαία τους ‘συλλαμβάνει’ – επ’ αυτοφώρο! – ο φακός και ωπ, να σου το τεντωμένο κουντεπιέ για να μη χαθεί η χάρη της παντόφλας.

Είναι αυτό, όμως, μόδα τελικά; Κι αν ναι, από ποιούς χρηματοδοτείται και σε ποιούς απευθύνεται;

Τα ερωτήματα μένουν στους αναγνώστες.

Ας αναρρωτηθούμε, όμως, όλοι γιατί οι παντόφλες με τις τρεις γραμμές που απαντώνται στα κολυμβητήρια είναι πλεον hip στα πόδια 25χρονου στην Oxford Str. κι όχι στου σουβλατζή της γειτονιάς μας. Θα μου πείτε, βέβαια, ο δεύτερος έχει κοιλίτσα…

____

*ρεγκάτα: φεστιβάλ επίδειξης γιοτ στο Σαιν Τροπέ, απαραίτητη τουριστική ατραξιόν για τους κατα φαντασίας Ωνάσηδες και τους ξενοδοχειάδες της περιοχής.

Comments are closed.