“Tο Psarokokalo είναι πολλά παραπάνω από ένα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους”

Για όγδοη χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Psarokokalo (International Short Film Festival Psarokokalo),  ξεκινά το ταξίδι του με αφετηρία τις δυτικές Κυκλάδες. Φέτος, στο πρόγραμμα του περιλαμβάνονται περισσότερες από 120 ταινίες απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Από τις 18 Ιουνίου και για όλο το καλοκαίρι, το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Psarokokalo αγκυροβολεί αρχικά στη Σέριφο, όπου και θα παραμείνει για όλο το καλοκαίρι. Παράλληλα το 8ο ISSF Psarokokalo περιλαμβάνει προβολές βραβευμένων ταινιών αλλά και πρεμιέρες, με αγγλικούς υπότιτλους, καθώς και το 3ο ISSF Psaroloco, που θα διεξαχθούν από τις 10 έως και τις 16 Ιουλίου.

Στη συνέχεια το 8o ISFF Psarokokalo και το 3ο ISSF Psaroloco, θα μεταφερθεί και στην Αθήνα, από τις 10 έως και τις 16 Ιουλίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Θερινός Κινηματογράφος Λαΐς – Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός). Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ανακοινωθεί στην συνέντευξη τύπου, στις 6 Ιουλίου.
Εμείς συναντήσαμε την εκπρόσωπο του φεστιβάλ, κα Τατιάνα Σουλτάνα Κουμούτση και απάντησε στις ερωτήσεις μας.

To Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Psarokokalo είναι έτοιμο να ανοίξει τα πανιά του για 8η χρονιά. Τι ξεχωριστό μας επιφυλάσσετε για φέτος;

Για 8η χρονιά το Psarokokalo επιλέγει τις πιο συναρπαστικές ταινίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο!

Προσπαθούμε κάθε χρονιά το Psarokokalo να είναι ξεχωριστό! Φέτος το καλοκαίρι, το διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα παρουσιάζει 90 ταινιες από περισσότερες από 40 χώρες και όχι μόνο ευρωπαϊκές! Ταινίες απο Πακιστάν, Ινδία, Λατινική Αμερική, Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές πολλές άλλες! Φέτος, στο πλαίσιο των θεματικών προβολών του Psarokokalo, θα προβληθεί αφιέρωμα στον σύγχρονο Ιαπωνικό κινηματογραφο.  Φυσικά, υπάρχουν κι άλλες εκπλήξεις, τις οποίες θα μάθετε στην συνέντευξη τύπου, στις 6 Ιουλίου!

Παράλληλα, τα Psaroloco Labs ετοιμάζονται να υποδεχθούν ακόμα περισσότερα παιδιά και εφήβους στον κόσμο του κινηματογράφου. Φέτος, λοιπόν, σας προσκαλούμε να βουτήξετε μαζί μας στα νερά του παγκόσμιου σινεμά και ζητάμε την αγάπη και την ενεργή υποστήριξή σας. Μάθετε περισσότερα για την crowd-funding καμπάνια μας στη διεύθυνση: igg.me/at/psarokokalo8

Κάτι που σίγουρα θα σας ρωτούν συχνά. Γιατί επιλέξατε τη λέξη Psarokokalo για το φεστιβάλ σας;

Το psarokokalo  και η επιλογή του ονόματος προεκυψε μέσα από ένα παραμύθι , όπου σύντομα θα δείτε στην μεγάλη οθόνη, από τους μικρούς μας δημιουργούς.

Γιατί επιλέξατε η αφετηρία του φεστιβάλ να γίνει στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στη Σέριφο;

Το καλοκαιρινό ταξίδι και η συνεργασία με την Σέριφο, ξεκίνησε από πέρσι, όπου το κοινό και ο κόσμος του νησιού  υποδέχτηκαν   με ενδιαφέρον και αγάπη τις ταινίες αλλά και τους δημιουργούς της. Φέτος πάμε ένα βήμα παρακάτω με ταυτόχρονες προβολές του διαγωνιστικού προγράμματος, με προβολές σε όλο το νησί και με δράσεις psaroloco για τα παιδιά της Σερίφου και στόχο την δημιουργία ταινιοθήκης  Σας περιμένουμε για προβολές κάτω από αστέρια  έως 28 Σεπτεμβρίου.

Τι ακριβώς είναι το Psaroloco media literacy project;

Tο φεστιβάλ δίνει μεγάλη βαρύτητα στον  κινηματογραφικό αλφαβητισμό των νέων.  Το Psaroloco Media Literacy Project/Labs, είναι πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά και εφήβους, με επιλεγμένες βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους απ’ όλο τον κόσμο και ομαδικά εργαστήρια, στα όποια τα παιδιά δημιουργούν εξολοκλήρου τις δικές τους ταινίες μικρού μήκους (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, stop motion, κ.α).

Σκοπός του είναι να εξοικειώσει τα πρωτόπειρα ακροατήρια με τους βασικούς όρους της κινηματογραφικής εμπειρίας, και να προωθήσει τον μιντιακό αλφαβητισμό [media literacy]. Το πρόγραμμα προωθεί την ενίσχυση της κριτικής ικανότητας του παιδιού και της δυνατότητας του να αποκωδικοποιεί εικόνες. Δίνει προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες παιδιών και εφήβων.

Από το 2010 εντάσσεται στα πλαίσια του διεθνούς φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Psarokokalo ως Psaroloco festival.

Συνεργάζεται με το Παιδικό Χωριό SOS Ελλάδος και με την αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Tandem για τα Psaroloco Labs στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Αττικής (Κ.Α.Α.Π.Α.Α. πρώην Π.Ι.Κ.Π.Α. Βούλας. Φέτος, τα Labs θα πραγματοποιηθούν και στην Σέριφο. Θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά και τους εφήβους της επαρχίας την ίδια δυνατότητα επαφής με το αντικείμενο, καθώς δεν είναι δεδομένο για όσους μεγαλώνουν σε περιοχές εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας.(www.psaroloco.gr)

Πόσο δύσκολο είναι να διοργανώνει κανείς ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα; Σας στηρίζει το κράτος ή κάποιος άλλος πολιτιστικός φορέας;

Η κύκλος διοργανώτρια εταιρεία του φεστιβάλ Psarokokalo είναι μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία που στηρίζεται αποκλειστικά από φίλους  που αγαπούν το σινεμά, τους δημιουργικούς συνεργάτες και τους αρωγούς ιδιώτες.  Στα 8 χρόνια σταθερής παρουσίας δεν είχαμε ποτέ εμπορικό χορηγό ούτε κάποιο άλλο φορέα που να μας στηρίζει οικονομικά. Είναι δύσκολο αλλά με μεράκι αγάπη και πείσμα τα καταφέρνουμε.

To ΑΙSFF πέρα από τις προβολές των ταινιών και το διαγωνιστικό κομμάτι περιλαμβάνει παράλληλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους, ημερίδες, παρουσιάσεις, συζητήσεις, βιωματικά εργαστήρια. Πείτε μας λίγα περισσότερα πράγματα για αυτές.

Είναι αλήθεια πως το Psarokokalo είναι πολλά παραπάνω από ένα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους. Φυσικά, αυτή είναι η κεντρική ιδέα και το κύριο αντικείμενο, αλλά έχουμε και παράλληλες δράσεις. Το φεστιβάλ πλαισιώνεται απο τα Psaroloco Labs, στα οποία όχι μόνο βλέπουν τα παιδιά ταινίες αλλά καλούνται να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία και να μάθουν τον κινηματογράφο και την διαδικασία μέσω εμπειρίας. Για τους μεγαλύτερους, πραγματοποιούνται σεμινάρια και ημερίδες, με ποικίλλη θεματολογία, ανάλογα με τον εκάστοτε εισηγητή. Κυρίως απευθύνονται σε γονείς και εκπαιδευτικούς, και σχετίζονται με την εκπαιδευση, την τέχνη, την παιδεία και προβληματισμούς γύρω από αυτές τις θεματικές.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το επίσημο site του φεστιβάλ αλλά και στη σελίδα τους στο facebook.

Δείτε το official trailer του φεστιβάλ:

8th AISFF Psarokokalo Official Τrailer/ Serifos 2014 from KYKLOS on Vimeo.