Μάριος Λώλος: «Το χτύπημα στην Τατιάνα ήταν δολοφονικό»

«Πίστεψα κάποια στιγμή πως είχε σταματήσει η αστυνομική βία εναντίον μας, γιατί είχαν αρχίσει ένα άλλο παιχνιδάκι με την εξακρίβωση στοιχείων, κι ας μας ήξεραν. Τελικά, έκανα λάθος». Κάπως έτσι ξεκίνησε η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στον αέρα του www.CRradio.gr την περασμένη Τετάρτη με τον πρόεδρο της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, Μάριο Λώλο, η οποία ξεκίνησε από την αστυνομική βία εναντίον των φωτορεπόρτερ, για να καταλήξει σ’ ένα ευρύ φάσμα κοινωνικοπολιτικών προβληματισμών και φαινομένων. Σας παραθέτουμε μερικά αποσπάσματα από τη συζήτηση, την οποία μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη εδώ.

Τελικά, γιατί σας χτυπούν; Τους «ενοχλείτε» μέσα στο γενικότερο όχλο; Δε θέλουν να τραβάτε με τη μηχανή σας όσα γίνονται; Τι απ’ όλα;

Θα σου φέρω ένα πρόσφατο παράδειγμα με τον ξυλοδαρμό της Τατιάνας έξω από το ΥΠΟΙΚ. Όταν βγήκε η απόφαση του Αρείου Πάγου που ακύρωνε την πρωτόδικη απόφαση για τις καθαρίστριες, οργανώθηκαν και πήγαν στο υπουργείο. Κλείνουν τα ρολά και από τις δύο εισόδους, οπότε δεν μπορεί να μπει κανείς μέσα. Δεν είχαν κάτι να φοβηθούν. Στα ξαφνικά, ξεκινάει ένα ξύλο που δεν καταλαβαίνουμε το γιατί. Κι ήταν ξύλο σε δόσεις.

Εν τω μεταξύ, εκείνη την ημέρα, είχε βγει στη δημοσιότητα το βίντεο με τον αστυνομικό που ρίχνει την πισώπλατη μπουνιά στη Φωτεινή. Δε θεωρώ, λοιπόν, ότι είναι τυχαία η χρονική στιγμή που έπεσε το τόσο πολύ ξύλο. Στη λογική, δηλαδή, του «Τέτοια τραβάτε;».

Θεωρείς, εν ολίγοις, ότι το χτύπημα στην Τατιάνα (Μπόλαρη) δεν ήταν τυχαίο;

Το χτύπημα στην Τατιάνα ήταν, καταρχάς, δολοφονικό. Είχε πέσει κάτω, είχε κουλουριαστεί, είχε εγκλωβιστεί σ’ ένα αμάξι, δεν είχε πάτημα να σηκωθεί όρθια πάλι και ευτυχώς δεν ποδοπατήθηκε από τον κόσμο που γυρνούσε πίσω. Κάποια στιγμή, λοιπόν, έχει φύγει ο κόσμος, έχει έρθει η διμοιρία των ΜΑΤ, είναι πλάτη η Τατιάνα και τρώει κλωτσιά στην πλάτη. Είναι αδιανόητο ένας πεσμένος άνθρωπος, κουλουριασμένος να τρώει κλωτσιά στην πλάτη.

Αυτό τι θέμα με την εκτεταμένη βία εναντίον των φωτορεπόρτερ υπήρχε και απλά δεν το βλέπαμε, προέκυψε τελευταία; Τι ισχύει τελικά;

Αυτό το θέμα ξεκίνησε το 2008 στα επεισόδια μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Τότε, η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος έβγαλε μια ανακοίνωση στην οποία ξεκαθαρίζαμε ότι είμαστε διαθέσιμοι να συνεργαστούμε με την Ομάδα Δικηγόρων Συμπαράστασης, διότι υπήρχε το φαινόμενο να προσάγονται πιτσιρικάδες χωρίς τσάντες και στη ΓΑΔΑ να τους «φορτώνουν» και τσάντες με διάφορα μέσα, οπότε οι φωτογραφίες μας κατά τη διάρκεια της προσαγωγής τους υπήρξε πολλές φορές λυτρωτική, καθώς φαινόταν ότι δεν κουβαλούσαν κάτι εκείνη τη στιγμή. Ένα, λοιπόν, αυτό.

Επίσης, μέχρι το Δεκέμβρη του 2008 η αστυνομία ήταν κατά βάση αμυντική. Από τότε κι έπειτα, έγινε ξεκάθαρα επιθετική και έδερνε ασυστόλως κι εμείς είχαμε φωτογραφικά ντοκουμέντα ωμής βίας αστυνομικών σε πιτσιρικάδες. Αυτό είναι το δεύτερο.

Από το 2008 και μετά, λοιπόν, ξεκίνησε η καταστολή στους φωτορεπόρτερ. Από το 2008, ουσιαστικά κι εμείς είχαμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε πλευρά. Γιατί, ως τότε, φωτογραφίζαμε πίσω από τους αστυνομικούς, διότι αν πηγαίναμε από την πλευρά του κόσμου μας λίντσαραν. Από τα γεγονότα του ’08 και μετά ο κόσμος κατάλαβε ότι δεν έχουμε καμία σχέση με τη ΓΑΔΑ και οποιαδήποτε άλλη κρατική υπηρεσία και μας δέχτηκε στην πλευρά του. Αυτό δεν άρεσε στην αστυνομία και ξεκίνησε η άγρια καταστολή και σ΄εμάς, η οποία κορυφώθηκε με το κίνημα των Αγανακτισμένων, όπου το Φλεβάρη εκείνο στις μεγάλες διαδηλώσεις, είχαμε σχεδόν σε κάθε διαδήλωση κι ένα δαρμένο φωτορεπόρτερ.

Μετά του ξυλοδαρμούς, εμείς κάναμε καταγγελίες και γίνονταν ΕΔΕ. Έχουν γίνει ένα σωρό ΕΔΕ κι ακόμα έναν ένοχο δε μας έχουν δείξει. Εμείς, σαν Ένωση, ζητάμε να μας δείξουν έναν ένοχο και, επιπλέον, οι αστυνομικοί των ΜΑΤ να φέρουν ευκρινή διακριτικά. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι δε θέλει η πολιτική ηγεσία να «δώσει» αυτούς που ευθύνονται για τέτοια περιστατικά. Δε γίνεται να κάνουν τη βρώμικη δουλειά τους κι εκείνοι να τους «δίνουν» στεγνά. Γιατί, μια διμοιρία δε θα πάει ποτέ από μόνη της να αρχίσει την καταστολή. Έχει εντολές που εκτελεί. Οπότε την ευθύνη για όλα αυτά πρέπει να την αναλάβει ο εκάστοτε υπουργός.

Μια ενδεχόμενη κυβέρνηση Αριστεράς πώς θα διαχειριστεί το ζήτημα των ΜΑΤ;

Καταρχάς, η υπάρχουσα Αριστερά, στο ενδεχόμενο κυβέρνησης, έχει πει ότι θα διαλύσει το σώμα των ΜΑΤ. Έπειτα, αν αυτή η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι δίκαιη και ανατρεπτική, θα έχει άλλη λογική. Δηλαδή, από τη στιγμή που θα έχει προκύψει από εκλογές και θα έχει το λαϊκό κίνημα που θα τη στηρίζει, δε θα χρειάζεται τον αστυνομικό να περιφρουρήσει την οποιαδήποτε προβοκάτσια γιατί θα έχει το λαϊκό κίνημα που θα είναι μπροστά και θα στηρίζει τις ανατροπές που θα κάνει αυτή η κυβέρνηση.

Ποια είναι η άποψή σου για το νέο υπουργό Βασίλη Κικίλια;

Τις δύο πρώτες μέρες της θητείας του έδειραν τις καθαρίστριες στο ΥΠΟΙΚ και την Τρίτη μέρα έδειραν και τις καθαρίστριες και τους φωτορεπόρτερ και οπερατέρ  και πάλι στο ΥΠΟΙΚ. Δεν έχω να πω κάτι άλλο.

Πώς σχολιάζεις την αντιμετώπιση των μίντια στο ζήτημα με τις καθαρίστριες;

Κοίτα να δεις, αρχικά τις κινητοποιήσεις που έκαναν οι καθαρίστριες τα μίντια τις έπαιζαν . Ακόμα κι ο Πρετεντέρης έχει τοποθετηθεί κάποια στιγμή υπέρ των καθαριστριών. Αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά, πχ Πάσχος, ο οποίος έχει γράψει ότι οι καθαρίστριες έπαιρναν 1.400 ευρώ, πράγμα που δεν ισχύει. Οι περισσότερες είναι χαμηλόμισθες, οι 15ετείς έχουν ανεβάσει λίγο το μισθολόγιό τους, είναι μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών, δηλαδή είναι γυναίκες με προαπαιτούμενα για να γίνουν καθαρίστριες.

Πώς μπορούμε να οργανώσουμε το κίνημα, κατά τη γνώμη σου;

Να φέρω ένα παράδειγμα. Εγώ αεκτζής είμαι και θεωρώ ότι το γήπεδο πρέπει να φτιαχτεί στη Φιλαδέλφεια αλλά να φτιαχτεί όπως πρέπει και χωρίς να διαλύσουμε την περιοχή. Βγαίνουν, λοιπόν, κάποιοι τύποι με μπλουζάκια της ΑΕΚ και δεν αφήνουν μια συλλογικότητα να δράσει και να συζητήσει. Δε θα πρέπει να υπάρξει ένα κίνημα εδώ που να πει «Ως εδώ»; Δε θα πρέπει να υπάρξει ένα κίνημα εδώ που θα πει στο μισθοφορικό στρατό του εκάστοτε επιχειρηματία «Φτάνει»;

Όποτε έγινε κάτι συλλογικό που έχει ωθήσει τον κόσμο να βγει να διαδηλώσει η κάθε λογής φασίστες δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ. Συλλογικότητα είναι η απάντηση, επομένως.

Οι φασιστικές πρακτικές στη δημοσιογραφία;

Θα φέρω πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε άλλο να υπάρχουν λογικές κλειδαρότρυπας, γιατί όσο επιτρέπουμε τέτοια φαινόμενα, τόσο θα αυξάνονται. Τέτοιες πρακτικές με «ντοκουμέντα κλειδαρότρυπας» αναπαράχθηκαν από πολύ συγκεκριμένους ανθρώπους (πχ. Κασιδιάρης) και συγκεκριμένα sites. Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίζει.

Έχεις κατηγορηθεί για μεροληψία στον τρόπο που φωτογραφίζεις τα γεγονότα;

Εγώ έχω διττή ιδιότητα. Από τη μία του φωτορεπόρτερ στην οποία έχω κανόνες δεοντολογίας που ακολουθώ, αλλά πάντα πιστεύω στη συνειδητή υποκειμενικότητα και όχι αντικειμενικότητα. Τι εννοώ; Δε θα κάνω τους λίγους να φαίνονται πολλοί ούτε το αντίθετο. Απλά, το τι επιλέγω να φωτογραφίσω, ποια πληροφορία θα βάλω στο κάδρο μου Κι το πότε θα πατήσω το μαγικό κουμπί, είναι καθαρά δική μου υπόθεση και λογική. Αυτή είναι η ματιά μου στα γεγονότα. Δε δημιουργώ κάτι που δεν υπάρχει απλά αυτό έχει τη δική μου ματιά.

Έπειτα, είμαι και συνδικαλιστής. Όχι μόνο στα επαγγελματικά αλλά στα διάφορα κοινωνικοπολιτικά. Η γλώσσα μου οφείλει να ανοίξει και να παίρνω θέση. Πχ, σε μια συγκρουσιακή κατάσταση, επιλέγω να μη φωτογραφίσω πρόσωπο διαδηλωτή. Θα τον βρουν αν θέλουν, αλλά όχι από μένα.

*Τα Pints ευχαριστούμε για ακόμη μια φορά το Μάριο Λώλο για όλη τη στήριξή του στο εγχείρημά μας!