Ακόμα ένα αφιέρωμα στα Σκαθάρια

Τα Σκαθάρια ζουν και τραγουδάνε ακόμα. Το ένα, μάλιστα, από αυτά έχει γενέθλια σήμερα. Από τους πιο επιτυχημένους και πολυσυζητημένους καλλιτέχνες, ο τραγουδιστής και συνθέτης Paul McCartney κλείνει τα 72 του χρόνια – παρότι ορισμένοι θυμούνται τις τραγελαφικές θεωρίες συνωμοσίας που τον ήθελαν νεκρό από το 1966 και αντικατεστημένο από σωσία! Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να λείπει ένα μίνι αφιέρωμα στα επαναστατικά Σκαθάρια, τα οποία, αν και έχουν διαλυθεί εδώ και πάνω από σαράντα χρόνια, δεν παύουν να υπάρχουν με τα τραγούδια τους και την τομή που αυτά επέφεραν στον χώρο της μουσικής.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Και την αρχή αυτή την έκαναν το 1956 ο τότε δεκαεξάχρονος John Lennon και ο δεκατετράχρονος Paul McCartney, όταν συναντήθηκαν, ο καθένας με την δική του μπάντα, σε κάποια συναυλία διοργανωμένη από την εκκλησιαστική ενορία του Woolton, στο Λίβερπουλ. Παιδιά εργατικών οικογενειών, που τότε έκαναν τα πρώτα τους βήματα στην μουσική βλέποντας την ως μόνη διέξοδο, είχαν αρκετά κοινά, ώστε να αρχίσουν την παρέα, στην οποία σύντομα προστέθηκε ο George Harrison.

Δημιούργησαν μία μπάντα, την οποία ονόμασαν Quarrymen . Άρχισαν να παίζουν σε διάφορα μικρά clubs στο Λίβερπουλ, συνήθως χωρίς λεφτά. Το 1959 άρχισαν να αποκτούν ένα ευρύτερο κοινό. Είχαν ήδη αλλάξει αρκετές φορές όνομα (Moondogs, Moonshiners, Silver Beatles) και, βέβαια, είχαν αποκτήσει και περισσότερα μέλη, τον Pete Best και τον Stuart Sutcliffe. Ο τελευταίος ήταν αυτός που πρότεινε το όνομα Beetles, το οποίο ο Lennon μετέτρεψε σε Beatles κάνοντας λογοπαίγνιο με τη λέξη «ρυθμός».

Το 1961 ο Sutcliffe αποχώρησε από την μπάντα και κάπως έτσι ο Paul McCartney ανέλαβε το μπάσο. Στα τέλη της χρονιάς αυτή, ο Brian Epstein έγινε μάνατζέρ τους, ενώ ένα χρόνο αργότερα ο ντράμμερ Best αντικαταστάθηκε από τον Richard Starkey, γνωστό και ως Ringo Starr. Τότε κυκλοφόρησαν το ιστορικό του σινγκλ, “Love Me Do”, με παραγωγό τον George Martin που σύντομα θα γινόταν το πέμπτο Σκαθάρι.

Πολύ σύντομα οι Beatles είχαν αποκτήσει τεράστιο κοινό και ακόμα μεγαλύτερη επιρροή τόσο με την καινοτόμα, επαναστατική για την εποχή μουσική τους, όσο και με το εξεζητημένο στυλ που υιοθέτησαν: ιδιαίτερο κούρεμα και σακάκια χωρίς κολάρο. Τον Φεβρουάριο του 1963 έκαναν την πρώτη τους περιοδεία στην Βρετανία, συμμετέχοντας στο ”Helen Shapino Show”, ενώ, παράλληλα, έκαναν την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση σε εθνικό επίπεδο, στην μουσική εκπομπή του BBC “Thank You Lucky Starts”. Έπειτα γνώρισαν φοβερή επιτυχία σε περιοδείες με τον Tommy Poe, τον Chris Montez τον Roy Orbison και τους Gerry and the Pacemakers. Τα τραγούδια τους σάρωναν το ένα μετά το άλλο. Από το “From me to you” και το “She love you” μέχρι το “I want to hold your hand”.

Στα τέλη του 1963 προσκλήθηκαν να πάρουν μέρος στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις προς τιμή της βασίλισσας στις 4 Νοεμβρίου. Λίγους μήνες μόνο μετά, τον Φεβρουάριο του 1964, έκαναν δύο ιστορικές εμφανίσεις στο τηλεοπτικό πρόγραμμα ”Ed Sullivan Show” και έδωσαν συναυλίες στο Coliseum της Ουάσινγκτον και στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Ένα χρόνο μετά ετοίμαζαν την πρώτη τους ταινία, “A Hard Day’s Night”, σε σκηνοθεσία του Richard Lester, ενώ κυκλοφόρησε και το βιβλίο “In His Own Write” του John Lennon. Ήταν πια νούμερο ένα στις ΗΠΑ και η επιτυχία τους συνεχιζόταν με τους δίσκους “A Hard Day’s Night” και “Beatle For Sale”.

Άρχισαν να πειραματίζονται μουσικά, κυκλοφορώντας δίσκους όπως το “Rubber Soul” και το “Revolver” και χρησιμοποιώντας το ινδικό έγχορδο σιτάρ στο “Norwegian Wood”. Το 1965, εκτός από τις περιοδείες στην κεντρική Ευρώπη, την Βρετανία και τις ΗΠΑ, ολοκλήρωσαν την δεύτερη ταινία τους, “Help!”, και η πρεμιέρα δόθηκε στο London Pavillion το ίδιο καλοκαίρι, ενώ σύντομα κυκλοφόρησαν και τον ομότιτλο δίσκο.

Την 1η Ιουνίου του 1967 κυκλοφόρησαν το, ίσως, σημαντικότερο άλμπουμ της καριέρας τους, το “Sgt. Pepper’s Lonely Heart’s Club Band“. Στις 25 Ιουνίου του ίδιου έτους, στην πρώτη παγκόσμια ταυτόχρονη μετάδοση μέσω δορυφόρου, οι Beatles τραγούδησαν το “All You Need Is Love” σε 200 εκατομμύρια ανθρώπους. Δύο μήνες μετά, ο μάνατζέρ τους, Brian Epstein, πέθανε ξαφνικά. Τότε το συγκρότημα γνώρισε τον Maharashi Yogi Mahesh, χάρη στον οποίο οι Beatles ενσωμάτωσαν ανατολικά στοιχεία στο έργο τους. Λίγο αργότερα ίδρυσαν την δική τους δισκογραφική εταιρεία, Apple Records.

Είχαν κλείσει ήδη εικοσαετία επιτυχία, όταν τελικά επήλθε η φθορά τους. Ήδη από το 1967 οι συναυλίες τους είχαν κουράσει, το τέλος, όμως, γι’ αυτούς έφτασε στις 10 Απριλίου του 1970, με ανακοίνωση του Paul McCartney ότι σταματάει. Η διάλυση των Σκαθαριών συζητήθηκε όσο καμία άλλη διάλυση συγκροτήματος. 10 χρόνια αργότερα, στις 8 Δεκεμβρίου του 1980 ο John Lennon δολοφονήθηκε, ενώ πιο πρόσφατα, στις 29 Νοεμβρίου του 2001, πέθανε και ο George Harisson από καρκίνο.