Σεξοτουρισμός και παιδική πορνεία: Ένα σκηνικό ντροπής και εξευτελισμού

Κι ενώ το Μουντιάλ της Βραζιλίας βρίσκεται σε εξέλιξη, η άσχημη πλευρά του ξεδιπλώνεται όλο και περισσότερο στους δρόμους της χώρας και κυρίως γύρω από τις περιοχές όπου διεξάγονται οι αγώνες. Πέρα από τις διαδηλώσεις κατά της διοργάνωσης και τα αιτήματα μερίδας κόσμου για καλύτερη φροντίδα των τομέων της υγείας και της εκπαίδευσης, μία άλλη μάστιγα, αυτή της παιδικής πορνείας έχει κάνει την εμφάνισή της εδραιώνοντας ακόμα περισσότερο το ντροπιαστικό και συνάμα εφιαλτικό σκηνικό που εκτυλίσσεται σε διάφορες πόλεις της «χώρας του καφέ».

Η έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τα χρήματα που θα περιστραφούν γύρω από αυτό, έδωσαν το έναυσμα στα κυκλώματα πορνείας να δραστηριοποιηθούν και να στείλουν μεγάλο αριθμό εκδιδόμενων γυναικών στα μεγάλα αστικά κέντρα, εκεί όπου αναμένεται να υπάρξει και η σημαντικότερη έλευση τουριστών, που σημαίνει και μεγαλύτερη «ζήτηση». Η πορνεία στην Βραζιλία θεωρείται νόμιμη από το 2000 για κοπέλες άνω των 18 ετών, ωστόσο το ανησυχητικό είναι ότι περίπου μισό εκατομμύριο παιδιά εξωθούνται βίαια σε αυτήν, αλλά και στην διακίνηση ναρκωτικών.

Υπάρχουν φόβοι ότι η σεξουαλική εκμετάλλευση ανήλικων κοριτσιών και αγοριών θα φτάσει σε απελπιστικό σημείο, αφού κορίτσια ακόμα και 11 ετών αναμένεται να βγουν με την βία στην πορνεία για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των μεγαλοαφεντικών. Το θέμα είναι πως οι Αρχές της Βραζιλίας προσπαθούν να προλάβουν όσο μπορούν τέτοιες καταστάσεις, διανέμοντας χιλιάδες δέματα με πληροφορίες για το πως μπορεί να αναφέρει κάποιος την παιδική «μεταχείριση». Εντούτοις, δεν προβαίνουν σε κάτι παραπάνω, καθώς επιθυμούν να γίνουν όλα στην εντέλεια ώστε να ικανοποιηθούν αυτά τα κυκλώματα, αλλά και οι τουρίστες για να μην «πληγεί» η «λαμπρή» διοργάνωση και όσα την περικλείουν (χορηγοί, διαφημίσεις κλπ.). Και όλα αυτά υπό την ανοχή της Αστυνομίας που δεν μπορεί παρά να συμπορευθεί με τις εντολές των κυβερνώντων αρχών.

Το τοπίο της εξαθλίωσης είχε ξεκινήσει πολύ καιρό πριν την σέντρα του Μουντιάλ, αφού οι μαστροποί στρατολογούσαν συνεχώς νεαρά κορίτσια και αγόρια με σκοπό να παρέχουν τις «καλύτερες υπηρεσίες» τόσο στους ξένους, όσο και στους ντόπιους. Μάλιστα, ενώσεις εργαζομένων στο εμπόριο του σεξ προσέφεραν δωρεάν μαθήματα αγγλικών στις εκδιδόμενες γυναίκες και στα παιδιά, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν περισσότερους πελάτες και να μην αφήσουν να περάσει ανεκμετάλλευτη αυτή η «επιχειρηματική ευκαιρία». «Το να γνωρίζεις ξένες γλώσσες σε πάει μπροστά. Μαθαίνουμε τα βασικά. Με 200.000 τουρίστες που περιμένουμε εδώ, είναι λογικό», είχε δηλώσει κατά την διάρκεια του Κόπα Λιμπερταδόρες η πρόεδρος του σωματείου των εκδιδόμενων γυναικών Aprosmig, Σίντε Βιέιρα, η οποία έχει οργανώσει το κύκλωμα πορνείας στο Μπέλο Οριζόντε, προσφέροντας στις εκδιδόμενες γυναίκες πρόσβαση σε αριθμούς τηλεφώνων για γιατρούς, σημειώσεις για διάφορες ασθένειες, καθώς και ωράρια για ψυχοθεραπείες.

Η εξαθλίωση από την νόμιμη αυτή μάστιγα εξαπλώθηκε και στον κόσμο των ανήλικων παιδιών, λοιπόν, που η εκμετάλλευσή τους αποτελεί το τελευταίο σκαλί εξευτελισμού του ανθρώπινου γένους. Και παρά τα υπέρογκα ποσά που δαπανήθηκαν από την κυβέρνηση της Βραζιλίας για να έρθει σε πέρας η τεράστια αυτή διοργάνωση, ελάχιστα ήταν αυτά που διατέθηκαν για την πάταξη της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων, όπως καταγγέλουν ομάδες ακτιβιστών. Ομάδες που παλεύουν μαζί με διάφορες οργανώσεις για να προσφέρουν σε όσα παιδιά μπορούν την αξιοπρέπεια που τους στερείται. Συγκεκριμένα, κάποιες οργανώσεις σε συνεργασία με το UK NCA έχουν συστήσει μια καμπάνια ονόματι, «It’ s A Penalty» που έχει ως κύριο μέλημα να στοχοποιήσει τους τουρίστες που θα επισκεφθούν την χώρα και θα προβούν σε ασέλγειες πάνω σε ανήλικα παιδιά, αλλά και τους άλλους ευσυνείδητους τουρίστες που τους παρακινεί να δράσουν αν δουν κάποια τέτοια ύποπτη κίνηση.

«Εάν δεις κάτι ύποπτο και δεν το αναφέρεις τότε γίνεσαι συνένοχος και βοηθάς την συνέχιση της βιομηχανίας της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο ζήτημα και είναι ευθύνη όλων όσων ταξιδεύουν, καθώς και των τουριστικών οργανώσεων να ενημερωθούν και να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν αν δουν ένα παιδί να κινδυνεύει», ήταν τα λόγια της Justin Francis του responsibletravel.com, δίνοντας συμβουλές σε κάποιον που θέλει να ταξιδέψει στην Βραζιλία για το πως θα αντιμετωπίσει το θέμα της παιδικής πορνείας αν πετύχει δια ζώσης κάποια τέτοια περίπτωση.

Αυτό που δεν μπορώ ακόμα να καταλάβω μεταξύ άλλων είναι αυτό: Πως μπορούν να υπάρχουν τέτοια «άρρωστα» μυαλά που να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο σε μικρά παιδιά, να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο στην ίδια την ανθρωπότητα; Ντροπή και όνειδος είναι οι μόνες λέξεις που ταιριάζουν για να τα χαρακτηρίσουν.