Τα ποσά του Μουντιάλ

Δεν έμειναν παρά λίγες ώρες πριν την έναρξη του πολυσυζητημένου Μουντιάλ της Βραζιλίας, ενός Μουντιάλ που δίχαζε και εξακολουθεί να διχάζει την κοινή γνώμη της χώρας εξαιτίας των υπέρογκων ποσών που δαπανήθηκαν από την κυβέρνηση για την περαίωσή του. Τα ποσά που διαβάζουμε, τόσο αυτά που δαπάνησε η ίδια η διοργανώτρια, όσο και αυτά της FIFA προκαλούν ίλιγγο, ζάλη, όπως θέλετε πείτε το. Μα, περισσότερη «τρέλα» προκαλούν τα χρήματα που θα εισπράξει από αυτό η Παγκόσμια Ομοσπονδία (FIFA). Χρήματα  από διαφημίσεις, από χορηγούς, από τηλεοπτικά δικαιώματα, από εισιτήρια και από πωλήσεις προϊόντων.

Η φετινή διοργάνωση θεωρείται η ακριβότερη στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, αυξάνοντας έτσι αυτόματα τις πιθανότητες να αποτελέσει και την πιο κερδοφόρα όλων των εποχών. Οι αριθμοί που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν στα έσοδα – έξοδα FIFA και Βραζιλίας αγγίζουν τα όρια του φανταστικού και ενισχύουν ακόμα παραπάνω τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων απέναντι στην διοργάνωση και την ίδια την κυβέρνηση.

Πριν, λοιπόν, γίνει η σέντρα στο 20ο Μουντιάλ της ιστορίας πάμε να ρίξουμε μια ματιά στους αριθμούς και στα ποσά που ξοδεύθηκαν και θα ξοδευθούν για να έρθει σε πέρας η διοργάνωση.

Ξεκινώντας με την Παγκόσμια Ομοσπονδία παρατηρούμε ότι τα έξοδά της είναι υπερβολικά λιγότερα από τα έσοδα. Η FIFA θα δώσει 35 εκατομμύρια δολάρια στην ομάδα που θα κατακτήσει το τρόπαιο, 48 εκατομμύρια για την προετοιμασία των ομάδων, 70 στους ευρωπαϊκούς συλλόγους στους οποίους ανήκουν οι παίκτες που θα συμμετάσχουν στο Μουντιάλ, ενώ τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν ως πριμ κατάκτησης θέσεων. Επίσης, έχουν δοθεί ήδη 221,6 εκατομμύρια στην οργανωτική επιτροπή και ενδέχεται να χρειαστούν και άλλα για να καλυφθούν τυχόν ελλείψεις της τελευταίας στιγμής.

Κι αν αυτά τα νούμερα είναι τεράστια περιμένετε να διαβάσετε και τα έσοδα της FIFA. Τα κέρδη της προκύπτουν από πολλές και διάφορες δραστηριότητες. Τα διαφημιστικά έσοδά της υπολογίζονται γύρω στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ 1,7 εκατομμύρια θα είναι οι εισφορές της από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Επιπροσθέτως, υπάρχουν και οι έξι βασικοί χορηγοί (Adidas, Coca-Cola, Emirates, Hyundai, Sony, Visa) που αποφέρουν στη FIFA 177,25 εκατομμύρια τον χρόνο, καθώς και άλλοι οκτώ (Budweiser, Castrol, Continental, Johnson & Johnson, McDonalds, Moy Park, Oi, Yingli) με τον αριθμό που έχει κυκλοφορήσει να ανέρχεται στο ποσό των 524 εκατομμυρίων δολαρίων την τετραετία, όμως. Προσθέστε 120 εκατομμύρια που θα προέλθουν από τους χορηγούς της Βραζιλίας για την διοργάνωση, καθώς και τις εισπράξεις από εισιτήρια και επίσημα προϊόντα του Μουντιάλ.

Όσο για την διοργανώτρια Βραζιλία τα χρήματα που θα ξοδέψει αναμένεται να φτάσουν τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα ανέγερσης και ανακατασκευής των 12 γηπέδων της διοργάνωσης, τα έξοδα για αναβάθμιση δομών (δρόμων, αεροδρομίων κλπ.), καθώς και αυτά που θα χρησιμοποιηθούν για τα πλάνα ασφαλείας των 32 ομάδων και των επισκεπτών που θα ταξιδέψουν στις διάφορες περιοχές της Βραζιλίας. Τα έσοδα υπολογίζονται στα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια από τουρίστες και 7,9 από τους ίδιους τους Βραζιλιάνους.

Διαβάζοντας, λοιπόν, κανείς τα αστρονομικά αυτά ποσά καταλαβαίνει πως έχουμε να κάνουμε με την πιο πολυέξοδη διοργάνωση στην ιστορία και επίσης γίνεται απόλυτα κατανοητό το μένος μεγάλης μερίδας ανθρώπων που αντιτίθενται σε αυτές τις σπατάλες, όταν η ανάγκη για καλύτερα νοσοκομεία και σχολεία είναι μεγαλύτερη και σημαντικότερη.

Παρόλα αυτά το Μουντιάλ θα ξεκινήσει σε λίγες ώρες με τον αγώνα της οικοδέσποινας Βραζιλίας με την Κροατία, οπότε θα προσπαθήσουμε να επικεντρωθούμε περισσότερο στο αγωνιστικό κομμάτι, συνεχίζοντας, ωστόσο, να αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες και τα διαφορετικά «θέλω» των Βραζιλιάνων.