«Πατριάρχη» καλό Παράδεισο

Στη «γειτονιά των αγγέλων» βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης ο θρυλικός Κώστας Μουρούζης. Ο «πατριάρχης του ελληνικού μπάσκετ» είχε υποστεί εγκεφαλικό πριν λίγες εβδομάδες και παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή δεν τα κατάφερε…

Επειδή όμως, πολλοί φίλαθλοι νέοι σε ηλικία μπορεί να μην ξέρουν ποιος ήταν ο Κώστας Μουρούζης, καλό θα ήταν να πούμε μερικά λόγια για αυτό τον «μπασκετικό μύθο».

Ο Κώστας Μουρούζης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934 και σε ηλικία 14 ετών φόρεσε τη φανέλα του Τρίτωνα ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του μπάσκετ στην μεταπολεμική Ελλάδα. Το 1951 και ενώ ο Μουρούζης ήταν δεν ήταν 17 ετών γίνεται διεθνής με την Εθνική Ελλάδας!

Τέσσερα χρόνια αργότερα ο «πατριάρχης» παίρνει μεταγραφή στην ιταλική Τζίρα Μπολόνια, με τη φανέλα της οποίας αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ του ιταλικού πρωταθλήματος το 1956!!!

Το 1959 επιστρέφει στον Τρίτωνα σαν παίκτης-προπονητής, όμως το πνευμονικό πρόβλημα που θα παρουσιάσει 2 χρόνια αργότερα, θα τον αναγκάσει να εγκαταλείψει την ενεργό δράση.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του σαν αθλητής ο Μουρούζης εκτός των ατομικών διακρίσεων με Τρίτωνα και Τζίρα Μπολόνια έχει να επιδείξει πληθώρα διακρίσεων και με την Εθνική ομάδα. Συγκεκριμένα ο «πατριάρχης» φοράει τη φανέλα με το εθνόσημο 24 φορές και σημειώνει συνολικά 242 πόντους.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αθλητικής του καριέρας, ο Μουρούζης ξεκινάει προπονητική καριέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας περνάει από τον πάγκο του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ, αλλά και της Εθνικής.

Σαν τεχνικός ο «πατριαρχης του ελληνικού μπάσκετ» κατακτάει 6 πρωταθλήματα Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό (1967, 1969, 1971, 1972, 1973, 1974), 1 πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό (1978) και ένα κύπελλο πάλι με τον Ολυμπιακό (1978).

Επιπλέον ο προπονητής Μουρούζης οδηγεί τον Παναθηναϊκό σε σπουδαίες ευρωπαϊκές διακρίσεις. Κάτω από την καθοδήγηση το «τριφύλλι» φτάνει στα ημιτελικά του κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1972 και το 1973 και στα ημιτελικά του κυπέλλου Κυπελλούχων το 1969.

Τέλος  σαν ομοσπονδιακός τεχνικός ο «πατριάρχης» είχε 22 νίκες σε 40 αγώνες, οδηγώντας το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο Ευρωμπάσκετ του 1973.

Για όλα αυτά που προσέφερε στο ελληνικό μπάσκετ και τον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα η μνήμη του θα παραμείνει χαραγμένη για πάντα στις καρδιές μας! Αθάνατος!