Το Vouliwatch ήρθε για να τα αλλάξει όλα

Γνωρίσαμε το vouliwatch στο πρώτο πολιτικό εργαστήρι, που διοργάνωσαν πριν τις ευρωεκλογές στο βιβλιοπωλείο free thinking zone με τη συμμετοχή έξι υποψηφίων ευρωβουλευτών. Οι υποψήφιοι κατέθεσαν ιδέες και απόψεις σχετικά με την εξέλιξη των Ευρωπαϊκών θεσμών και της σημερινής σημασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την διαμόρφωση Ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών, ενώ απάντησαν σε ερωτήσεις πολιτών που παρακολούθησαν τη συζήτηση.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη. Κυρίως νέοι άνθρωποι πλημμύρισαν το βιβλιοπωλείο και συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση. Πρώτη διαπίστωση, τελικά οι νέοι στην Ελλάδα ενδιαφέρονται ακόμα για την πολιτική. Δεύτερη διαπίστωση, νέοι άνθρωποι με όραμα και στόχους ήρθαν να αλλάξουν την τροχιά της επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών και των πολιτικών.

Με πολύ δουλειά και καινοτόμες ιδέες, τα μέλη του Vouliwatch, έφτιαξαν την πρώτη ελληνική ψηφιακή πλατφόρμα που μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε πως λειτουργεί η νομοθετική εξουσία, να επικοινωνήσουμε, να αξιολογήσουμε και να ελέγξουμε τους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας, βουλευτές και ευρωβουλευτές. Πρόκειται για μια ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να ενισχύσει το διάλογο, τη γνώση, την πολιτική συμμετοχή και τη λογοδοσία μεταξύ πολιτών και πολιτικών.

Εμείς συναντήσαμε τον εκτελεστικό διευθυντή του Vouliwatch, κ. Στέφανο Λουκόπουλο και απάντησε στις ερωτήσεις μας.

Δύο μήνες μετά την έναρξη της λειτουργίας του vouliwatch, μπορείτε να μας πείτε πως υποδέχτηκαν αυτή την πρωτοβουλία οι πολιτικοί αλλά και πολίτες;

Είμαστε σε επαφή με τα βουλευτικά γραφεία διαρκώς με στόχο να πετύχουμε τη διάδρασή τους με τους πολίτες.  Στα πρώτα μας βήματα θα έλεγα ότι κάποιοι μας υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό, άλλοι με καχυποψία. Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι είναι ακόμα διστακτικοί ή δεν έχουν αντιληφθεί πλήρως την δυναμική του Vouliwatch μιας και αδιαμφισβήτητα  πρόκειται για μια καινοτόμα πρωτοβουλία για τα δεδομένα της χώρας μας. Σίγουρα υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι το βλέπουν ως επιπρόσθετο φόρτο εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι είναι θέμα χρόνου μέχρι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και την προσοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών.  Όσο για τους πολίτες, αν λάβουμε υπόψιν τον αριθμό των ερωτήσεων και σχολίων που έχουν κατατεθεί στην πλατφόρμα μας αλλά και τους «φίλους» μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωση μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι πολίτες μας έχουν υποδεχθεί θερμά.

Πιστεύετε ότι ο τρόπος που οι Έλληνες πολίτες ασχολούνται με την πολιτική έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν; Αν ναι, με ποιον τρόπο έχει συμβεί αυτό;

Δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε στην ερώτηση αυτή με βεβαιότητα, το μόνο σίγουρο είναι ότι η ανάγκη για μια τέτοια αλλαγή είναι θεμιτή και θεωρείτε από ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, αναγκαία. Εμείς ως Vouliwatch ακριβώς αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε, δηλαδή να προωθήσουμε με τον τρόπο μας και στο μέτρο του δυνατού μία νέα πολιτική κουλτούρα η οποία θα βασίζεται στην ενεργή συμμετοχή του πολίτη, την διαφάνεια, την πολιτική γνώση και την λογοδοσία.

Σύμφωνα με τις πολιτικές αναλύσεις που διαβάζουμε τον τελευταίο καιρό αρκετοί πολίτες ψήφισαν με βασικά κριτήρια την οργή και την αγανάκτηση. Πιστεύετε ότι η ενημέρωση και η επικοινωνία πολιτών και πολιτικών θα επηρεάσει τον τρόπο που οι άνθρωποι συμμετέχουν και ψηφίζουν;

Η άμεση επικοινωνία, η σωστή ενημέρωση και η λογοδοσία είναι βασικά συστατικά ενός υγειούς δημοκρατικού πολιτεύματος. Η έλλειψη αυτών, σε συνδυασμό με το χάσμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε πολίτες και βουλευτές λόγο των σκληρών πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχει πράγματι οδηγήσει αρκετό κόσμο στο να ψηφίζει με λανθασμένα κριτήρια. Η λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη λογοδοσία και επικοινωνία ούτως ώστε να αποκατασταθεί η νομιμοποίηση των δημοκρατικών μας θεσμών στα μάτια των πολιτών. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχουμε δει κάποια ουσιαστική κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση και αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που μας ώθησε στο να δημιουργήσουμε το Vouliwatch.

Πολλοί πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια το πολιτικό σύστημα σε μεγάλο βαθμό επηρεάζεται και προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των μέσων ενημέρωσης για την κάλυψη της πολιτικής. Θεωρείτε ότι κάτι τέτοιο έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο στην πολιτική ζωή της χώρας;

Ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης – δηλαδή η αμερόληπτη και αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών –  είναι υψίστης σημασίας για κάθε δημοκρατικό πολίτευμα αλλά πρέπει να περιορίζεται σε αυτόν και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επηρεάζει ή και να επηρεάζεται από το πολιτικό σύστημα. Η διάδραση των δύο είναι όντως προβληματική στην Ελλάδα κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από διεθνής οργανισμούς όπου η χώρα μας φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις στην ελευθερία και ανεξαρτησία των ΜΜΕ.

 Βρίσκεστε σε δοκιμαστική μορφή λειτουργίας (beta). Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι σας;

Επιδιώκουμε η εξέλιξη του Vouliwatch να είναι συνεχείς, και σε ψηφιακό αλλά και σε πραγματικό επίπεδο. Εξάλλου, νομίζω αυτό επιβάλλεται για μία πρωτοβουλία σαν την δικιά μας η οποία βασίζεται στις νέες τεχνολογίες και απαρτίζεται από νέους ανθρώπους. Σίγουρα οι σημερινές βασικές λειτουργίες της πλατφόρμας θα παραμείνουν ως έχουν αλλά σκοπεύουμε να κάνουμε σημαντικές προσθήκες στο άμεσο μέλλον. Μία από αυτές είναι η καταγραφή της συμπεριφοράς του κάθε βουλευτή στις ψηφοφορίες και η αύξηση της διαδραστικότητας της ιστοσελίδας μας. Παράλληλα θέλουμε να αναπτύξουμε και δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε συνεργασία με σχολεία και πανεπιστήμια αλλά και να συνεχίσουμε να διοργανώνουμε “open labs”/σεμινάρια βάσει του “θέματος του μήνα” – που είναι ένα από τα βασικά εργαλεία της πλατφόρμας μας.