Πώληση, Εκποίηση ή απλώς Τυποποίηση

«Όταν καταστρέφουμε ένα ανθρώπινο δημιούργημα, αυτό αποκαλείται βανδαλισμός. Όταν καταστρέφουμε ένα δημιούργημα της φύσης, αυτό αποκαλείται πρόοδος!» Ed Begley Jr.

Τα μάθατε τα νέα; Σίγουρα τα μάθατε. Τώρα που το σκέφτομαι βέβαια, μπορεί και να μην τα μάθατε, αφού τα exit poll, οι πολιτικοί εκβιασμοί και οι διαφημίσεις με πολιτικό περιεχόμενο μονοπωλούν στα μέσα μην αφήνοντας χώρο για άλλα θέματα. Η ζωή μας, το μέλλον μας και η καθημερινότητά μας εξαρτώνται από αυτές τις μέρες, από αυτά τα αποτελέσματα και από αυτά τα νούμερα. Μήπως όμως δεν είναι αυτή η μόνη όψη που καθορίζει τη ζωή μας; Τα νέα, που έχουν παλιώσει πια, είναι η μεταβίβαση δύο παραλιών της μαγικής Ελαφονήσου στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου προκειμένου να αξιοποιηθούν. Για να είμαστε λίγο πιο σαφείς, οι παραλίες Σαρακίνικο και Σίμος είναι διαθέσιμες προς πώληση, συγγνώμη ενοικίαση ήθελα να πω (για  50 χρόνια), σε όποιον αναλάβει να τις χρησιμοποιήσει στο όνομα της… προόδου που λέγαμε πιο πάνω. Μάλιστα, το ΤΑΙΠΕΔ προτείνει την δημιουργία παραθεριστικών κατοικιών και ξενοδοχείων ως την πιο ενδεδειγμένη λύση.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Προλάβετε όσο προλαβαίνετε να επεσκέφθητε το υπέροχο αυτό νησί που ενδείκνυται για ησυχαστήριο και ξεχωρίζει για τα φυσικά του κάλλη. Φυσικά και ξέρω τα πλεονεκτήματα που ξεπροβάλλουν σαν μανιτάρια και είναι άκρως δελεαστικά: επένδυση, θέσεις εργασίας, χρήματα και πολλές άλλες λέξεις. Ξέρω όμως επίσης και ακόμα δύο λέξεις που στα αυτιά μου ηχούν πολύ πιο δυνατές, πολύ πιο σημαντικές, πολύ πιο άξιες να ακουστούν: Natura 2000. Ένα από τα πιο φιλόδοξα ευρωπαϊκά προγράμματα το οποίο προσβλέπει την διαφύλαξη συγκεκριμένων περιοχών που ξεχωρίζουν για την σπάνια βιοποικιλότητα τους, επέλεξε τα συγκεκριμένα οικοσυστήματα τις Ελαφονήσου ως προστατευόμενα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεν απαγορεύει τις τουριστικές δραστηριότητες αρκεί να πραγματοποιούνται με μεγάλη αυστηρότητα και σύνεση. Το ΤΑΙΠΕΔ, μετά την εμφάνιση πολλαπλών αντιδράσεων, ανακοίνωσε πως η περιοχή δεν έχει μπει ήδη σε κάποιο πρόγραμμα αξιοποίησης και πως οι προτάσεις που δίνει δεν είναι παρά ενδεικτικές. Επιπλέον, τονίζει πως μέσω Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων, θα φροντίσει ώστε οι όροι του προγράμματος να είναι απολύτως φιλικοί προς την περιοχή και τους κατοίκους. Όποιος έχει επισκεφθεί την Ελαφόνησο, ίσως γνωρίζει πως λόγω του Natura 2000, οι κάτοχοι καταστημάτων εστίασης που εδρεύουν στο Σίμο, δεν επιτρέπεται να προμηθεύσουν τους πελάτες τους με προϊόντα που διασπώνται δύσκολα όπως το γυαλί. Με αυτό το κριτήριο, δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να αντιληφθώ πως μια ή περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες μπορεί να λειτουργήσουν κατά τρόπο φιλικό προς το εξαιρετικής ποιότητας φυσικό περιβάλλον αφού οποιαδήποτε δραστηριότητα τέτοιου τύπου θα απειλούσε άμεσα τη χλωρίδα, την πανίδα αλλά και τον χαρακτήρα της περιοχής.

Πρόσφατα ένας διακεκριμένος περιβαλλοντολόγος από τη μακρινή Σουηδία και πρώην καθηγητής μου, μου έστειλε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα σχολιάζοντας περίλυπος την περιβαλλοντική πραγματικότητα της Ελλάδας με αφορμή τις Σκουριές της Χαλκιδικής. Τα λόγια του ήταν τα εξής: «Το πρόβλημα με τη χώρα σας είναι πως δεν έχετε αντιληφθεί ότι ο πλούτος σας στηρίζεται στα δώρα που σας χάρισε η φύση. Οι επενδύσεις μπορεί στα νούμερα να σας βγάζουν από το οικονομικό αδιέξοδο αλλά σας εντάσσουν σε ένα άλλο μεγαλύτερο που δυστυχώς είναι μη αναστρέψιμο. Προστατέψτε τα ευγενή όπλα που τόσο απλόχερα σας δωρίστηκαν». Δεν ξέρω ποια είναι η λύση ούτε ξέρω ποια θα είναι τελικά η έκβαση του συγκεκριμένου θέματος. Ελπίζω μόνο να μπορέσουμε να προστατέψουμε και να διασώσουμε ότι μπορούμε προτού αγγίξει τα μη αναστρέψιμα επίπεδα καταστροφής των Σκουριών ή του Ασωπού γιατί όπως αναφέρει και μια προφητεία της φυλής Cree «Μόνο όταν θα έχουμε κόψει όλα τα δένδρα, μόνο όταν θα έχουμε κυνηγήσει όλα τα ζώα, μόνο όταν θα έχουμε ρυπάνει κάθε πηγή νερού, μόνο όταν ο αέρας θα είναι πλέον επικίνδυνος για την υγεία, μόνο τότε θα ανακαλύψουμε πως τα χρήματα δεν τρώγονται».