Πάνω από 33 εκατ. ήταν οι “εκτοπισμένοι” της γης το 2013

33,3 εκατομμύρια. Τόσοι είναι οι άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί σε ολόκληρο τον κόσμο μέχρι τέλη του 2013 λόγω πολέμου και βίαιων συγκρούσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα του Παρατηρητηρίου Εσωτερικού Εκτοπισμού (Internal Displacement Monitoring Centre – IDMC).

Αν και το νούμερο από μόνο του είναι σοκαριστικό καθώς σημειώνει νέο ρεκόρ, αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο το 63% αυτού αφορά σε πέντε χώρες, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με γενοκτονίες και βίαιους πολέμους: τη Συρία, το Σουδάν, τη Νιγηρία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Κολομβία. Μάλιστα, μόνο στη Συρία έχουν εκτοπιστεί 9 εκατομμύρια άνθρωποι (δηλαδή πάνω από το 1/3 του συνολικού πληθυσμού – 22,5 εκατ.) ενώ στη Νιγηρία, όπου η δράση της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ ήρθε μόλις πρόσφατα στην παγκόσμια επικαιρότητα, έχουν μετακινηθεί εσωτερικά 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η Συρία παραμένει η χώρα με τη μεγαλύτερη και ταχύτερα εξελισσόμενη κρίση εκτοπισμού στον κόσμο με 9.500 άτομα (περίπου μία οικογένεια κάθε 60 δευτερόλεπτα) να μετακινούνται στο εσωτερικό της κάθε μέρα.

«Αυτός ο αριθμός ρεκόρ των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν στο εσωτερικό της χώρας τους επιβεβαιώνει μια ανησυχητική ανοδική τάση στον εσωτερικό εκτοπισμό από τότε που το IDMC ξεκίνησε να παρακολουθεί και να αναλύει τον εκτοπισμό στα τέλη της δεκαετίας του ’90», λέει ο Τζαν Έγκελαντ, Γενικός Γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, τμήμα του οποίου είναι το IDMC.

«Η δραματική αύξηση του αναγκαστικού εκτοπισμού το 2013 και το γεγονός ότι το μέσο χρονικό διάστημα που οι άνθρωποι παγκοσμίως ζουν εκτοπισμένοι είναι 17 χρόνια, δείχνουν ότι κάτι πάει τρομερά στραβά όσον αφορά τον τρόπο που βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα», λέει ο Έγκελαντ.