Όταν δεν γιορτάζει η μαμά σου….

….δουλεύει για να μην σου λείπει τίποτα. Δουλεύει σκληρά, χωρίς να ξεκουράζεται, γιατί όταν θα γυρίσει στο σπίτι, έχει κι εκεί δουλειές. Η οικογένεια απαιτεί δουλειά, δουλειά και περισσότερη ακόμα δουλειά. Για να βγει το εισόδημα, να βγει το φαγητό, τα ρούχα, το καθαρό σπίτι. Όταν δεν γιορτάζει η μαμά σου, είναι ο πιο σκληρά εργαζόμενος άνθρωπος στο σπίτι.

….είναι η ιερόδουλος, η τοξικομανής, η φυλακισμένη, η αλκοολική, η εξαρτημένη, η ψυχολιγικώς ασταθής, η επιχειρηματίας, η υπάλληλος, γιατί στα μάτια της καθρεφτίζονται όλες οι μανάδες του κόσμου. Εν τέλει δεν έχει σημασία το επάγγελμα ή η κατάσταση. Σημασία έχει η ιδιότητα. Μην μου πεις ότι έχω άδικο επειδή “τσουβαλιάζω” τις λέξεις και τις καταστάσεις με την ιδιότητα. Πόσες φορές δεν έχεις δει μια ιερόδουλη να είναι καλύτερη μάνα από μια καθωσπρέπει κυρία;;;

….είναι εξαρτημένη από τα σκληρά ήθη και έθιμα του λαού της. Είναι υποχείριο του άντρα της και της νοοτροπίας του, ικανή μόνο για να κάνει παιδιά και να τα μεγαλώνει. Λες και αυτό είναι εύκολη δουλειά. Αφοσιώνεται σε αυτά και μαθαίνει να ζει για αυτά. Είναι μια σύγχρονη σκλάβα και οι γιοι της δεν έχουν κανένα πρόβλημα με αυτό, ενώ οι κόρες της βλέπουν το μέλλον τους να καθρεφτίζεται στα μάτια της.

….ακόμα και αν ζει στον δυτικό και ανεπτυγμένο κόσμο βρίσκει πολλά εμπόδια επειδή είναι γυναίκα και μάνα. Δεν θεωρείται κατάλληλη, πολλές φορές, για καριέρα. Δεν την εμπιστεύονται, διότι έχει παιδιά και δεν μπορεί να αφοσιωθεί πλήρως στην δουλειά. Δεν έχει καμιά σημασία αν είναι η πιο ικανή, με τα περισσότερα προσόντα και η πιο κατάλληλη για τη θέση. Το πιο πιθανό είναι να την πάρει κάποιος άλλος.

….μπορεί να κατάτασσεται βέβαια και στην άλλη πλευρά. Αυτής που βάζει άλλες γυναίκες να μεγαλώσουν τα παιδιά της, όχι γιατί αυτό είναι απαραίτητο, αλλά γιατί θέλει την ηρεμία της και το χρόνο της να πάει γυμναστήριο, στον διαιτολόγο, στον αισθητικό, στον κομμωτή και βόλτα με τις φίλες της. Αν έχεις μια τέτοια μάνα, σήμερα γιόρτασε την μέρα με την Φιλιππινέζα σου. Θα το εκτιμήσει περισσότερο. Γιατί κι αυτή, πιθανώς, μάνα είναι.

….φροντίζει να τα βγάζει πέρα ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Όταν είναι μια ανύπαντρη μητέρα, όταν χωρίζει ή όταν μένει χήρα. Σηκώνει μόνη της όλα τα βάρη και πολλές φορές εσύ δεν καταλαβαίνεις πόσο δύσκολο είναι όλο αυτό, όχι γιατί δεν σε ενδιαφέρει, αλλά γιατί δεν σε αφήνει αυτή να το καταλάβεις.

….βάζει πάντα τον εαυτό της μετά από σένα. Κι αν τώρα αυτό το έχεις δεδομένο, προσπάθησε να αντιστρέψεις τους ρόλους και να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση της. Πόσο εύκολο σου είναι να βάζεις πάντα τον εαυτό σου μετά από έναν άλλο άνθρωπο;

….είναι ο πιο κοντινός σου άνθρωπος. Όσο και να τσακώνεστε, όσο και να σου τη δίνει, δεν θα βρεις ποτέ κανέναν να σε καταλαβαίνει όπως αυτή, να σου στέκεται όπως αυτή, να σε αγαπάει όσο αυτή, να είναι δίπλα σου και στα πιο δύσκολα, ακόμα κι αν δεν το αξίζεις. Το ξέρεις, κι αν δεν το ξέρεις το διαισθάνεσαι.

Μάνα είναι μόνο μία τελικά, κι ας είναι αυτή η πιο κλισέ φράση για να κλείσει κανείς ένα άρθρο.