Τα Pints στην παρουσίαση δίσκου το Θοδωρή Κοτονιά «Τα Κλειδιά»

Το βράδυ του Σαββάτου που μας πέρασε, σ’ ένα γεμάτο από κόσμο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, ο Θοδωρής Κοτονιάς μαζί με τα «Μακρινά Ξαδέρφια» του παρουσίασαν τον πολυαναμενόμενο δίσκο «Τα Κλειδιά», σε μια παράσταση που περισσότερο έμοιαζε με μια μεγάλη γιορτή, τόσο για την ομάδα των Ξαδερφιών όσο και για τον κόσμο που βρέθηκε στο Γυάλινο για να την παρακολουθήσει.

Αυτός ο δίσκος, όπως είπε και ο ίδιος ο Θοδωρής, είναι αλήθεια πως «άργησε» μερικά χρόνια, καθώς η τελευταία δισκογραφική δουλειά της ομάδας κυκλοφόρησε το 2007, με τον τίτλο «Καλό ταξίδι». Ωστόσο, κάποια από τα τραγούδια που υπάρχουν στο νέο άλμπουμ «Τα Κλειδιά», μας είναι ήδη γνωστά καθώς τα πρωτακούσαμε κι έκτοτε τα τραγουδάμε από το 2011, μέσα από τη συμμετοχή του Θοδωρή Κοτονιά και των «Μακρινών Ξαδερφιών» στους «Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, όπως το ομώνυμο «Τα Κλειδιά» ή το πολύ μελωδικό «Το Μπαλόνι».

Μια βραδιά-αναδρομή στην έως τώρα πορεία του Θοδωρή Κοτονιά μαζί με τα «Μακρινά Ξαδέρφια», από τον πρώτο δίσκο της ομάδας «Αποδοχή Κληρονομιάς» το 2003, στο δεύτερο δίσκο «Περιμένοντας το Θείο» του 2004, στο «Καλό Ταξίδι» που κυκλοφόρησε το 2007, για να φτάσουμε στο σήμερα και «Τα Κλειδιά». Γι’ αυτή την πολύ ειδική παρουσίαση, βρέθηκαν επί σκηνής σχεδόν όλοι οι μουσικοί που αποτέλεσαν τη σύνθεση των «Μακρινών Ξαδερφιών» σ’ αυτή την 15ετία καλλιτεχνικής ζωής που μετρά η ομάδα.

Φυσικά από αυτή τη μεγάλη γιορτή δεν έλειψαν οι εκπλήξεις. Μαζί με το Θοδωρή και τα Ξαδέρφια επί σκηνής βρέθηκαν άνθρωποι που έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν κι εξακολουθούν με την ομάδα, καθώς και απλοί φίλοι που έδωσαν το παρόν για να τιμήσουν τα παιδιά και να τους ευχηθούν καλή επιτυχία στη νέα τους δισκογραφική δουλειά. Σοφία Παπάζογλου, Μαρία Παπαγεωργίου, Μαρία Παπαλεοντίου, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, Σάκης Βλαχάβας, όλοι τους τίμησαν με την παρουσία και τη φωνή τους τα Ξαδέρφια. Από τα πολύ δυνατά σημεία της βραδιάς υπήρξαν τα σκετσάκια που παρουσιάστηκαν στη σκηνή από τον εξαιρετικό Αλέξανδρο Τσώτση, ο οποίος, εκτός από πολύ καλός ηθοποιός, είναι κι πολύ καλός ερμηνευτής και συνόδευσε το Θοδωρή στο τραγούδι «Κάποιος λείπει απ’ την παρέα», που επίσης συμπεριλαμβάνεται στο νέο δίσκο και γράφτηκε για την απώλεια ενός κοινού τους φίλου.

Τι μου έμεινε σε προσωπικό επίπεδο από τη χθεσινή παρουσίαση; «Απόψε γιορτάζουμε», είπε αρκετές φορές ο Θοδωρής Κοτονιάς από σκηνής και πράγματι αυτό συνέβη. Μια διαδρομή σε μελωδίες, συναισθήματα παντός είδους διάχυτα στην ατμόσφαιρα (εξάλλου, η φωνή του Θοδωρή είναι τέτοια που από μόνη της συνιστά γενεσιουργό δύναμη συναισθημάτων), ένα συνεχές «πάντρεμα» μουσικών ειδών εκεί όπου το κλαρίνο και το νταούλι είναι ροκ και η άρπα δένει αρμονικά με την ηλεκτρική κιθάρα. Αυτή είναι η μουσική των Μακρινών Ξαδερφιών, ούτως ή άλλως, όλα αυτά τα χρόνια, ο συγκερασμός των πιο «σκληρών» και ηλεκτρικών ήχων με το πιο «αγνό» της παραδοσιακής μουσικής. Ο κόσμος να χορεύει μαζί με το Θοδωρή τόσο στη σκηνή όσο και από κάτω τον «Ικαριώτικο», η διάθεση κάτι παραπάνω από ανεβασμένη και «παρεΪστικη» (ας μου επιτραπεί η έκφραση) και τι καλύτερο για να κλείσει αυτή η τόσο όμορφη βραδιά από το Θοδωρή να ερμηνεύει με απόλυτο σεβασμό το «Απόψε Σιωπηλοί» και τον «Αύγουστο» του Παπάζογλου. Κι όπως είπε κι ο ίδιος ο Θοδωρής κλείνοντας «Να είμαστε πάντα καλά ν’ ανταμώνουμε»…