Τα 20 εκατομμύρια τουριστών σε ποιες θάλασσες θα κολυμπήσουν;

metanastes

Η ιστορία γνωστή κι επαναλαμβανόμενη. Ένα ακόμα ναυάγιο μεταναστών. Δεκάδες ακόμα ανθρώπινες ζωές (μέχρι στιγμής 22) στον πάτο του Αιγαίου. Αυτή τη φορά στη Σάμο. Ναι, κομβικό σημείο για την εισροή μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας στην Ελλάδα. Ανάμεσα στους νεκρούς, 12 γυναίκες και 4 παιδιά. Νιώθεις; Έχει μείνει κάτι να νιώσεις;

Ο υπουργός ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφερόμενος στο περιστατικό είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Παρά τις συνεχείς και αδιάκοπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος για την προστασία των ανθρώπων σε κίνδυνο στη θάλασσα και συνάμα, των θαλασσίων συνόρων στη Νοτιανατολική Ευρώπη, χάνονται ανθρώπινες ζωές και αυτό αποτελεί ένα πραγματικά τραγικό γεγονός».

Και κάπως έτσι, οι λέξεις χάνουν την όποια αξία τους. «Προστασία των ανθρώπων», «χάνονται ανθρώπινες ζωές», «πραγματικά τραγικό γεγονός». Όλα αυτά μαζί από τον υπουργό μιας κυβέρνησης η οποία χτίζει στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, στοιβάζοντάς τους και καταδικάζοντάς τους σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Μιας κυβέρνησης της οποίας ηγείται ο άνθρωπος που σε ομιλία του δηλώνει πως η ανεργία στην Ελλάδα ισούται με το ποσοστό των «παράνομων» μεταναστών στη χώρα, πολώνοντας εμφανώς το κλίμα ως προς το προκείμενο και μετατρέποντας τους μετανάστες στη συνείδηση του Έλληνα ανέργου ως τους κύριους υπαιτίους της ανεργίας του. Για την ευθύνη των κυβερνώντων, βέβαια, γι’ αυτή την ανεργία, ούτε λόγος…

Οι παντός είδους Μανωλάδες (για όσους έχουν κοντή μνήμη), τα συνεχή ναυάγια με τις δεκάδες νεκρών κάθε φορά, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών που αυξάνονται και πληθύνονται, οι εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας για την «απάνθρωπη απώθηση και επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών από τις ελληνικές αρχές» δεν είναι «μεμονωμένα περιστατικά» ούτε τυχαία. Είναι όλα συνέπεια των μισαλλόδοξων και ξενοφοβικών πολιτικών που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, με την ανοχή και την αδιαφορία των Βρυξελλών.

Εντάξει, βέβαια, καταλαβαίνω. Είναι πιο τσιτάτο για έναν πρωθυπουργό και για την κυβέρνησή του να ασχολείται με τις προβλέψεις που κάνουν λόγο για τους 20 εκατομμύρια τουρίστες που θα υποδεχθεί φέτος το καλοκαίρι η χώρα μας, θα αφήσουν τον οβολό τους εδώ, θα περάσουν όμορφα και θα διηγηθούν την ιστορία τους στην μαμά-πατρίδα που θα επιστρέψουν. Τι κι αν κολυμπούν σε πραγματικούς υγρούς τάφους; Η «ανάπτυξη» να είναι καλά. Τα υπόλοιπα, κάτι «παράπλευρες απώλειες».