Γκόγκολ Μπορντέλο: «Αγνή ζωή», τσιγγάνικη ψυχή

Ο λόγος που τους αξίζει τόσο ένα αφιέρωμα δεν είναι ότι επισκέπτονται για ακόμη μία φορά την χώρα μας. Είναι η τσιγγάνικη αύρα τους, οι μελωδίες από τα Βαλκάνια που τόσο αγαπάμε εμείς οι Έλληνες, η αγάπη τους για την ελευθερία και την περιπλάνηση στον κόσμο και η απαξίωσή τους για τα εθνικά σύνορα που ανάγονται σε στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Οι Gogol Bordello ξεχωρίζουν, επειδή συνδυάζουν την πανκ ροκ μουσική, με κάτι εντελώς δικό τους, ταξιδιάρικο και χορευτικό, δημιουργώντας, έτσι, τον μουσικό όρο «γυφτοπάνκ». Η αστείρευτη ενέργεια του πολυφυλετικού συγκροτήματος διαφαίνεται τόσο από τους δυναμικούς, αντισυμβατικούς στίχους και την – επηρεασμένη από τη μουσική των τσιγγάνων – μουσική τους όσο και από την ξεσηκωτική σκηνική παρουσία τους στα lives.

Σχηματίστηκαν το 1999 στο Μανχάταν και αυτή τη στιγμή αποτελούν μία οκταμελή μπάντα (Eugene Hütz, Sergey Ryabtsev, Elizabeth Sun, Thomas “Tommy T” Gobena , Pedro Erazo, Oliver Charles, Michael Ward και Pasha Newmer), από την οποία έχουν περάσει άλλα έντεκα μέλη! Οι μουσικές επιρροές τους δεν είναι καθόλου τυχαίες, μιας και η πλειονότητα των μελών κατάγεται από την ανατολική Ευρώπη, ενώ υπάρχουν και μέλη από την Ασία. Πρωταρχικά όργανα στη μουσική τους αποτελούν το ακορντεόν και το βιολί – σε μερικά άλμπουμ και το σαξόφωνο – ενώ ο στίχος τους βασίζεται στην πολυγλωσσία.

Την πρωτοβουλία για την ίδρυση του συγκροτήματος είχαν ο Ουκρανός τραγουδιστής τους, Eugene Hütz και ο Ρώσσος βιολιστής τους, Sergey Ryabtsev. Στην συνέχεια προστέθηκαν ο ακορντεονίστας Yuri Lemeshev, ο κιθαρίστας Oren Kaplan και ο σαξοφωνίστας Ori Kaplan. Ο τελευταίος αργότερα ίδρυσε το… ανταγωνιστικό για τους Gogol Bordello συγκρότημα, Balkan Beat Box.

Το όνομά τους προέρχεται από τον Νικολάι Γκόγκολ, κλασικό Ρώσο συγγραφέα, γεννημένο στην σημερινή Ουκρανία. Η προσωπικότητά του ενέπνευσε το συγκρότημα, καθώς ο ίδιος κράτησε και διέσπειρε την ουκρανική κουλτούρα του μέσα στην ρωσική κοινωνία: ακριβώς αυτό που οι Γκόγκολ Μπορντέλο επιχειρούν να κάνουν, συνεισφέροντας στην εξάπλωση της ανατολικοευρωπαϊκής μουσικής στην Αμερική και, γενικότερα, σε αγγλόφωνες χώρες. Το αρχικό όνομα της μπάντας, πάντως ήταν Hütz and the Béla Bartóks.

Το πρώτο τους σινγκλ κυκλοφόρησε το 1999 και, έκτοτε, έχουν ηχογραφήσει έξι πλήρη άλμπουμ και ένα EP. Έχουν κάνει ακούραστες περιοδείες σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Αμερική, έχουν συμμετάσχει σε πολυάριθμες εμφανίσεις σε διεθνή φεστιβάλ και έχουν τραγουδήσει μαζί με ποικίλες μπάντες, όπως οι Primus, οι Flogging Molly, οι Cake, αλλά και η Madonna, μαζί με την οποία διασκεύασαν σε τσιγγάνικους, βέβαια, ρυθμούς το “La Isla Bonita”.

Μέσα από την πολυπολιτισμικότητα που αναδεικνύουν, οι Γκόγκολ Μπορντέλο δεν παύουν να διατηρούν έντονη μία δική τους μοναδική ταυτότητα, κοινώς, δεν ξεχνούν ποτέ ποιοι είναι και από πού έρχονται. Αυτό είναι κάτι εύκολα αναγνωρίσιμο από την πορεία τους στο χώρο της μουσικής, από τους στίχους τους και από το γεγονός ότι επιμένουν στην μοναδικότητα του ύφους τους. Δεν θεωρώ, λοιπόν, καθόλου παράξενο το γεγονός  ότι αγαπούν τόσο την χώρα μας και ότι η αγάπη αυτή είναι αμοιβαία. Έχουν ακριβώς αυτό που αποζητά ο Έλληνας: ξέφρενο κέφι, διάθεση για χορό, αίσθηση της βαλκανικής ταυτότητας και, πάνω απ’ όλα, τη δική τους αλήθεια.

Στις εδώ εμφανίσεις τους σήμερα (Principal Club Theater στην Θεσσαλονίκη) και αύριο (Stage Volume 1 στην Αθήνα), στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους, στόχος τους είναι να παρουσιάσουν και να προωθήσουν το νέο τους δίσκο, “Pura Vida Conspiracy”, που σημαίνει συνωμοσία αγνής ζωής – στην ισπανική αργκό συγκεκριμένα σημαίνει ότι «όλα είναι καλά, όλα βαίνουν καλώς». Τη συναυλία των Γκόγκολ Μπορντέλο στην Αθήνα θα ανοίξει με ένα special Balkan set η DJ Spery.