ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ HELLENIC YOUTH PARTICIPATION

Η Hellenic Youth Participation είναι μια ομάδα με όραμα και πολλά σχέδια. Τα pints ενθουσιαστήκαμε από τις δράσεις τους και είπαμε να σας τους γνωρίσουμε μέσα από μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Μιλήσαμε λοιπόν με ένα από τα ιδρυτικά μέλη της H.Y.P., την Ελένη Καρδαμίτση, και μας τα είπε όλα.

–          Καλημέρα Ελένη. Τα pints και οι φίλοι του θα ήθελαν πολύ να σας γνωρίσουν. Μπορείς να μας πεις δύο λόγια για την Hellenic Youth Participation;

–          Ε.Κ. : Η H.Y.P. είναι μια ομάδα εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης γιατί πιστεύουμε ότι μέσω της εκπαίδευσης μπορεί να έρθει η αλλαγή, όποια αλλαγή θέλει ο καθένας. Επειδή στην Ελλάδα δίνουμε όλοι προσοχή στην τυπική μάθηση, θεωρούμε ότι η διαφοροποιημένη μάθηση μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερες επιλογές.

–          Τι είναι η H.Y.P. ; Είναι οργάνωση; Ομάδα;

–          Ε.Κ : Η H.Y.P. είναι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.(Κοινωνική Συνεργατική Επιχείρηση). Είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, γιατί δεν έχουμε ως σκοπό το κέρδος, αλλά έχουμε ως σκοπό την δημιουργία θέσεων εργασίας. Γι’ αυτό και εμείς δεν απασχολούμε κανέναν εθελοντή, εκτός και αν αυτό το ζητήσει ο ίδιος για δικούς του λόγους. Ξεκινήσαμε στις 12/12/2012 σαν άτυπη ομάδα νέων και είμαστε επίσημα ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. εδώ και ένα μήνα.

 

–          Αυτό σημαίνει ότι ζητάτε εσείς κόσμο προς πρόσληψη ή ότι έρχεται κόσμος σε εσάς και προτείνει τρόπους συνεργασίας;

–          Ε.Κ. : Συμβαίνουν και τα δύο. Εμάς η δράση μας λέγεται H.Y.P. learning όπου κάνουμε μαθήματα δεξιοτήτων. Μέσω αυτής της δράσης λοιπόν μπορεί να ζητήσουμε μια ειδικότητα, όπως ζητήσαμε πρόσφατα καθηγητές γαλλικών. Αντίστοιχα υπάρχουν και ειδικότητες που μας βρίσκουν όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα κηπουρικής που θα ξεκινήσουμε.

 

–          Πώς δουλεύετε με την εκμάθηση ξένων γλωσσών;

–          Ε.Κ. : Κυρίως με μη τυπική (δεν βασίζεται στο βιβλίο), βιωματική, διαφοροποιημένη μάθηση (προσαρμόζεται στα χαρακτηριστικά των μαθητών μας). Αυτό χρειάζεται πολύ δουλειά αλλά οι καθηγητές που επιλέγουμε είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν έτσι. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε προσιτές συνδρομές αλλά όχι δωρεάν. Τα μαθήματα γλωσσών κοστίζουν 30 ευρώ το μήνα για 3 ώρες την εβδομάδα, καλύπτοντας τα έξοδα του καθηγητή και του χώρου που χρησιμοποιούμε.

 

–          Που μπορεί λοιπόν κανείς να αναζητήσει τα προγράμματα και τις δράσεις σας;

–          Ε.Κ. : Έχουμε τη σελίδα στο facebook για την H.Y.P. και για το H.Y.P. learning. Για αυτές δουλεύουν καθημερινά συγκεκριμένα άτομα. Δεσμευόμαστε πως αν κάποιος επικοινωνήσει μαζί μας, το μήνυμα του δεν πρόκειται να αγνοηθεί.

 

–          Τα έσοδα σας από πού προέρχονται;

–          Ε.Κ. : Μόνο από τις δράσεις μας. Είμαστε ανεξάρτητοι και θέλουμε να παραμείνουμε έτσι.

 

–          Από πόσους απαρτίζεται η αρχική ομάδα;

–          Ε.Κ. : Ξεκινήσαμε δύο άτομα και αυτή τη στιγμή η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. έχει 7 άτομα στο δυναμικό της. Επίσης, υπάρχει μια 20 μελή ομάδα δράσης στην οποία προσπαθούμε να μεταφέρουμε την εκπαίδευση που δεχόμαστε από τα προγράμματα του εξωτερικού, στοχεύοντας στην μετάγνωση. Η διαφορά μας με αντίστοιχες ομάδες είναι ότι γνωρίζουμε προσωπικά τα μέλη της ομάδας μας και όσους θέλουν να συμμετέχουν στα προγράμματα που αναλαμβάνουμε. Ο λόγος είναι πως μας ενδιαφέρει και το στάδιο μετά το πέρας του προγράμματος. Αυτό που συνέβαινε με εμάς είναι ότι συμμετείχαμε σε προγράμματα και μετά η γνώση δεν πήγαινε παρακάτω. Έτσι δεν επέρχεται καμία αλλαγή.

 

–          Έχετε κάποια ανακοινώσιμα σχέδια;

–          Ε.Κ. : Ναι. Το καλοκαίρι θα οργανώσουμε πολιτιστικές κατασκηνώσεις οι οποίες θα έχουν 20 άτομα από την υπόλοιπη Ευρώπη και δέκα άτομα από την Ελλάδα. Δύο από αυτές θα γίνουν στην Κρήτη. Οι συμμετέχοντες θα είναι από 22- 35 ετών . Επίσης ετοιμάζουμε ένα Φεστιβάλ παιχνιδιού που θα γίνει στους Αμπελόκηπους. Διαλέξαμε τη συγκεκριμένη περιοχή γιατί θεωρούμε πως είναι ένα μέρος της Αθήνας που ενώ είναι τόσο κοντά στο κέντρο είναι αποκλεισμένη από δράσεις, Φεστιβάλ και ομαδικές προσπάθειες.

 

–          Τα pints σας εύχονται καλή επιτυχία!! Ελπίζουμε τα όνειρα σας να γίνουν πραγματικότητα!

Για να επικοινωνήσετε με την H.YP.: Mail: hellenicyouthparticipation@yahoo.gr. Twitter: @HELLENIC2HYP. Facebook: Hellenic Youth Participation.