Σαββατόβραδα και Σταχτοπούτες

Δευτέρα σήμερα και προκειμένου να ξορκίσουμε την γκρίνια που κουβαλάει μαζί της αυτή η μέρα, λέω να μιλήσουμε λίγο για τα Σάββατα. Σχεδόν πάντα άλλωστε η λέξη Σάββατο εμπεριέχει μια θετική έννοια και νότα αισιοδοξίας. Δεν συμφωνείτε;

Υπάρχουν Σαββατόβραδα και Σαββατόβραδα, όπως αυτά της ξεκούρασης, της διασκέδασης ή ακόμα και της δουλειάς για κάποιους. Εγώ όμως σήμερα θέλω να μοιραστώ τις σκέψεις μου για τα Σαββατόβραδα της ακινησίας, της βαρεμάρας και της άρνησης να κάνουμε οτιδήποτε άλλο εκτός από το απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ. Αν από επιλογή έμεινες μέσα το Σάββατο το βράδυ και αν αποκλείσουμε τα ενδεχόμενα της έκτακτης ανάγκης, των απρόοπτων και της ασθένειας τέσσερα πράγματα μπορεί να είναι η αιτία. Πρώτο σενάριο, ξέμεινες από λεφτά. Σύνηθες στις μέρες μας όπως επίσης και άκρως εκνευριστικό να εξαρτάται η διασκέδαση από τα χρήματα. Ας μην γελιόμαστε όμως υπάρχουν και οι ανέξοδες λύσεις που στην κατηγορία των συγκεκριμένων Σαββατόβραδων καθόλου δεν μας αφορούν. Δεύτερο σενάριο, ξέμεινες από παρέα για διάφορους λόγους. Κανείς δεν έχει όρεξη, όλοι είναι ζευγαρωμένοι ή όλοι λείπουν. Τρίτο σενάριο, ξέμεινες από διάθεση και αυτό δεν επιδέχεται σχολιασμό. Τέταρτο σενάριο, πρέπει να δεχθείς ότι έχεις μεγαλώσει αρκετά και το Σαββατόβραδο φαντάζει στα μάτια σου αποπνικτικά δημοφιλές και ο συνωστισμός είναι πλέον μειονέκτημα.

Όποια και αν είναι η αιτία, το γεγονός είναι πως δεν θες να κινηθείς πιο μακριά από τα όρια του σπιτιού σου και σε ακραίες περιπτώσεις η μόνη διαδρομή που σε εξιτάρει είναι αυτή από τον καναπέ στο κρεβάτι και τούμπαλιν. Εγώ λοιπόν έχω καταλήξει σε ένα συμπέρασμα, ό,τι έχεις σκοπό να κανονίσεις για το Σάββατο το βράδυ πρέπει οπωσδήποτε να έχει κανονιστεί μέχρι τις δώδεκα. Από κει και πέρα τα μάγια λύνονται όπως και στο γνωστό παραμύθι της Σταχτοπούτας. Πριν τις δώδεκα λοιπόν έχεις ακόμα αμφιβολίες στις οποίες πρέπει να ενδώσεις σύντομα αν θες να σωθείς από την Σαββατιάτικη απραγία. Έτσι, στις δώδεκα η κολλητή σου που σε καλεί σε μια όμορφη βραδιά, μεταμορφώνεται σε κουτί δικαιολογιών αφού της έχεις αναλύσει πόσο σε χτύπησε η μοίρα με πονοκέφαλους και πονόκοιλους ενώ ταυτόχρονα έχεις μετατραπεί στον πιο πολυάσχολο επιχειρηματία του πλανήτη που έχει απίστευτη δουλειά να καλύψει για τη Δευτέρα. Την ίδια στιγμή, μόλις σημάνει μεσάνυχτα, το αμάξι που θα σε μετέφερε σε ενδεχόμενη έξοδο, φαντάζει κολοκύθα που και θα σε καθυστερήσει και κακά τα ψέματα «Που να βρεις να παρκάρεις Σάββατο βράδυ». Δεν θα αναφερθώ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που σου μοιάζουν με χελώνες. Έτσι, η σκέψη «Που να βγαίνω μωρέ τώρα» είναι σχεδόν αναπόφευκτη.

Κατά τον ίδιο τρόπο επέρχεται και η προσωπική σου μεταμόρφωση σε Σταχτοπούτα. Οι μαύροι κύκλοι σου μοιάζουν χειρότεροι από ποτέ ενώ το πρόσωπο σου φαίνεται, σε εσένα πάντα, γεμάτο σημάδια. Δεν θα μιλήσω για τα μαλλιά σου που πιστεύεις πως θα μπορούσαν να συνοδέψουν την χωριάτικη σαλάτα σου με το λάδι που βρίσκεται επάνω τους. Γενικώς μια ταλαιπώρια σε χαρακτηρίζει! Η αναδόμηση στα πλαίσια του μπάνιου και του μακιγιάζ σου φαίνεται ανελέητα επίπονη και πρέπει να διαλέξεις και ρούχα, αυτό που το βάζεις; Η απόφαση έχει ήδη παρθεί και δεν το έχεις καταλάβει. Δεν θα βγεις, θα μείνεις σπίτι, θα αράξεις στον καναπέ και θα δεις τηλεόραση ακόμα και αν δεν έχει τίποτα ενδιαφέρον. Βασικά ακόμα καλύτερα αν δεν έχει τίποτα ενδιαφέρον. Σε αυτή τη φάση ιδανική πρόταση είναι κάποιο κινούμενο σχέδιο ή κάποια από τις χιλιοπαιγμένες ελληνικές ταινίες. Σε λίγο τα τηλέφωνα χτυπούν και εσύ ούτε ακούς, ούτε θέλεις να ακούσεις τίποτα. Ο σκύλος μπορεί να σε κοιτάζει με κουταβίσιο βλέμμα και να παρακαλάει να σηκωθείς για μια βόλτα στο τετράγωνο αλλά εσύ βράχος. Έχεις αγκαλιάσει την άρνηση και πολύ πιθανό και μια σακούλα με junk food και νοιώθεις πιο καλά από ποτέ. Κάθε δευτερόλεπτο που περνά επιβεβαιώνει την πολύ σωστή σου επιλογή να μείνεις μέσα. Και εκεί που έχεις χαλαρώσει και όλα είναι ονειρικά σίγουρα κάτι θα συμβεί και θα σε κάνει να σηκωθείς από τον καναπέ. Η αδελφή σου έχει ξεχάσει τα κλειδιά της, ο γείτονας ξέμεινε από αλάτι, ο σκύλος λέρωσε μέσα και ούτω καθεξής. Τότε είναι που απλά σκέφτεσαι «Σηκώθηκα που σηκώθηκα, ευκαιρία να πάω στο κρεβάτι». Μην κάνουμε και περιττές κινήσεις!

Όλοι μας περάσαμε και θα ξαναπεράσουμε παρόμοια Σάββατα και τα χρειαζόμαστε. Εγώ πέρασα ένα τέτοιο Σάββατο προχθές και κατέληξα πως δεν έχουν τίποτα μεμπτό. Ίσα ίσα είναι ιδιαιτέρως εποικοδομητικά βασικά για τα delivery και τη γάτα ή το σκύλο που θα κουλουριαστεί στα πόδια σου και δεν θα χρειαστεί να σε αποχωριστεί. Επίσης έχω ταυτόχρονα να σημειώσω πως όπως έχει αποδείξει η ιστορία, οι καλύτερες έξοδοι γίνονται όταν τέτοιες μέρες ενδίδεις στους πειρασμούς που σε παροτρύνουν να αποχωριστείς τη ζεστασιά της κουβέρτας σου. Συνταγές, σωστά και λάθη δεν υπάρχουν. Είτε Σταχτοπούτα, είτε πριγκίπισσα η απόφαση είναι δική μας και η μεταμόρφωση στο μυαλό μας. Καλή μας εβδομάδα και μην ξεχνάτε το Σαββατοκύριακο είναι κοντά!!