Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο

Γεννήθηκε σαν χτες και αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους μουσικούς της νεότερης ελληνικής μουσικής σκηνής. Ο λόγος για τον αγαπημένο συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, ο οποίος είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, ενώ έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, υπουργός Πολιτισμού, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, καθώς και καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού Αναλογίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Για το έργο του στην πολιτιστική διαχείριση, καθώς και τη μουσική του δραστηριότητα, έγινε επίτιμος δημότης σε πολλές πόλεις της Ελλάδος.

Πρόκειται για έναν συνθέτη ο οποίος έχει ασχοληθεί με όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής. Έχει γράψει όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, πειραματική μουσική. Παράλληλα, ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του κινείται στο χώρο του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού με εκατοντάδες τραγούδια σε στίχους ελλήνων και ξένων ποιητών.

Ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε μικρή ηλικία στη Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο. Παράλληλα, σπούδασε στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ξεκίνησε τις πρώτες του συνθέσεις στα τέλη της δεκαετίας του 1960, αν και η επίσημή του εμφάνιση έγινε το 1975, με το δίσκο Πολιτικά τραγούδια. Συνέχισε με τραγούδια πολιτικού χαρακτήρα μελοποιώντας Ρίτσο, Μαγιακόφσκι, Μάνο Ελευθερίου, Μπρεχτ, Αλκαίο, Τριπολίτη, Βιγιόν, Μπίρμαν, Καβάφη και άλλους.

Μάλιστα, οι δίσκοι του «Καντάτα για τη Μακρόνησο», «Φουέντε Οβεχούνα», «Τροπάρια για Φονιάδες», «Μουσική πράξη στον Μπρεχτ», είναι χαρακτηριστικοί του κλίματος της μεταπολίτευσης της περιόδου 1975 – 1978. Ιδιαίτερα στην «Καντάτα για τη Μακρόνησο», ο συνθέτης πειραματίζεται πάνω στην ατονική μουσική, με συνοδεία της ερμηνείας της Μαρίας Δημητριάδη. Το πρωτοποριακό αυτό έργο γνώρισε διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ.

Στη συνέχεια ακολούθησε ο δίσκος «Σταυρός του Νότου», σε ποίηση του Νίκου Καββαδία. Η συγκεκριμένη δισκογραφική δουλειά σχετίστηκε τόσο με το θέατρο όσο και με την ηλεκτρονική και ατονική μουσική, ενώ ξάφνιασε το γεγονός ότι ο συνθέτης υιοθέτησε στοιχεία από το λαϊκό τραγούδι.

Στα 27 χρόνια της μουσικής του καριέρας, ο Θάνος Μικρούτσικος έχει ηχογραφήσει 30 LP και CD κι έχει συνθέσει περίπου 500 τραγούδια. Επίσης, έχει συνθέσει 33 έργα κλασικής μουσικής και μουσική για 4 κινηματογραφικές ταινίες, συνεργαζόμενος με σημαντικές δισκογραφικές εταιρείες, όπως τις SONY, CBS, LYRA, ENM, MINOS-EMI, κ.τ.λ.

Το 2002 τιμήθηκε για τη μουσική του στο θέατρο με το βραβείο «Δημήτρης Μητρόπουλος» από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου (Θεατρικό Μουσείο). Έχει σκηνοθετήσει τρία έργα στο χώρο του μουσικού θεάτρου. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει συμμετάσχει και έχουν παιχτεί έργα του σε πολλά διεθνή φεστιβάλ μουσικής. Δεν είναι λίγες οι συνεργασίες του με Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, καθώς έχει γράψει μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακόμα, έχει παρουσιάσει την Όπερα «Ελένη».

Μερικές από τις σημαντικότερες συνεργασίες του ήταν αυτές με την Χαρούλα Αλεξίου, τον Μανώλη Μητσιά, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Χρήστο Θηβαίο, τον Γιάννη Κούτρα και τον Σάκη Μπουλά. Παράλληλα, έχει συνεργαστεί με πλήθος διεθνών καλλιτεχνών, όπως η Milva, ο Erich Schneider, ο Sergei Krulof, η Stefania Mormone κ.α.

Εκτός από τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες, ο Θάνος Μικρούτσικος ασχολήθηκε με την πολιτική ζωή της Ελλάδας από τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Στον καιρό της χούντας διώχθηκε από το καθεστώς για τις αντιδικτατορικές τους δραστηριότητες και ιδέες. Μετά την πτώση της δικτατορίας, συνέχισε να ασχολείται με τα κοινά, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, με υπουργό την Μελίνα Μερκούρη. Μετά από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη, έγινε υπουργός Πολιτισμού, στις 16 Μαρτίου 1994, όπου παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 1996.