Let the Wings in

Σα να με περνά ηλεκτρικό ρεύμα, σαν ένα πολύ δικό μου πρόσωπο να χάθηκε, σα να θέλω να ξεφύγω από την πραγματικότητα και να μην μπορώ. Κάπως έτσι αισθάνομαι όταν ακούω το “Dear Friend”. Ναι αυτό το τραγούδι που έγραψαν από κοινού ο Paul και η Linda McCartney και έκανε την εμφάνισή του στον πρώτο δίσκο των Wings. Του συγκροτήματος του Paul μετά τους Beatles. Ένα τραγούδι-απεικόνιση της σχέσης ανάμεσα σε Paul McCartney και John Lennon. Μια εξομολόγηση, ένα δάκρυ, μια αναπόληση στις εποχές των «σκαθαριών» και την αέναη μουσική και προσωπική μάχη των δύο μεγάλων μουσικών. Το αποφάσισα θα ανασκαλέψω λίγο τους Wings, έτσι γιατί κάπου πήρε το αυτί μου το θρυλικό “Let ‘Em In”, έτσι γιατί δεν θέλω και πολύ εγώ, ξέρετε.

Το άλμπουμ “Band On The Run” των Wings βρίσκεται στην πρώτη θέση του Billboard Hot 200 σαν σήμερα το 1974. Αυτό που έψαχνα, η αφορμή για επανάληψη και νέο άκουσμα. Κλασικά, “Let Me Roll It” και τα λοιπά όταν ακούει ο άλλος Wings. Μόνο που το ζεύγος MacCartney και η μπάντα του ήταν αρκετά παραπάνω. Μαζί με τον κιθαρίστα των Moody Blues, Denny Laine και τον ντράμερ, Denny Seiwell σχηματίζουν τους Wings, την εποχή που ο ΜacCartney είχε κυκλοφορήσει ήδη δύο σόλο δουλειές, τα άλμπουμ, “MacCartney” και “Ram”.

Το ντεμπούτο άλμπουμ τους το 1971 με τίτλο Wild Life δεν παίρνει και τις καλύτερες των κριτικών, ωστόσο ξεχωρίζουν αρκετά ξεχασμένα κομμάτια, όπως το “Some People Never Know”, το “Mumbo” και φυσικά το ανατριχιαστικό “Dear Friend” που γράφτηκε με σαφή προσανατολισμό που δεν ήταν άλλος από τον John Lennon. Ένα τραγούδι συμφιλίωσης με τον Lennon και της συνεχούς κόντρας τους από την περίοδο της συνύπαρξής τους στους Beatles. Πριν τον δεύτερο δίσκο τους κυκλοφορούν το λογοκριμένο “Give Ireland Back To The Irish”, μια αναφορά στα γεγονότα της Ματωμένης Κυριακής. Ένα τραγούδι που απαγορεύτηκε από το BBC εξαιτίας του ξεκάθαρου αντιπολιτικού σχολίου που ήθελε να περάσει προς τον κόσμο.

Ακολουθεί το Red Rose Speedway με το χιτ “My Love”, ενώ την ίδια περίοδο το 1972 ηχογραφείται το πασίγνωστο “Live And Let Die” που ακούστηκε στην ομώνυμη ταινία του James Bond. Το Band On The Run περιλαμβάνει μερικά από τα πιο ιστορικά κομμάτια τους, όπως το “Let Me Roll It”, ένα τραγούδι για τα ναρκωτικά, το “Jet” και το “Band On The Run”. Με συνεχείς αλλαγές στις συνθέσεις τους, βλέπε Dave Mason από τους Traffic, κυκλοφορούν τα Venus And Mars και Wings at the Speed of Sound, με το “Let ‘Em In” από το δεύτερο να κάνει την διαφορά, αναφερόμενο σε συγγενικά και φιλικά πρόσωπα του MacCartney, όπως την θεία του “Gin”, τον αδερφό τoυ Michael, τον Keith Moon (“Uncle Ernie”), τους Everly Brothers (“Phil and Don”), καθώς και τον John Lennon (“brother John”). Μάλιστα, αυτό ήταν και το άλμπουμ που σύστησε στο κοινό τις φωνητικές ικανότητες και των υπόλοιπων –τότε- μελών της μπάντας σε μια προσπάθεια του MacCartney να αποδείξει ότι δεν χρησιμοποιούσε το συγκρότημα εγωιστικά, σαν ένα «όχημα» να προβάλει τον εαυτό του.

Το 1978 έχουμε το London Town, ενώ την επόμενη χρονιά κάνει την εμφάνισή του το τελευταίο τους άλμπουμ, Back to the Egg, όπου ο MacCartney προσπαθεί να ανακαλύψει και να επεκταθεί σε νέα μουσικά είδη όπως τα new wave και punk. Από αυτό ξεχωρίζει το instrumental “Rockestra Theme”, ένα τραγούδι που κέρδισε το Grammy εκείνη την χρονιά και στο οποίο συμμετείχαν μουσικοί όπως οι Pete Townsend, David Gilmour, John Bonham, Kenney Jones, John Paul Jones, Ronnie Lane, Gary Brooker και Ray Cooper. Το 1977 η μπάντα χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Suzy And The Red Stripes προκειμένου να κυκλοφορήσει το single, “Seaside Woman” , το οποίο γράφτηκε και ερμηνεύτηκε από την Linda MacCartney.

Το 1981 ήταν η καταληκτική χρονιά για τους Wings που άφησαν πίσω, άλλα μικρά και άλλα μεγάλα «διαμαντάκια» της ροκ μουσικής που με την πάροδο του χρόνου έμειναν στο περιθώριο και πέρασαν –κακώς- στην σφαίρα της λήθης. Όμως, πως μπορώ να τους ξεχάσω όταν ακούω το “Dear Friend” και το “Let ‘Em In”;

Αφήστε τους να μπουν στο μυαλό σας, λοιπόν…

“Dear Friend”

“Mumbo”

“Some People Never Know”

“My Love”

“Band On The Run”

“Jet”

“Let Me Roll It”

“Let ‘Em In”

“Junior’s Farm”

“Rockestra Theme”