Μονογαμία στο θέατρο Άνεσις

Από τις 10 Μαρτίου και για λίγες ακόμα παραστάσεις θα παίζεται στο θέατρο Άνεσις στους αμπελόκηπους, η κωμωδία «Μονογαμία». Ο Κρατερός Κατσούλης και ο Πέτρος Λαγούτης έχουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ενώ το έργο ανήκει στον ψυχίατρο και θεατρικό συγγραφέα Μάρκο Αντόνιο Ντε Λα Πάρρα ο οποίος έχει συγγράψει περισσότερα από 70 θεατρικά έργα, μυθιστορήματα και δοκίμια.

Εστιάζοντας στο πολύπλοκο θέμα της μονογαμίας, τα δύο αδέλφια Χουάν και Φελίπε κάνουν μια ψυχαναλυτική συζήτηση για τη ζωή τους και κυρίως τις σχέσεις τους. Έχοντας τελείως διαφορετική άποψη για τη ζωή και χαρακτήρες που συγκρούονται, τα δύο αδέλφια μέχρι να μιλήσουν για το ουσιαστικό πρόβλημά τους, περιφέρονται αενάως γύρω από ψέματα, αλήθειες, κόμπλεξ και απωθημένα που έχουν τις ρίζες τους κυρίως στην παιδική τους ηλικία. Ο Χουάν είναι ένας μεσήλικας γεμάτος εμμονές για το σωστό και το λάθος, ένας άνθρωπος που δίνει μεγάλη βάση στους τύπους και η συγκρότηση είναι το βασικό χαρακτηριστικό του. Από την άλλη, ο μεγάλος αδελφός, ο Φελίπε, είναι καλλιτέχνης, ιδιόρρυθμος, ασταθής και ευαίσθητος με μεγάλη αδυναμία στο γυναικείο φύλο. Όσο και αν φαίνεται όμως περίεργο, εκείνος είναι που καλείται να συμβουλεύσει τον αδελφό του που περνά μια κρίση ταυτότητας και προσωπικής ζωής την οποία δεν μπορεί να διαχειριστεί.

Το κωμικό στοιχείο της παράστασης προέρχεται κυρίως από τους απολαυστικούς διαλόγους που στην πραγματική ζωή θα ήταν ιδιαίτερα κουραστικοί και ανούσιοι. Όμως, οι δύο ταλαντούχοι ηθοποιοί έχουν προσθέσει το προσωπικό τους στίγμα στους δύο λατίνους χαρακτήρες κάνοντας τους ακόμα πιο ολοκληρωμένους, εκφραστικούς και αστείους. Η αλήθεια και το ψέμα περιπλέκονται αρκετά μέσα στο έργο και οι ανατροπές στην πλοκή προκύπτουν προς το τέλος κάνοντας τον θεατή να μην χάνει το ενδιαφέρον του.

Την μετάφραση του έργου έχει αναλάβει η Μαρία Χατζηεμμανουήλ και ομολογώ πως με μπέρδεψε λίγο σαν θεατή. Η μετάφραση φαίνεται να ήταν ακριβής, κρατώντας τον χαρακτήρα και τη λατινική καταγωγή του έργου και του δημιουργού του. Αρχικά, σκεφτόμουν πως θα ήθελα να δω μια προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα και ότι δεν θα με πείραζε αν οι χαρακτήρες για παράδειγμα ήταν ο Γιάννης και ο Φίλιππος αντί για τον Χουάν και τον Φελίπε. Όμως πολύ σύντομα άλλαξα γνώμη! Το κείμενο είναι άρτιο και δεν υφίσταται κανένας λόγος μετατροπής του ενώ μια ημέρα μετά μου φαίνεται ιδιαίτερα ξεχωριστό και ευχάριστο σαν έργο. Η σκηνοθεσία έδεσε απόλυτο με το κείμενο και τους ηθοποιούς οι οποίοι έδωσαν επιτυχώς το αλέγρο στοιχείο που απαιτεί ένας λατίνος χαρακτήρας ακόμα και αν αυτός είναι ο γεμάτος συστολές Χουάν.

Η «Μονογαμία» είναι μια παράσταση που αξίζει να τη δείτε για να διασκεδάσετε, να προβληματιστείτε αλλά ακόμα και για να δείτε κάποια στοιχεία του εαυτού σας στις δύο αυτές πολυδιάστατες προσωπικότητες. Σίγουρα, η παράσταση αφορά περισσότερο τα παντρεμένα ζευγάρια και σε ένα δεύτερο επίπεδο τους άντρες αφού γίνεται μια εκτενής ανάλυση στην αντρική ψυχοσύνθεση. Σπεύσατε λοιπόν στον θέατρο Άνεσις οπού για λίγες ακόμα παραστάσεις θα παίζεται η «Μονογαμία» κάθε  Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 και κάθε Τετάρτη στις 22.00.