Η “πληγωμένη” γη της Νορβηγίας, μνημείο για τα θύματα του Μπρέιβικ

Ένα κομμένο κομμάτι γης, μια «πληγή» στο χώμα της Νορβηγίας, απέναντι από το νησί Utøya, όπου ο εξτρεμιστής Άντερς Μπρέιβικ, σκότωσε 69 άτομα στις 22 Ιουλίου 2011, θα είναι ένα από τα τρία μνημεία που θα δημιουργηθούν στη χώρα για να θυμίζουν μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις στην ιστορία της Νορβηγίας.

Jonas Dahlberg model for Norway memorial site

Η «Πληγή Μνήμης» (Memory Wound) όπως έχει ονομαστεί το μνημείο, είναι στην ουσία ένα κενό 3,5 μέτρων στη χερσόνησο του Sørbråten, απέναντι από το νησί Utøya. Ένα μέρος του κομματιού που θα αποκοπεί από την περιοχή αυτή, θα μεταφερθεί στο κυβερνητικό συγκρότημα στο Όσλο όπου θα ανεγερθεί άλλο ένα μνημείο προς τιμή των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη βόμβας, σχέδιο του ίδιου ανθρώπου, που επέφερε το θάνατο οκτώ ανθρώπων.

Jonas Dahlberg

Το τρίτο μνημείο θα περιλαμβάνει ένα προσωρινό μονοπάτι στην «καρδιά» του Όσλο, το οποίο θα καταλήγει σε ένα αμφιθέατρο, κατασκευασμένο από δέντρα του Sørbråten, με την ονομασία «Χρόνος και Κίνηση» (Time and Movement).

Εμπνευστής του τριπλού μνημείου είναι ο Σουηδός Jonas Dahlberg ο οποίος επιλέχτηκε μέσω διαγωνισμού και θα υλοποιήσει τα έργα του με χρηματοδότηση 27 εκατ. νορβηγικών κορόνων (περίπου 3,3 εκατ. ευρώ) από την νορβηγική κυβέρνηση.

Το κενό που θα δημιουργηθεί στο φυσικό τοπίο στο ακρωτήρι του Sørbråten, που θα έχει χαραγμένα τα ονόματα των θυμάτων πάνω στη γη, θα είναι μια συμβολική πληγή που θα υπενθυμίζει στους επισκέπτες το χαμό και την απώλεια των 69 ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους έφηβοι που έκαναν διακοπές στη θερινή κατασκήνωση του Εργατικού κόμματος.

Τα δύο πρώτα μνημεία θα αποκαλυφθούν στις 22 Ιουλίου 2015, κατά την τέταρτη επέτειο των επιθέσεων. Δεν είναι ακόμα γνωστή η ημερομηνία των αποκαλυπτηρίων του αμφιθεάτρου.

Jonas Dahlberg