Στους δρόμους για τον Μπερκίν Ελβάν

«Εκρηκτικό» είναι το κλίμα που επικρατεί από το πρωί στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας, καθώς χιλιάδες κόσμου βγήκαν στον δρόμο για να πουν το τελευταίο «αντίο» στον 15χρονο Μπερκίν Ελβάν που έχασε την ζωή του χθες (11/3), όντας σε κώμα για εννέα μήνες, εξαιτίας ενός χτυπήματος που είχε δεχθεί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που είχαν λάβει χώρα το περασμένο καλοκαίρι.

 

Στην κηδεία του 15χρονου βρέθηκαν και πολιτικοί της αντιπολίτευσης, ενώ και η ίδια η κυβέρνηση που είναι στο στόχαστρο έκανε δήλωση λέγοντας, «σήμερα πενθεί όλη χώρα», θέλοντας με αυτό τον τρόπο να κατευνάσει τα πνεύματα των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που παρέστησαν στην τελετή.

 

Το πλήθος των διαδηλωτών κρατώντας στα χέρια του πλακάτ με την φωτογραφία του αδικοχαμένου παιδιού ,κόκκινες σημαίες και πανό με συνθήματα κατά της κυβέρνησης προέβη σε πορεία μέχρι το τζαμί του Σισλί, όπως αναφέρει το πρακτορείο Ανατολή, ενώ μετά θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το νεκροταφείο του Φερίκιοϊ, όπου θα ταφεί ο 15χρονος.

 

Τα επεισόδια δεν έλειψαν στην Κωνσταντινούπολη, ανάμεσα σε κόσμο και ανθρώπους της Πυροσβεστικής, ενώ το απόγευμα η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων στην Άγκυρα, στο πάρκο Κιζιλάι, χώρο της κεντρικής συγκέντρωσης. Επίσης, ορισμένοι από τους διαδηλωτές, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, έστησαν οδοφράγματα στους δρόμους που οδηγούν στο αλεβίτικο τζεμεβί που θα γινόταν η κηδεία.

 

Παράλληλα, υπάρχουν φόβοι για πιο εκτεταμένα επεισόδια , καθώς μετά την κηδεία ο κόσμος αναμένεται να κατευθυνθεί στο πάρκο Γκεζί, απ’ όπου είχαν ξεκινήσει οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του περασμένου Ιουνίου.

 

Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη και πώς να μην είναι όταν ένα παιδάκι μόλις 15 χρονών χάνει την ζωή του και μάλιστα χωρίς καν να εμπλακεί σε επεισόδια. Απλά είχε βγει για να αγοράσει ψωμί…. Πόσο κρίμα.

 

*Φωτογραφία: huffingtonpost.com