Γκρέκα Μάνα στο θέατρο Vault.

Ένα ακόμα έργο του Στέφανου Κακαβούλη ανέβηκε από τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου στην Αθήνα και στο θέατρο Vault. Το «Γκρέκα Μάνα» είναι το όγδοο κατά σειρά έργο του Σ. Κακαβούλη που ανεβαίνει στις αθηναϊκές σκηνές με μεγάλη επιτυχία. Μια παράσταση για την Ελληνίδα μάνα σαν κυρίαρχη φιγούρα της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικογένειας που θα σας συνεπάρει.

Μια μάνα που αγαπά πολύ, προστατεύει υπερβολικά και νοιάζεται ακόμα περισσότερο, αυτή είναι η πρωταγωνίστρια του έργου. Μια οποιαδήποτε μάνα αλλά κυρίως, μια Ελληνίδα μάνα με όλα τα υπέρ και τα κατά της, με όλα τα στερεότυπα και τα επίθετα που τη χαρακτηρίζουν. Επίσης, ένας γιός που λατρεύει την μάνα του, προσπαθεί να την προστατέψει και να μην τη δυσαρεστήσει. Ένα δίδυμο ανίκητο και καταστροφικό ταυτόχρονα που έχει μια απεριόριστη δύναμη και επιρροή πάνω σε πρόσωπα, αποφάσεις και καταστάσεις. Η αγάπη καμιά φορά μπορεί να είναι επικίνδυνη ακόμα και αν είναι η υπέρτατη και ανιδιοτελής αγάπη μιας μάνας.

Η παράσταση «Γκρέκα Μάνα» μας αφηγείται την ιστορία μιας πιεστικά προστατευτικής μητέρας και ενός εγκλωβισμένου γιού που ζουν ο ένας για τον άλλο. Ο έρωτας όμως, όπως και τα όνειρα εμφανίζονται αναπάντεχα και ενώ αναπτερώνουν τον γιό, καταρρακώνουν την μάνα. Στην προσπάθεια να ξεπεραστούν τα εμπόδια, η αγάπη γίνεται ζήλεια, η υπερπροστατευτικότητα γίνεται καταπίεση ενώ το ψέμα κάνει την εμφάνιση του. Τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά και τελεσίδικα χωρίς να αφήνουν κανένα περιθώριο επαναφοράς ή μετάνοιας.

Η παράσταση σκηνογραφικά είναι σύγχρονη και παραπέμπει τον θεατή σε μια οικεία εικόνα ελληνικού νοικοκυριού. Έπιπλα, λέξεις και συνήθειες που σε όλους θυμίζουν κάτι είναι παρόντα προκειμένου να γίνει η συνειδητή σύνδεση με το διαμέρισμα της διπλανής πόρτας ή ακόμα και με το δικό μας. Τα βιώματα αιωρούνται στην ατμόσφαιρα τόσο έντονα που ίσως ανασύρονται μέσω της μνήμης ακόμα και μυρωδιές. Η γλώσσα είναι καθημερινή και απλή με ελάχιστες στιγμές επιτηδευμένου μονολόγου εκ μέρους του άνδρα πρωταγωνιστή, χωρίς όμως να ενοχλούν αφού μεταφέρουν ουσιαστικά το βασικό μήνυμα ή/και νόημα του κειμένου. Οι ερμηνείες είναι ιδιαίτερα προσεγμένες με την πρωταγωνίστρια Ζώγια Σεβαστιανού να ξεχωρίζει με το ιδιαίτερα εκφραστικό της πρόσωπο και το γνωστό υποκριτικό της ταλέντο σε έξαρση.

 

Η παράσταση παίζεται στον πολυχώρο Vault κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00. Καλή διασκέδαση!

Συντελεστές: Συγγραφέας: Στέφανος Κακαβούλης, Σκηνοθέτης: Μενέλαος Τζαβέλλας, Φωτισμοί: Γιώργος Λιβανός, Κοστούμια: Μαριάννα Τόλη, Μουσική: Γιάννης Οικονόμου, Κινησιολογία: Σίμωνας Πάτροκλος, Βοηθός Σκηνοθέτη: Βασίλης Ξυδάκης, Φωτογραφίες:  Νικολέτα Γιαννούλη.

Παίζουν: Ζώγια Σεβαστιανού, Γιάννης Κότζας, Στέλλα Μουκαζή.