Ένας καφές σε περιμένει… στο taf!

Όλη σχεδόν η Ελλάδα έχει «έναν καφέ που περιμένει», περιμένει εσένα, εμένα και όποιον άλλο δεν έχει να διαθέσει χρήματα για ένα καφέ. Η πρωτοβουλία του ελληνικού περιοδικού δρόμου «Σχεδία» είναι πλέον γεγονός και όσο πάει εξαπλώνεται αφού όλο και περισσότερα καφέ μπαίνουν στο δίκτυο των καφέδων… εν αναμονή.

 

Η ιδέα είναι απλή και εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε πολλά μέρη του κόσμου. Ο καθένας που θα επισκεφθεί μια καφετέρια του δικτύου, έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί της έκπτωσης 35% προκειμένου να αγοράσει εκ των προτέρων ένα ρόφημα για οποιονδήποτε άγνωστο το ζητήσει. Πρόκειται για μια win- win κατάσταση κατά την οποία όλοι επωφελούνται και κανείς δεν χάνει. Έτσι, ο καταστηματάρχης έχει ήδη πληρωθεί τον καφέ που πρόκειται να κεραστεί και ο πελάτης που δέχεται το κέρασμα έχει πρόσβαση σε μια μικρή απόλαυση που μπορεί να μεταμορφώσει την δύσκολη καθημερινότητα.

 

Τα pints λοιπόν, επισκεφθήκαμε το υπέροχο taf café στο Μοναστηράκι για να δούμε ιδίοις όμμασι  πως λειτουργεί ο καφές που περιμένει. Εκεί, στον όμορφο χώρο του bar βρήκαμε τον Σπύρο ο οποίος παρά τον φόρτο εργασίας, προσφέρθηκε να λύσει τις απορίες μας και να μας μιλήσει λεπτομερώς για την πρωτοβουλία αυτή της «Σχεδίας». Μας είπε πως η «Σχεδία» προσέγγισε και αυτή την καφετέρια κάπου μέσα στον Νοέμβριο και πρότεινε την υιοθέτηση του «καφέ που σε περιμένει». Το taf δέχτηκε να συμμετέχει σε αυτήν την προσπάθεια αφού η ιδέα δεν ήταν ξένη στην πολιτική του μαγαζιού. «Εμείς πάντα προσφέραμε έναν καφέ σε όποιον άστεγο μας το ζητούσε, οπότε  βρήκαμε την ιδέα ενδιαφέρουσα» μας είπε ο Σπύρος, εξηγώντας μας πως πλέον υπάρχουν και συγκεκριμένοι άστεγοι που απολαμβάνουν συχνά τον καφέ τους στο taf. Μας είπε επίσης πως σε κάθε τραπέζι μαζί με τον κατάλογο μοιράζεται και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο σχετικά με τον «καφέ που σε περιμένει» ενώ το σέρβις ενημερώνει ανελλιπώς τους πελάτες για την νέα τους αυτή δυνατότητα προσφοράς. Πάραυτα, έως τώρα, οι ενδείξεις δεν είναι πολύ ενθαρρυντικές αφού μόνο 15 καφέδες έχουν πωληθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο. «Και να φανταστείτε τους 10 τους αγόρασε ο ίδιος άνθρωπος» είπε ο Σπύρος.

 

Τον ρωτήσαμε γιατί δεν υπάρχει ο πίνακας ο οποίος πρέπει να αναφέρει πόσοι καφέδες περιμένουν τον αποδέκτη τους και μας έδωσε μια πολύ λογική απάντηση « Αφού δεν υπάρχουν ήδη αγορασμένοι καφέδες, αυτό όμως δεν σημαίνει πως εμείς σαν μαγαζί δεν θα προσφέρουμε έναν καφέ αν μας ζητηθεί». Επιπλέον, ο Σπύρος μας είπε πως έχει δει συχνά να καταστρέφουν τα ενημερωτικά φυλλάδια και η δική του εικόνα είναι ότι ο κόσμος δεν είναι ιδιαίτερα ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας, τουλάχιστον όχι ακόμα. Εμείς ελπίζουμε τα καταστήματα του δικτύου να επιμείνουν στην προσπάθειά τους αφού ο επιμένων νικά, σύμφωνα με τη λαϊκή ρήση τουλάχιστον. Εμείς ευχόμαστε καλή επιτυχία στο εγχείρημα του «καφέ που σε περιμένει» και ελπίζουμε σε καλύτερες και πιο ενθαρρυντικές ενδείξεις σε μελλοντικές μας επισκέψεις στο ίδιο και σε άλλα καταστήματα.