Αλμανάκ. Μια παράσταση για την κρίση

Η κρίση μονοπωλεί στις συζητήσεις μας, στις σκέψεις μας και στην καθημερινότητά μας. Η κρίση έχει επηρεάσει τη ζωή μας, τον τρόπο που σκεφτόμαστε, τον τρόπο που αγαπάμε, τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας. Η οικονομική κρίση είναι παντού και δεν κάνει διακρίσεις σε ηλικία, φύλο και συναισθηματισμούς. Από ότι φαίνεται όμως η κρίση επηρεάζει και την Τέχνη. Το Αλμανάκ είναι μια παράσταση που σατιρίζει, σχολιάζει και διασκεδάζει την κρίση.

Η σκηνή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κούν στην στοά Πεσμαζόγλου φιλοξενεί για λίγα Δευτερότριτα την παράσταση Αλμανάκ. Αλμανάκ είναι ένα βιβλίο που εκδίδεται στις αρχές κάθε χρόνου και δίνει πληροφορίες για σημαντικές ημερομηνίες και γεγονότα της χρονιάς που πέρασε. Έτσι, μέσα από μια σειρά χρονικών, ημερομηνιών και πληροφοριών η συγγραφέας Μαριάννα Κάλμπαρη αφηγείται την ιστορίας της Ελλάδας του σήμερα. Η μουσική συνοδεία που έρχεται από την ηλεκτρική κιθάρα του Σπύρου Γραμμένου, βοηθάει την ιστορία να γίνει ακόμα πιο διασκεδαστική και άλλες φορές υπογραμμίζει το ειρωνικό ύφος του κειμένου ενώ άλλες πάλι χαλαρώνει την βαριά ατμόσφαιρα.

Πέντε ενήλικες λοιπόν, ένα ανήλικο κορίτσι και ένας μουσικός βρίσκονται στο καθιστικό μιας οικογένειας που είχε τα πάντα και κατέληξε να μην έχει τίποτα. Οι καθημερινοί τους καβγάδες, τα προβλήματα και τα συναισθήματά τους παρουσιάζουν στους θεατές το πρόσωπο της κρίσης όπως το ξέρουν και όπως το βιώνουν με μία μικρή δόση ειρωνείας που μοιάζει απαραίτητη ώστε να δώσει μια χιουμοριστική πινελιά στην σκληρή πλευρά της κρίσης. Σχέσεις, όνειρα και ελπίδες ταλανίζονται ενώ η οικογένεια πλήττεται σαν θεσμός προκαλώντας σύγχυση στις ζωές των μελών της.

Τα pints βρέθηκαν στην παράσταση Αλμανάκ την προηγούμενη εβδομάδα, γέλασαν με την καρδιά τους, έκλαψαν με λυγμούς και παρατήρησαν την γρήγορη εναλλαγή συναισθημάτων στο κοινό. Μία παράσταση που αγγίζει ευαίσθητες χορδές και ταυτόχρονα επιστρατεύει το χιούμορ όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Το Αλμανάκ είναι μια παράσταση που σίγουρα πρέπει να δείτε. Προλάβετε γιατί θα συνεχιστεί για λίγα μόνο Δευτερότριτα. Καλά να περάσετε αν και είναι σχεδόν σίγουρο!

 

Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Σκηνικά-κοστούμια: Κατερίνα Σωτηρίου
Μουσική: Σπύρος Γραμμένος
Επιμέλεια κίνησης: Ιωάννα Αποστόλου
Φωτισμοί: Κωστής Καπελώνης
Βοηθoί σκηνοθέτη: Γωγώ Καρτσάνα, Μάνος Στεφανάκης
Φωτογραφίες: Μιχάλης Θεοφάνους.

 

Παίζουν: Κώστας Μπάρας, Κατερίνα Λυπηρίδου, Σπύρος Γραμμένος, Ορέστης Τζιόβας, Ανθή Ευστρατιάδη, Τερέζα Γριμάνη, Αριάδνη Καβαλιέρου.

 

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ-Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5 Αθήνα
τηλ. ταμείου 210 3228706 (δυνατότητα τηλεφωνικής κράτησης θέσεων)
Ώρες και ημέρες λειτουργίας ταμείου: καθημερινά 10.00- 13.00 και 17.00-22.00.