Το Θείο Τραγί ξανά στο Bios

Μετά την τεράστια επιτυχία που γνώρισε η ίδια παράσταση το 2011, το Θείο Τραγί του Γιάννη Σκαρίμπα ξεκινά και πάλι στο BIOS στην οδό Πειραιώς 84. Μια μουσικό θεατρική performance με θέμα το ομώνυμο μυθιστόρημα, ξεδιπλώνεται σε μια λιτή σκηνή με τη συνοδεία της ηλεκτρονικής μουσικής και με μόνο όπλο τις αφηγηματικές και εκφραστικές δυνατότητες του Άρη Μπινιάρη.

Το Θείο Τραγί είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Γιάννη Σκαρίμπα ο οποίος έχει αφήσει μεγάλη ποιητική κληρονομιά στην Ελλάδα. Γραμμένο το 1931 και εκδομένο το 1933, το Θείο Τραγί είναι μεν σύντομο σε έκταση αλλά ο μεστός του λόγος φαίνεται να μην αφήνει κανένα νοηματικό κενό. Ο ήρωας, συνονόματος του δημιουργού του, μετατρέπεται επί τούτου σε έναν περιπλανώμενο αλήτη, προκειμένου να αντιταχθεί στον καθωσπρεπισμό της κοινωνίας. Τα «πρέπει» και οι απαγορεύσεις τον εξιτάρουν, τον γεμίζουν πάθος για εξέγερση και αντίδραση. Έτσι, με ένα πλήρως οργανωμένο σχέδιο και με όπλο του την υπομονή, επισκέπτεται το αρχοντικό μιας παλιάς αγαπημένης η οποία με τη ζωή της φαίνεται να παραδέχεται όλα όσα εκείνος θέλει να απαρνηθεί, το «δήθεν» και την σοβαροφάνεια της κοινωνίας.

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Άρης Μπινιάρης αφηγείται ακόμα μια φορά ως πρωταγωνιστής το μοναδικό αυτό διήγημα που έχει ντυθεί μουσικά με τους σκληρούς ήχους της ηλεκτρικής κιθάρας και των ντραμς ενώ η βιντεοτέχνη είναι επίσης παρούσα για να εμπλουτίσει εικονικά την ιστορία. Η ξεχωριστή εκφραστικότητα του ηθοποιού σε συνδυασμό με την δυναμική της μουσικής, συνθέτουν ένα αποτέλεσμα που αποζημιώνει τους θεατές του. Ο ιδιαίτερος λόγος του Γιάννη Σκαρίμπα και η διατήρηση της καθαρεύουσας δεν δυσκολεύουν την ροή του έργου, ίσα-ίσα το ποιητικό ύφος του συγγραφέα δημιουργεί τόσο δυνατές εικόνες που οτιδήποτε άλλο μοιάζει περιττό. Ακόμα και αν η παράσταση διαρκεί μονάχα μια ώρα και δεν αφορά το σύνολο του μυθιστορήματος παρά ένα μέρος, το απόσπασμα που ακούγεται είναι αρκετό προκειμένου να μεταφερθεί το σατυρικό ίσως και ειρωνικό ύφος του κειμένου.

Θέλετε να μάθετε τι μπορεί κανείς να κάνει με μια άρτια πρώτη ύλη, με ένα αναγνωρισμένα άρτιο κείμενο ενός ολοκληρωμένου καλλιτέχνη; Είστε περίεργοι να δείτε πως η απλότητα μπορεί να αναδείξει την ήδη υπάρχουσα τελειότητα των λέξεων, των φράσεων, των εικόνων του μυαλού; Τότε επιλέξτε την παράσταση «Θείο Τραγί» την επόμενη φορά που θα πάτε θέατρο και δεν θα χάσετε. Η συγκεκριμένη παράσταση ίσως αποτελεί εκτός των άλλων, μια τέλεια ευκαιρία να γνωρίσουμε ή να ξεθάψουμε το μεγαλείο της ελληνικής λογοτεχνίας μέσα από μια αφήγηση που δίνει νόημα! Καλή διασκέδαση!

Σκηνοθεσία/ Ερμηνεία/Στίχοι τραγουδιών: Άρης Μπινιάρης
Σκηνική Εγκατάσταση/ Φωτισμοί: Βασίλης Χαραλαμπίδης
Μπάσο: Τάκης Βαρελάς
Τύμπανα: Βασίλης Γιασλακιώτης