Μήνυμα αισιοδοξίας από την Σχεδία

Την αισιοδοξία τους προσφέρουν οι πωλητές του περιοδικού «Σχεδία» ως απάντηση στην φτώχεια και την ανέχεια. Το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, όμως, οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν μόνοι σε αυτό το έργο: συντροφιά τους είχαν πέντε καταξιωμένους καλλιτέχνες, οι οποίοι φόρεσαν γιλέκα και βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας προκειμένου να μοιράσουν οι ίδιοι την «Σχεδία» στον κόσμο. Επρόκειτο για τους συγγραφείς Βασίλη Αλεξάκη και Αύγουστο Κορτώ και για τους ηθοποιούς Χρήστο Λούλη, Γιώργο Πυρπασόπουλο και Γιούλικα Σκαφιδά.

Η κίνηση αυτή δεν μπορούσε παρά να μας κινήσει το ενδιαφέρον. Άλλωστε, οι άνθρωποι της τέχνης, ιδιαίτερα όταν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό, έχουν χρέος να εμπλέκονται σε τόσο σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, αλλά και να προωθούν δράσεις αντίστοιχες με αυτές του περιοδικού «Σχεδία», να τις γνωστοποιούν, να τις στηρίζουν. Και οι δράσεις αυτές πρέπει να γνωστοποιούνται και να στηρίζονται για δύο λόγους:  αφενός για να παρέχεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βοήθεια σε ανθρώπους που πραγματικά το έχουν ανάγκη και αφετέρου για να μην χάνει ο κόσμος την ελπίδα του, να μην θεωρεί «αδύνατη» την αλλαγή προς το καλύτερο. Να πιστεύει σε αυτή και, ακόμα και επηρεαζόμενος από την συλλογική μέριμνα, να προσπαθεί και ο ίδιος.

Σύνταγμα, Καπνικαρέα, Εξάρχεια, Κολωνάκι, Βουκουρεστίου ήταν τα σημεία στα οποία σκορπίστηκαν οι πέντε καλλιτέχνες μαζί με τους πωλητές της «Σχεδίας». Προσωπικά, μίλησα με τον Γιώργο Πυρπασόπουλο, ο οποίος με κατατόπισε σχετικά με την «Σχεδία». Πρόκειται για για ένα περιοδικό κοινωνικού, πολιτιστικού, καλλιτεχνικού και αθλητικού περιεχομένου. Η «Σχεδία» είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου και μέλος του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων Δρόμου (International Network of Street Papers-INSP). Πωλείται αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές, οι οποίοι προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες: άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (3,00 ευρώ), το 50% (δηλαδή το 1,50 ευρώ) πηγαίνει απευθείας στον ίδιο τον πωλητή. Η «Σχεδία», λοιπόν, αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο, αξιοπρεπές εισόδημα, αλλά και ένα σπουδαίο κίνητρο ώστε να βγουν από την κοινωνική απομόνωση που τους έχουν επιβάλει οι αντίξοες συνθήκες στις οποίες ζουν.

πυρπασόπουλος

Σύμφωνα με τον Γιώργο Πυρπασόπουλο, οι άνθρωποι που καταλήγουν στον δρόμο μπορούν να είναι άτομα με ιδιαιτερότητες (κινητικά ή νοητικά προβλήματα, εξάρτηση από ουσίες), μπορούν, όμως, να είναι και άτομα που δεν διαφέρουν σε τίποτα από εμάς. Η δεύτερη κατηγορία αναφέρεται σε ανθρώπους που έμειναν άνεργοι και είτε δεν είχαν οικογένεια για να τους βοηθήσει είτε τα μέλη της οικογένειάς τους ήταν εξίσου ανήμπορα να τους στηρίξουν, αδύναμα να ανταποκριθούν.

Ο ηθοποιός έδωσε το δικό του μήνυμα αισιοδοξίας μέσα από αυτή την κίνηση. Όπως δήλωσε, «πρέπει όλοι να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου και όχι να έχουμε παρωπίδες, ζώντας περιορισμένοι στον δικό μας μικρόκοσμο. Οφείλουμε να είμαστε ανοιχτοί και να στηρίζουμε όσους μας έχουν ανάγκη, γιατί, με αυτόν τον τρόπο, γινόμαστε και οι ίδιοι ευτυχισμένοι. Αντιθέτως, αν μένουμε άπραγοι, αδιάφοροι, χωρίς να κάνουμε το παραμικρό για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας, καταλήγουμε οι ίδιοι δυστυχείς. Με την Σχεδία γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια ευαισθητοποίησης, ένα βήμα για έναν καλύτερο κόσμο».